(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija inicijuoja valstybės poreikiams svarbių studijų krypčių universitetuose ir kolegijose populiarinimą. Tam bus skiriama 600 tūkst. litų nepanaudotų studijų krepšelių lėšų. Abiturientai bus skatinami rinktis darbo rinkoje perspektyvias fizinių, technologijos, žemės ūkio ir veterinarijos mokslų specialybes.

„Pastaraisiais metais dauguma abiturientų linksta į socialinius mokslus. Neįstojusieji į valstybės finansuojamas vietas dažnokai renkasi mokamas studijas, nors darbo biržoje besiregistruojančiųjų skaičiai rodo ekonomistų ir teisininkų perteklių. Tuo tarpu paklausios ir perspektyvios specialybės sulaukia kur kas mažesnio stojančiųjų dėmesio, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. – Pernai jau skyrėme lėšų populiarinti technologijos mokslų studijas kolegijose ir įsitikinome, kad tai pasiteisina. Šiemet šiose programose jau per pirmąjį priėmimo etapą buvo užpildytos beveik visos valstybės finansuojamos vietos, išaugo stojančiųjų konkursiniai balai. Todėl šiemet plečiame studijų programų, į kurias norime atkreipti abiturientų dėmesį, sąrašą, skiriame lėšų ne tik koleginėms, bet ir universitetinėms studijoms populiarinti“.

Informacinių kampanijų metu moksleiviai galės susipažinti su gerą įsidarbinimo perspektyvą turinčiomis studijų programomis ir įvertinti savo gebėjimus renkantis studijas. Universitetai ir kolegijos rengs atvirų durų dienas, praktinius užsiėmimus, konkursus ir karjeros konsultacijas, dalyvaus studijų mugėse, bendradarbiaus su mokyklose veikiančiais profesinio informavimo centrais, ruoš ekskursijas į įmones, mokyklose lankysis su mobiliomis parodomis, į susitikimus su mokiniais kvies potencialius darbdavius, pristatys studijas internete, leis pažintinius leidinius, informaciją ir vaizdo medžiagą skleis regioninėje ir respublikinėje žiniasklaidoje.

Norinčios populiarinti fizinius, technologijos, žemės ūkio ir veterinarijos mokslus aukštosios mokyklos kviečiamos teikti paraiškas Švietimo ir mokslo ministerijai: kolegijos – iki lapkričio 9 d., universitetai – iki lapkričio 11 d. Universitetų ir kolegijų pateiktiems populiarinimo projektams numatyta skirti po 300 tūkst. litų.

LR Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: