cust.lt archyvo nuotr.

Vilniaus apygardos teismui antrą kartą iš eilės nepavyko pradėti didžiausios korupcinio pobūdžio bylos Lietuvos muitinės istorijoje. Šioje byloje kaltinimai pateikti 29 Medininkų kelio posto muitininkams.

Į teismo salę susirinko visi kaltinamieji, tačiau paaiškėjo, kad į posėdį neatvyko du kaltinamuosius ginantis advokatas Arvydas Milutis. Teisėjas Algimantas Valantinas pranešė, kad advokatas apie savo neatvykimą nepranešė.

“Kol kas nesiimame sankcijų, nes nežinome neatvykimo priežasties”, – sakė teisėjas.

Jis taip pat pranešė, kad nedalyvaujant gynėjui, penktadienį nėra galimybės nagrinėti bylą.

Kitas posėdis turėtų vykti lapkričio 20 dieną. Teismas šią bylą gali nagrinėti tik vienoje apygardos teismo salėje, nes tik joje telpa 29 kaltinamieji ir beveik tiek pat advokatų. Jeigu teismui nepavyktų suderinti posėdžių salės dėl jos užimtumo, proceso dalyviams tektų posėdžiauti Vilniaus apylinkės teisme esančioje Konferencijų salėje.

Pirmasis teismo posėdis šioje byloje rugpjūčio 19 dieną neįvyko, nes trys kaltinamieji neturėjo advokatų.

Kaltinimai pasienyje su Baltarusija esančiame Medininkų kelio poste dirbantiems muitininkams pateikti dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Per tyrimą nustatyta, kad kai kurie Medininkų kelio poste dirbę pareigūnai, tikrinę į Lietuvą atvykstančius krovininius automobilius, iš vairuotojų rinkdavo teisės aktų nenumatytas rinkliavas už muitinės procedūrų įforminimą, t.y. už tiesioginių savo pareigų atlikimą.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Nėrijus Puškorius žurnalistams sakė, kad pareigūnai turi duomenų, jog neteisėta veikla muitininkai užsiėmė nuo 2000-ųjų.

Kaltinimai pateikti Ninai Novičkovai, Sauliui Kuksai, Valerijui Pavlovskiui, Sigitui Bukėnui, Arvydui Pranskui, Raimundui Šidlauskui, Arvydui Kadzevičiui, Aleksandrui Jelizarovui, Jonui Dzikevičiui, Gediminui Sobolevui, Jūratei Čebatoriūnienei, Giedriui Gabrusėnui, Artūrui Derviniui, Ryčiui Linkevičiui, Gediminui Keriui, Adui Trakymui, Lilianai Usevičienei, Daivai Kriaučionienei, Danutei Gančierienei, Jurgitai Jakulevičiūtei, Eduardui Blinovui, Zigmui Jašinskiui, Miroslavui Jankovskiui, Algirdui Baronui, Andželai Rodzevičiūtei, Mariui Stračinskiui, Lidijai Blonskienei, Jurijui Beriozovui ir Vladui Korsakui.

Iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba buvo pateikti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino kaltę, dėl jų jau priimti ir įsiteisėję baudžiamieji įsakymai, jiems skirtos baudos. Vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas. Baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų dokumentų.

Korupcija įtariamus muitinės pareigūnus pernai gruodžio 5 dieną sulaikė Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba ir Muitinės kriminalinė tarnyba

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, atliko Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

Teisėsauga yra skelbusi, kad per pirmąjį šių metų pusmetį užfiksuota daugiau kaip 500 atvejų, kai muitinei pateikiamuose dokumentuose rasta į vidų įdėtų pinigų. Pasiteiravus vairuotojų, iš kur dokumentuose atsirasdavo pinigų, pastarieji aiškindavo, kad juos dokumentuose palikdavo atsitiktinai.

Pareigūnai, dokumentuose aptikę “pamirštus” pinigus, turi juos grąžinti vairuotojams ir įspėti apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę už bandymą papirkti muitinės pareigūną, o jų gabenamus krovinius privalo detaliai patikrinti. Apie galimą bandymą papirkti pareigūnus visada informuojami transporto įmonių vadovai. Nustačius, kad pinigai pareigūnams duodami siekiant išvengti pažeidimų fiksavimo, pradedami ikiteisminiai tyrimai.

Nuo šių metų sausio pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai dėl galimo muitinės pareigūnų papirkimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: