© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniuje posėdžiavusi Europos Sąjungos (ES) parlamentų pirmininkų konferencija antradienį pasmerkė Rusijos karinę intervenciją į Krymą, taip pat pabrėžė kovą su nedarbu, išsakė paramą bankų sąjungos kūrimui.

Dokumente daug dėmesio skiriama tarpparlamentiniam bendradarbiavimui su Rytų partnerystės šalimis, pabrėžiama būtinybė stiprinti Rytų partnerystės programos strateginį pobūdį ir užtikrinti jos tęstinumą.

Parlamentų pirmininkai patvirtintomis konferencijos išvadomis “tvirtai remia Ukrainos suverenumą, nepriklausomybę ir teritorijos vientisumą, reiškia politinį solidarumą su naująja Ukrainos vyriausybe”. Taip pat griežtai pasmerkiama Rusijos karinė intervencija į Ukrainą ir Ukrainos teritorijos dalies aneksija.

Parlamentų vadovai išvadomis pripažino, jog savo veiksmais Rusija pažeidė tarptautinius susitarimus, o “tokie veiksmai kelia grėsmę ne tik Ukrainos ir jos kaimynų, bet ir Europos Sąjungos saugumui bei stabilumui visoje Europoje”.

Taip pat išvadomis apžvelgiami pasiekimai praėjus penkeriems metams po Lisabonos sutarties įsigaliojimo – vienas svarbiausių jų – aktyvesnis nacionalinių parlamentų dalyvavimas ES teisėkūros procese.

Vienas svarbių išvadų punktų – nedarbo, ypač jaunimo nedarbo problemos sprendimas. Nemažai dėmesio skiriama makroekonominio disbalanso mažinimui, siekiant užtikrinti stabilų ekonomikos augimą. Kartu išreiškiama parama bankų sąjungos kūrimui euro zonoje bei viltis, kad bendras bankų priežiūros mechanizmas pradės veikti 2014-ųjų rudenį.

Dokumente pabrėžiama Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu įsteigtos Tarpparlamentinės ES ekonomikos ir finansų valdysenos konferencijos svarba, numatant, kad ši konferencija gali tapti naudingu parlamentiniu forumu, sudarančiu galimybę aptarti idėjas, informaciją ir geriausios praktikos pavyzdžius ES ekonomikos ir finansų valdysenos srityje.

ES parlamentų pirmininkų konferencija Lietuvoje vyko pirmą kartą. Tai paskutinis ir vienas iš didžiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai parlamentinio matmens renginių.

Į konferenciją atvyko beveik pusšimtis užsienio delegacijų iš ES ir Rytų partnerystės programos valstybių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: