© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sudie, kvapą gniaužiančiai intrigai ir dramatiškiems siužeto posūkiams: “lėta televizija” Norvegijoje sutraukia rekordines auditorijas ištisas valandas ar net dienas skirdama mezgimui, žvejybai ir panoraminiams peizažams.

Visuomeninis transliuotojas NRK kai kurias savo įprastas geriausio laiko dramas ir pramogas pakeitė ilgai nesikeičiančiais kruizinių laivų fiorduose ir degančios ugnies vaizdais.

Tokios iki 134 valandų trunkančios nepertraukiamos transliacijos, ši vėžlio greičiu slenkanti pramoga tapo Norvegijos ypatybe.

“Tai tiesiogine prasme realybės televizija: autentiškas dalykas, rodomas realiu laiku be sutrumpinimų”, – sakė NRK programų vadovas Rune Moeklebustas (Runė Meklebustas).

Koncepcija užgimė 2009 metais ir sutapo su Bergeno geležinkelio linijos šimtosiomis metinėmis. Ta linija yra nutiesta per kvapą gniaužiančio grožio vietoves ir jungia antrąjį pagal dydį Norvegijos miestą su sostine Oslu.

Kelionė šiuo traukiniu – visos 7 valandos ir 16 minučių – buvo nufilmuota traukinyje įrengtomis kameromis. Nufilmuotą medžiagą nuobodesniais momentais, kai traukinys važiuodavo ilgais, tamsiais tuneliais, pagyvino archyviniai kadrai.

Idėja buvo originali, lengvai įgyvendinama ir ją netrukus pasigavo visuomeninis transliuotojas, nevaržomas jokių komercinių sumetimų.

Buvo nuspręsta parodyti šį eksperimentą per vieną iš dviejų transliuotojo nacionalinių kanalų … ir jis sulaukė didžiulės sėkmės.

Maždaug 1,2 mln. žiūrovų – beveik ketvirtadalis Norvegijos gyventojų – buvo įsijungę NRK2 bent daliai tos kelionės.

“Kai po kelių dienų paklausiau, ar galiu paimti eterį penkioms su puse dienos ir tiesiogiai transliuoti iš (Norvegijos pakrante plaukiojančio kruizinio laivo) “Coastal Express”, man buvo pasakyta “taip, žinoma”, – pasakojo R.Moeklebustas.

Ir vėl ši formulė sulaukė didžiulės sėkmės – 3,2 mln. televizijos žiūrovų stebėjo šios kelionės dalis, o įvairiuose maršruto uostuose pamatyti laivo susirinkdavo šimtai smalsuolių.

Toje transliacijoje figūravo net Norvegijos karališkoji šeima – karalienė Sonja (Sonia) didingai mojo nuo karališkosios jachtos denio, kai abu laivai praplaukė vienas pro kitą.

Ta lėtu tempu vykusi saga kai kam buvo tarsi narkotikas. Tarp tokių gerbėjų yra ir 82 metų Knutas Grimelandas, kuris sakė, kad ištisas dienas buvo prilipęs prie televizoriaus.

“Sunku pasakyti, kiek valandų miegojau, bet – nedaug, – pasakojo jis NRK. – Kartas nuo karto nusnūsdavau ant sofos, bet iki lovos nenuėjau penkias dienas”.

Kiti net pamiršo, kad patys tose kelionėse nedalyvauja.

Kai traukinys “Bergenas-Oslas” atpukšėjo į paskutinę maršruto stotį, vienas televizijos žiūrovas, kaip pats pasakojo, puolė prie savo kambario užuolaidų ieškoti lagamino, tarsi pats būtų viename iš kupė.

Hipnotizuojančios kelionės nėra vieninteliai “lėtos” televizijos “šou”, siūlomi Norvegijos žiūrovams.

NRK rodo lašišų žvejybos, mezgimo laidas, detalias instrukcijas, kaip užkurti tobulą laužą, ir daug kitų temų.

Receptas paprastas: ilgas įvadas su istorijos faktais, o tada – dar ilgesnė kokios nors veiklos studija nuo pradžios iki galo. Per vieną laidą apie mezgimą, pavyzdžiui, buvo parodyta absoliučiai viskas: nuo avies kirpimo iki paskutinio dygsnio megztinyje.

© youtube.com archyvo nuotr.

“Lėta televizija patraukia visų kategorijų gyventojus: jaunimą, kurį intriguoja naujumas ir keistumas, ir vyresnius žiūrovus, kuriems tema ar kelionė pasirodo įdomi”, – sakė R.Moeklebustas.

Kai kam tai atrodo sveikintinas atokvėpis nuo vis didesnės karštligės visuomenėje.

“Kai dauguma stočių renkasi tuos pačius laidų formatus, traukia nerti į nišą, kuri eina prieš plauką”, – sakė Trondheime įsikūrusio Norvegijos mokslo ir technikos universiteto sociologas Arve Hjelsethas (Arvė Jelsetas).

“Lėta televizija suteikia žmonėms galimybę atsisėsti, atsipalaiduoti ir pamąstyti”, – sakė jis.

Tačiau gali praeiti kažkiek laiko, kol ši koncepcija išpopuliarės kitur.

Kai “Coastal Express” buvo parduotas amerikiečiams, ta epinė kelionė buvo sutrumpinta iki vienos valandos šou apie “lėtos” televizijos koncepciją.

Ir nors tokios transliacijos tapo didžiuliu hitu milijonams norvegų, jos patinka ne visiems.

“Neįtikėtina, kad visuomenė gali sėdėti ir valandų valandas tai žiūrėti”, – sakė Oslo vadybos mokyklos direktorius Trondas Blindheimas.

“Dauguma žmonių žiūri idiotišką televiziją … Tiesiogine prasme negaliu pasakyti nieko protinga apie žmones, kurie prilipę prie televizorių žiūri į laivo pirmagalį ir žmones krante, mosikuojančius rankomis”, – sakė jis.

Tačiau NRK mato šviesią šio žanro ateitį ir R.Moeklebustas nemato ribų kūrybiškumui.

© youtube.com archyvo nuotr.

Dabar jis svarsto laidos, detaliai analizuojančios laiko koncepciją, idėją – nuo laikrodžio gaminimo iki, na, tiesiog laiko leidimo, minutė po minutės, valanda po valandos.

“Kai kas nors man sako, kad to negalima rodyti per televiziją, priimu tai kaip ženklą: tai reiškia, kad aš kažką aptikau”, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: