(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

VšĮ „Corona laurea“ ir klubas „Fluidus“ gruodžio 12-13 dienomis pirmą kartą Kauno rajone organizuoja tarptautines šunų kinkinių ir orientacinio žygio su šunimis varžybas „2009-uosius palydint… arba Kalėdinė taurė“ . Haskiai ir malamutai rungsis Jadagoniuose, Zapyškio seniūnijoje. Varžybose laukiami dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Estijos.

Renginio tikslas – turizmo drauge su savo augintiniais populiarinimas, regioninių turistinių vietovių bei turistinių maršrutų pažinimas, aktyvaus poilsio, laisvalaikio bei sveiko gyvenimo būdo propagavimas. Varžybas globoja ir apdovanojimus įsteigė Kauno rajono savivaldybė.

1880 metais Aliaskoje atradus auksą į tuos kraštus patraukė tūkstančiai laimės ieškotojų. Pasisekė nedaugeliui, tačiau visiems buvo reikalingas maistas ir transportas. Šunų kinkiniai tuo metu buvo vienintelė priemonė padedanti užkariauti šias šalto, specifinio klimato nepažintas žemes. Kinkiniai buvo sudaromi iš vietinių šiaurinių šunų tipų ir stambių pietinių kraštų veislių šunų. Važiavimas šunų kinkiniais tapo ne tik susisiekimo ir transporto priemone, bet ir populiaria sporto šaka tarp aukso ieškotojų. Vietinės reikšmės varžybos greitai išaugo į stambius, daug dalyvių ir žiūrovų pritraukiančius renginius. Juristas Albertas Finkas sudarė varžybų taisykles ir reglamentą, tokiu būdu įnešdamas nemažą indėlį į šunų kinkinių sporto formavimą. 1907 metais Nome varžybų rėmimo ir organizaciniais tikslais buvo įkurtas pirmasis kinkomų šunų klubas, patvirtintos taisyklės ir išrinkta trasa. Trasa driekėsi įvairaus landšafto vietovėmis nuo Nomo iki Kendlo ir atgal bendrai sudarydama apie 653 kilometrus. Varžybos buvo numatytos balandžio mėnesį, todėl visą 1907-1908 metų žiemą trasoje vyko intensyvios treniruotės. Pirmosios oficialios šunų kinkinių sporto varžybos įvyko 1908 metais.

Lietuvoje pirmąjį šunų kinkinių sporto klubą ,,Aliaska” 2004 metais įkūrė šunų kinkinių sporto pradininkai Lietuvoje – Jolanta ir Hubertas Bliujai. Tais pačiais metais Jolanta ir Hubertas ant Elektrėnų marių ledo suorganizavo pirmąsias Lietuvoje šunų kinkinių varžybas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: