© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nuo gegužės 1-osios įsigaliojus draudimui rūkyti ir turėti tabako gaminių, policijos atstovai tikina nepajėgsiantys reaguoti į visus iškvietimus ar rengti specialius reidų prie mokyklų ir kitų nepilnamečių susibūrimo vietų.

Kaip LNKžinioms paaiškino Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas, šie pažeidimai priskirti žemiausiai kategorijai, tad jiems bus skiriama mažiausia dėmesio.

“Į kiekvieną iškvietimą, negalėtumėme pasakyti, kad mes reaguosime. Yra policijoje skirstomi pažedimai į kategorijas A, B ir C, tai šis pažeidimas būtų C kategorijos”, – sakė jis.

Vis dėlto, anot policijos atstovo, kiekvienas policijos patrulis, pastebėjęs, kad grupėje rūko nepilnamečiai, “turės pareigą” sustoti ir patikrinti jų dokumentus bei nustačius pažeidimą skirti administracinę nuobaudą.

Tuo metu televizijos kalbinti pedagogai tvirtina, kad nepilnamečių baudos neatgrasys nuo rūkymo, esą jie patys teigia pasiryžę mokėti baudas, nes jos – pakankamai mažos.

Prieš savaitę priimtos Seimo pataisos numato,kuria uždraudė asmenims iki 18 metų rūkyti ar kitaip vartoti ar turėti tabako gaminius.

Iki 16 metų rūkančiųjų tėvai bus baudžiami 14-86 eurų bauda, konfiskuojant rūkalus, o asmenys nuo 16 metų baudas turės susimokėti patys.

Tuo metu už tabako gaminių pirkimą ar kitokį jų perdavimą nepilnamečiams baudos siekia 72-144 eurų.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento 2012 metais atliktas tyrimas parodė, kad rūkyti Lietuvoje pradedama vidutiniškai nuo 17 metų, o du iš trijų 15-64 metų amžiaus gyventojų yra nors kartą gyvenime rūkę. Nė karto nebandžiusiųjų rūkyti yra 34 procentai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: