(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Praslinkus Helovynui (angl. Halloween) tapo įdomu ar Kauno jaunimas jį paminėjo, atšventė, taip pat aktyviai, kaip jis švenčiamas užsienyje. Ne paslaptis, kad svetur Helovynas yra masinė šventė, kurią lydi eisenos, moliūgų skaptavimas, kuo baisesni persirengėliai. Klubai būna pilni raganų, numirėlių, velnių, zombių, skeletų, skerdikų, giltinių ir visokių kitokių baisių įsikūnijimų. Renkami pačio baisiausio ir įdomiausio kostiumo savininkai. Kyla klausimas: ar mes taip pat pradedame įsitraukti į šį savotišką Helovyno žaidimą?

Išklausius nemažai nuomonių, galima teigti, kad Helovynas Lietuvoje dar nėra toks populiarus kaip užsienyje. Kol kas vaikai, persirengę pabaisomis po namus nevaikšto ir saldainių neprašinėja (tai mūsų Užgavėnių tradicija). Taip pat niekas savo namų moliūgais ar švytinčiais voratinkliais nepuošia ir siaubo pilių nekuria. Nešvenčiantys savo nuomonę argumentuoja taip: Helovynas yra nelietuviška šventė. Mes turime Vėlines, kurių metu pagerbiame mirusiuosius, lankome jų kapus. Daug žmonių mano, kad Helovynas tik nutolintų Vėlinių rimtį ir susikaupimą prieš lankant mirusiųjų kapus, todėl, paprasčiausiai, ignoruoja jį. „Kaukių demonstravimui turime Užgavėnes, tad švęsti šventes atkeliavusias iš svetur nėra reikalo“ – sako vienas pašnekovas. Savų tradicijų saugojimas ir vertinimas skatina žmones lengvai neįsileisti svetimų švenčių.

Be abejo, žmonių nuomonės visuomet skiriasi, todėl ir tema apie Helovyną nėra išimtis. Paaiškėjo, kad tikrai ne visi yra griežtai nusistatę prieš Helovyną – juk klubus tą naktį gausiai užplūsta šios šventės gerbėjai. Smagu, kai jaunimas atranda tikrąją Helovyno dvasią, tačiau, taip būna ne visada. Dažnai teko išgirsti, jog šios baisios nakties šventimas tebuvo dar viena proga visiems susirinkti ir pasilinksminti nevengiant alkoholinių gėrimų. Taip pat ir kostiumai, jei jų ir buvo, tai jie labiau priminė Naujųjų metų karnavalą su elementariomis kaukėmis. Kas dėl to kaltas? Tikriausiai neįsigilinimas į tikrąją Helovyno paskirtį – persirengti kuo baisiau, kad šią dieną sugrįžusios dvasios nepažintų gyvųjų ir jiems nepakenktų.

Visgi, negalima teigti, jog niekas nešvenčia Helovyno, ar visiškai nemoka jo švęsti taip, kaip tūrėtų būti. Pagiriamasis žodis tūrėtų atitekti Kauno technologijos universiteto (KTU) chemijos fakulteto studentams, kurie šiai dienai skyrė ypatingai daug dėmesio. Spalio 28 dieną jie ne tik pakrikštijo savo fakulteto pirmakursius, bet ir surengė šventę, į kurią buvo kviečiamas visas Kauno jaunimas. Tikriausiai daugelis pastebėjo plakatus su Baltuoju meškiuku, raginančiu atvykti į „White winnie pooh night“. Renginio organizatoriai pasistengė ir klubą „Amerika pirtyje“ pavertė tikrais pabaisų namais. Sienomis nusidriekę voratinkliai, kaukėmis pasidabinę renginio vedėjai ir nepabūgę Helovyniškos tematikos svečiai. Vakaro metu susirinkusiesiems koncertavo Egidijus Sipavičius, vyko įvairūs žaidimai. Renginį tradiciškai vedė pirmojo kurso studentai. Dar neatėjus vidurnakčiui klubo salės buvo pilnos šventiškai nusiteikusių žmonių. Organizatorių teigimu renginys pavyko puikiai.

Taigi akivaizdu, jog Kauno jaunimo nuomonės apie Helovyną yra dvilypės. Be abejo, kiekvienas pasirenkame savas vertybes ir šventes. Svetimos šventės nėra blogai, bet jos ir tūrėtų būti švenčiamos pagal jau esamas jų tradicijas. Kaip bebūtų, iš svetur atėjusios šventės netūrėtų užgožti, o ypač, atstoti savų, tad nenusigręžkime nuo savo tradicijų.

Straipnsis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: