Turto valdymo kompanijos Blackrock analitikas Bob Dollas teigia, kad įvykiai Japonijoje ir Libijoje ilgalaikio pasaulio ekonomikos augimo nesustabdė. Tiek nelaimė Japonijoje, tiek neramumai Libijoje yra pasauliniu mąstu per maži, kad smarkiai paveiktų ekonomiką, tačiau vis tiek išlieka svarbiais rizikos faktoriais.

Pokalbyje su Handelsblatt, B.Dollas laikosi nuomonės, jog pagrindinė rizika Japonijoje yra atominės katastrofos galimybė. Tačiau ši turi labiau psichologinį efektą, nei tiesioginį poveikį ekonomikai, pvz. mažėjantis vartojimas dėl žmonių apsisprendimo likti namie.

Pagrindinė rizika, susijusi su neramumais Libijoje bei kaimyninėse šalyse, yra naftos brangimas. Čia kritinė riba yra 125 – 130 JAV dolerių už barelį. Tokia naftos kaina neigiamai paveiktų ekonomiką, tuo tarpu dabartinė kaina, siekianti 100 JAV dolerių, vis dar leidžia 3 proc. JAV ekonomikos augimą.

Abiems rizikos faktoriams nepablogėjus, investuotojai ilgainiui vėl koncentruosis į fundamentalinius ekonomikos duomenis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: