© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus mero Artūro Zuoko bei Lietuvos sporto draugijos “Žalgiris” valdoma įmonė Trakų miesto Žalgirio jachtklubas neteisėtai pastatė du lieptus Galvės ežero pakrantėje Trakuose, nutarė Vilniaus apygardos teismas. Jei sprendimas įsigalios, lieptai turės būti nugriauti.

Statybų inspektoriai nustatė, kad jachtklubas savavališkai pastatė du lieptus, skirtus švartuotis jachtoms. Trakų miesto Žalgirio jachtklubas sprendimą apskundė teismui ir pirmosios instancijos teisme bylą pralaimėjo.

Apeliacinį bendrovės skundą atmetęs apygardos teismas atkreipė dėmesį, kad du lieptai pastatyti saugomoje teritorijoje – Trakų nacionaliniame parke, todėl sutiko su statybos inspekcijos argumentais, jog bet kokius statybos darbus privalu derinti su Kultūros paveldo departamentu bei Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.

“Tais atvejais, kai numatoma statyti ar rekonstruoti statinį ne statytojui priklausančiame ar valdomame sklype, privaloma turėti rašytinį sklypo savininko ar valdytojo sutikimą. Kaip matyti iš bylos medžiagos, ginčo statiniai, jų konstrukcijos įrengti valstybinėje žemėje”, – rašoma Vilniaus apygardos teismo gruodžio 20 dienos nutartyje.

“Trakų miesto Žalgirio jachtklubas kreipėsi į parko direkciją, kad suderintų prieplaukų kapitalinio remonto projektą, tačiau ji atsisakė jį derinti, nurodydama, jog sprendiniuose yra numatytas ne tik esamų tiltelių remontas, bet ir dviejų naujų tiltelių statyba. Taigi, akivaizdu, jog bendrovė ne tik neteisėtai atliko prieplaukų rekonstrukciją, bet ir pastatė naujus lieptus”, – rašoma teismo nutartyje.

Remdamasis šiais argumentais, Vilniaus apygardos teismas paliko nepakeistą Trakų rajono apylinkės teismo sprendimą.

Trakų miesto Žalgirio jachtklubas į teismą kreipėsi, bandydamas užginčyti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos aktus dėl savavališkų lieptų statybų. Anot bendrovės, ji Galvės ežero pakrantėje rekonstravo 1959 metais pastatytus lieptus, tačiau Trakų istorinio nacionalinio parko atstovai kreipėsi į statybų inspektorius dėl neteisėtų statybų.

Pastarieji nustatė, kad jachtklubas savavališkai pastatė du lieptus, skirtus švartuotis jachtoms. Anot inspektorių, lieptai laikytini naujais statiniais, o tam bendrovė turėjo gauti statybos leidimą. Inspekcija įpareigojo bendrovę iki 2011 metų lapkričio 2 dienos nugriauti lieptus ir sutvarkyti statybvietę.

Didžiausia Trakų miesto Žalgirio jachtklubo akcininkė yra A.Zuoko valdoma bendrovė “BNA grupė”, kuriai priklauso 61,25 proc. įmonės akcijų. Dar 33,7 proc. akcijų priklauso Lietuvos sporto draugijai “Žalgiris”, 5,05 proc. – pačiam A. Zuokui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: