Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Estijos pareigūnus trečiadienį sukrėtė ataskaita apie narkotikų vartojimą Europos šalyje; joje nurodoma, kad jų šalis pirmauja pagal asmenų, mirštančių nuo per didelių narkotikų dozių, skaičių visoje Europos Sąjungoje (ES).

Remiantis Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (EMCDDA) duomenimis, 2012 metais nuo narkotikų perdozavimo Estijoje mirė 160 žmonių, tai yra 21 procentu daugiau nei 2011 metais.

Daugiausia mirties atvejų nulėmė didelę priklausomybę sukelianti sintetinio heroino forma, dar žinoma kaip “China White”. Šis narkotikas į šalį dažniausiai patenka iš Rusijos.

“Dėl narkotinių medžiagų perdozavimo mirusių žmonių skaičius vienam milijonui gyventojų Estijoje yra didesnis nei kitose ES šalyse, ir dauguma šių mirčių yra susiję su narkotikais, kurie vadinasi “China White”, – salė Estijos narkotikų stebėsenos centro vadovė Ave Talu.

Europos Sąjungoje milijonui gyventojų vidutiniškai tenka iki 20 mirties nuo narkotikų perdozavimo atvejų, tuo tarpu Estijoje šis skaičius yra net penkis kartus didesnis ir siekia daugiau nei 100 mirties atvejų vienam milijonui gyventojų.

2011 metais šioje 1,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje buvo užregistruotos 132 tokios mirtys. Didžioji dalis nuo perdozavimo 2012 metais mirusių Estijos gyventojų buvo etniniai rusai, nurodo EMCDDA.

Pasak A.Talu, naloksono – naujo antidoto sintentiniam heroinui – vartojimas galėtų “beveik per pusę sumažinti perdozavimo sukeltų mirčių skaičių”, tačiau kol kas šie vaistai yra neprieinami visuomenei.

“Estijoje naloksoną skiria tik medicinos darbuotojai ir kitaip nei kitose šalyse, tokiose kaip JAV, mes kol kas neturime jokios bendruomeninės naloksono platinimo ir apmokymų programos, tačiau jų skubiai reikia”, – nurodė A.Talu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: