© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuva bei dar 25 Europos Sąjungos valstybės trečiadienį pasirašo tarpvyriausybinį susitarimą, kuris turėtų užbaigti bankų sąjungos sukūrimą.

Lietuvos vardu pasirašyti Susitarimą dėl įnašų į bendrą pertvarkymo fondą pervedimo ir sujungimo prezidentė įgaliojo Lietuvos nuolatinį atstovą Europos Sąjungoje, ambasadorių Raimundą Karoblį.

“Susitarimai dėl esminių bankų sąjungos elementų – labai svarbus mūsų pirmininkavimo ES rezultatas. Lietuva įvykdė užduotį pasiekti, kad bankų sąjunga būtų užbaigta kurti iki naujojo Europos Parlamento rinkimų. Vienas iš didžiausių Lietuvos nuopelnų pirmininkavimo metu – pasiektas kompromisas tarp visų 28 ES šalių narių, kuris leido priimti Reglamentą dėl bendro bankų pertvarkymo mechanizmo ir užbaigti derybas dėl bendro bankų pertvarkymo fondo sukūrimo ir valstybių įnašų subendrinimo”, – pranešime teigė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Susitarimą ketina pasirašyti visų ES valstybių, išskyrus Didžiosios Britanijos ir Švedijos, atstovai.

Lietuva bankų sąjungos nare taps 2015 metais – kai šalyje bus įvestas euras.

Bankų priežiūros mechanizmas numato, kad 3 didžiausi šalies bankai – SEB, DNB bankai ir “Swedbank” bus tiesiogiai prižiūrimi Europos centrinio banko, o Lietuvos bankas tik padės vykdyti priežiūros funkcijas. ECB vertins, kaip didieji Lietuvos bankai užtikrina kapitalo pakankamumo, likvidumo reikalavimus, vertins banko vidaus kontrolę.

Lietuvai prisijungus prie bankų sąjungos, šalies centrinis bankas ir toliau prižiūrės mažesnius Lietuvoje veikiančius bankus, tačiau ECB turės teisę perimti ir jų kontrolę.

Kiekviena bankų sąjungai priklausysianti valstybė turi pasirašyti tarpvalstybinius susitarimus dėl bankų pertvarkos fondo įsteigimo. Numatoma, kad iš pradžių fondai bus valdomi nacionaliniu lygiu, o 2025 metais iš šių fondų bus sudarytas bendras pertvarkymo fondas. Iki 2025 metų šiame fonde turės būti sukaupta 1 proc. nuo visų bankų apdraustų indėlių sumos.

Iki 2025 metų nacionaliniai pertvarkymo fondai turės galimybę skolintis vienas iš kito, jeigu žlugus bankui, jo pertvarkymui šalyje pritrūko lėšų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: