(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras birželio 1 dieną prisijungė prie visoje Lietuvoje rengiamos vienos dienos akcijos „Gimiau nerūkanti/is”. Šių metų akcijos šūkis: „Leiskite gimti ir augti sveikam”.

Šiais metais Kauno miesto gimdymo namuose net 25 mažyliai (9 berniukai ir 16 mergaičių), gimę gegužės 31-ąją-Pasaulinę dieną be tabako buvo apdovanoti marškinėliais su užrašu „Gimiau nerūkanti/is ir diplomais.
Dauguma akcijoje kalbintų mamų žinojo, kad gegužės 31-oji-Pasaulinė diena be tabako ir džiaugėsi, kad kūdikėlis pasirinko būtent šią savo gimimo dieną: „ Gal lengviau pavyks prikalbinti tėvelį mesti rūkyti…” , „Kaip tik kažko reikėjo, kad būtų padėtas taškas su rūkymu mūsų šeimoje…”.

Šiemet akcija vykdoma devintą kartą. Pirmą kartą tokia akcija buvo surengta 2002 m. Kauno mieste, o vėliau tapo nacionaline.

Akcijos metu stengiamasi priminti vis gausėjančius faktus apie pragaištingą tėvų rūkymo įtaką vaikų sveikatai.
Suaugusiųjų rūkymo įpročiai jau seniai tapo aiškiai įvardintu rizikos veiksniu jų pačių sveikatai, dėl pasyvaus rūkymo žalos taip pat nebėra abejonių. Statistika kalba už save. Medikų paskelbti duomenys rodo, kad trečdalis perinatalinių mirčių, kai vaikas miršta dar įsčiose, yra sąlygotos motinų rūkymo. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu, dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo. Taip pat paaiškėjo, kad rūkančios mamos dvigubai dažniau nei nerūkančios gimdo prieš laiką, o naujagimiai būna mažesnio svorio. Mamų rūkymas iki 30 proc. padidina apsigimimų („kiškio lūpos”, „vilko gomurio” ir kt.) riziką. Be to, rūkančioms ir krūtimi maitinančioms mamoms pasigamina žymiai mažiau pieno, nes nikotinas slopina prolaktino gamybą. Taip pat įrodyta, kad rūkančių mamų vaikai dažniau serga peršalimo ligomis, bronchitu, bronchine astma.

Sociologiniai tyrimai rodo, kad rūkančių tėvų vaikams sunkiau sekasi mokytis. Augdami vaikai perima tėvų elgesio modelį ir patys dažniau pradeda rūkyti. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu, dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo.

Rūkymo sukeltos ligos Lietuvai kasmet kainuoja apie 7000 gyvybių. Akcijos organizatoriai, matydami vis labiau visuomenėje, o ypač tarp moterų, plintantį rūkymą, siekia informuoti visuomenę ir paraginti ją saugoti savo vaikų ir savo sveikatą.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: