Vladimiras Makėjus/mfa.gov.by archyvo nuotr.

Kitą savaitę Vilniuje vyksiančiame Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikime Baltarusijai atstovaus ne aukščiausio rango pareigūnų delegacija, pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus.

“Kalbant apie mūsų dalyvavimą, šiuo metu šis klausimas svarstomas ir aptariamas. Atsižvelgiant į šios iniciatyvos svarbą, nemanau, kad (Baltarusijai) Rytų partnerystės viršūnių susitikime turėtų būti atstovaujama labai aukštu lygiu”, – sakė Baltarusijos diplomatijos vadovas per spaudos konferenciją Maskvoje.

“Kalbant apie kažkokius konkrečius dividendus ar naudą, tai šiame etape nesitikime, kad jie bus labai dideli. Žinoma, mes dalyvaujame kai kuriuose daugiašaliuose projektuose, kurie vykdomi pagal Rytų partnerystės iniciatyvą, tačiau sakyti, kad jie labai svarbūs, negaliu”, – sakė V.Makėjus.

Pasak ministro, Minskas daug nesitiki iš šio viršūnių susitikimo, tačiau mano, kad dalyvavimas jame “pageidautinas , turint galvoje poreikį normalizuoti mūsų santykius su Europos Sąjunga”.

V.Makėjus taip pat paragino nežiūrėti į jo vizitą Maskvoje kaip į kontaktus, kurie skirti suderinti pozicijas prieš artėjantį viršūnių susitikimą Vilniuje, kuris vyks lapkričio 28-29 dienomis.

“Vėl kai kas gali rašyti, kad Baltarusijos URM vadovybė atvyko suderinti pozicijų su Rusija. Tai planinis susitikimas, nereikia čia ieškoti kažkokių povandeninių srovių”, – sakė ministras per spaudos konferenciją, surengtą po jungtinio Rusijos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministerijų kolegijų posėdžio.

Pasak V.Makėjaus, ES yra antra pagal svarbą Baltarusijos prekybos partnerė po Rusijos.

“Rusijos dalis Baltarusijos užsienio prekyboje sudaro 49 proc., ES – maždaug 29 procentus. Šis rodiklis yra labai svarbus. Būtų neprotinga atsisakyti prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo su ES”, – sakė ministras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: