(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Penktadienį Kauno technologijos universitete (KTU) duris atvėrė Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras (KTU Cheminės technologijos fakulteto B korpusas, Radvilėnų pl. 19). Jis pastatytas ir įrengtas įgyvendinant vieną iš integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) „Nemunas” plėtros programų projektų.

Tai pirmasis mokslo centras Lietuvoje su keturiomis unikaliomis pusiau pramoninėmis maisto technologijų (duonos, alaus, mėsos, žuvies, pieno produktų) linijomis. Vienoje vietoje sukoncentruota maisto inžinerijos, technologijos ir kokybės analizės tyrimų įranga leis modeliuoti, optimizuoti ir tirti maisto produktų gamybos ir laikymo procesus, kurti naujus, saugius ir sveikus gaminius. Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras užtikrins sąlygas rengti aukščiausius kvalifikacijos specialistus ir vykdyti svarbius maisto sektoriaus mokslinius tyrimus.

Centro atidarymo metu bus pasirašyta ir pirmojo bendradarbiavimo sutartis su AB „Ragutis”. Įmonė, naudodama pažangiausią centro įrangą, su mokslininkais kurs naujas alaus rūšis. Iki šiol panašaus pobūdžio eksperimentai su įvairiomis žaliavomis ir mažais kiekiais buvo vykdomi tik Vokietijoje.

KTU rektorius prof. Raimundas Šiaučiūnas džiaugiasi, kad pagaliau mūsų studentai ir mokslininkai galės dirbti su naujausia įranga, kurią turi ne kiekvienas žinomas Europos universitetas.

„Tai ne pirmas kartas Lietuvoje, kai man tenka džiugiai pažymėti, jog investicijos į mokslą ir žinias yra labai sėkmingos ir greitai atsiperka. Sveikinu naujojo centro šeimininkus ir, linkėdamas jiems visokeriopos sėkmės, atsakingai tvirtinu, kad tai dar vienas konkretus ir solidus mūsų valstybės žingsnis siekiat ambicingo tikslo – tapti Šiaurės Baltijos šalių regiono aukštųjų technologijų paslaugų centru”, – sakė atidaryme dalyvavęs Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Apie Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrą

Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centro tikslas – užtikrinti sąlygas vykdyti tarptautinio lygio fundamentinius ir taikomuosius mokslinius tyrimus, būtinus kurti naujus, saugius, aukštesnės kokybės ir padidintos biologinės vertės maisto produktus, atitinkančius sveikos mitybos principus, konkurencingus vidaus ir užsienio rinkose. Centro steigėjai – Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas (LSDI).

Maisto technologijų laboratorijos įrengtos rekonstruotame KTU Cheminės technologijos fakulteto B korpuse. Centrą sudaro 8 laboratorijos, kuriose sumontuota moderni mažo pajėgumo technologinė ir šiuolaikinė maisto analizės įranga. Šiose laboratorijose bus galima modeliuoti ir tyrinėti procesus, vykstančius gaminant pieno, mėsos, žuvies, duonos, alaus ir kitus maisto produktus. Centre bus tiriamos perspektyvios augalų rūšys ir veislės, juose esančios vertingos medžiagos ir jų panaudojimo būdai, poveikis žmonių sveikatai. Taip pat bus atliekami moksliniai tyrimai, skirti paaiškinti maisto produktų struktūrų susidarymą, apibūdinti žmogaus sveikatai naudingas ir kenksmingas medžiagas, patenkančias į maistą ir (ar) susidarančias jame įvairių technologinių procesų metu.

Šis centras maisto pramonės įmonėms atveria visas galimybes, naudojantis įranga ir mokslininkų kompetencija, tirti ir kurti naujus produktus bei tapti konkurencingesniems Lietuvos ir užsienio rinkose.

Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrui įkurti panaudoti du finansavimo šaltiniai:
• specialiosios ES struktūrinės paramos 2007-2013 m. programos lėšomis vykdomas projektas „Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centro sukūrimas”. Projekto vertė – 5 985 712 Lt
• integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) „Nemunas” plėtros programos lėšomis vykdomas projektas „Maisto mokslo ir technologijų MTEP infrastruktūros plėtra ir mokslinio potencialo konsolidacija”. Projekto vertė – 8 433 000 Lt

KTU informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: