Tomas Janeliūnas ir Ramūnas Karbauskis / Asmeninio archyvo/ KaunoZinios.lt nuotr.

Taip, šis laiškas jums, Ramūnai Karbauski, Agne Širinskiene, Sauliau Skverneli ir visi kiti, kurie vis dar manote, kad turite valdžią. Beje, valdžios jūs jau nebeturite. Tai tik iliuzija. Taip, jūs užimate postus. Jūs galite balsuoti dėl įstatymų, siūlyti vis keistesnius projektus. Bet jūs jau nebe valdžia.

Jūs darote viską, kad tą valdžią išsaugotumėte. Desperatiškai kabinatės į ją, tarsi tai būtų jūsų išsigelbėjimas. Bet jūs jau jos neturite. Tik laiko klausimas, kada prarasite ir postus. Bet valdžią jūs praradote jau kažkada praeityje.

Nes valdžia nėra postai. Valdžia yra gebėjimas daryti prasmingus darbus vardan valstybės ir tautos. Jūs tai pamiršote.

Kai 2016 m. suformavote Vyriausybę, buvo daug žmonių lūkesčių. Ir jūs išties turėjote tikslų. Galbūt kai kurie būdai buvo nelabai vykę, bet galima buvo jausti, kad jūs tikite savo tikslais.

Rokas Masiulis ėmėsi keisti tokias pelkes, kaip „Lietuvos Geležinkeliai“. Tomas Tomilinas pagaliau pasiekė, kad būtų skirti vaiko pinigai ir nors šiek tiek padidėtų pajamos sunkiausiai gyvenančioms šeimoms. Vytautas Bakas ėmėsi kovos prieš „MG Baltic“ ir visą tą dvokiančią ir politiką apraizgiusią korupciją. Jūs pagaliau skyrėte normalius pinigus valstybės gynybai ir beveik pasiekėte 2 proc. BVP finansavimo. Jurgita Petrauskienė bene pirmoji ėmėsi aukštųjų mokyklų jungimosi iššūkio. Žygimantas Vaičiūnas parengė pagaliau išties ambicingą energetikos strategiją ir pasiekė susitarimus dėl sinchronizacijos. Jūs net pradėjote mažinti alkoholio prieinamumą. Ok, kai kurie metodai išties absurdiški.

Plėšomi užsienio žurnalų puslapiai su brangaus viskio reklama atrodė išties idiotiškai. Bet galima tai bent kažkiek suprasti – norėjote iš peties imtis spręsti alkoholio vartojimo problemą. Tebūnie. Tuomet jūs buvote valdžia. Jūs turėjote tikslų ir jų siekėte. Geriau ar blogiau – bet darėte tai, kaip įsivaizdavote reikalinga padaryti.

Bet kažkada jūs išsekote. Sulūžote ir praradote savo tikslą būti valdžia. Galbūt tai atsitiko tuomet, kai nesugebėjote iš Seimo pašalinti priesaiką sulaužiusio Mindaugo Basčio. Nes dalis buvusių socdemų jums pasirodė reikalingesni už Konstituciją ir sąžinę. Galbūt tuomet, kai supratote, kad senųjų bebrų kompanija gali būti svarbesnė išlaikant daugumą Seime, nei perspektyva remtis padoresniais politikais, kurie vis dėlto nebus jums paklusnūs. Ir taip patys tapote „bebrų“ marionetėmis.

Jūs pamiršote savo esminius tikslus. Vieninteliu tikslu tapo išsilaikyti savo postuose. Gedimino Kirkilo ir Juozo Bernatonio vadovaujama „ūsuotų bebrų“ grupelė paėmė jus savo įkaitais. Įtikino, kad reikia keisti partijų finansavimo taisykles, kad tik ta naujoji atskilėlių partija kažkaip išsilaikytų nenuskendusi anksčiau, nei įvyks kokie nors rinkimai.

Jūs užsikrėtėte mirtinu virusu, kuris pavertė jus „gyvais numirėliais“. Jums jau senokai neberūpi, kaip mažinti socialinę nelygybę. Jūs nebesirūpinate nei švietimu, nei sveikatos apsauga. Jūs rūpinatės tik savimi ir socialdarbiečiais, kurie prilipo prie jūsų kūno, kaip savarankiškai negalintis išgyventi parazitas.

IR JŪS PATYS ILGAINIUI TAPOTE PARAZITAIS.

Padorumo turintys žmonės jus paliko. Vytautas Bakas pasitraukė. Roką Masiulį jūs patys išmetėte. Taip, tą patį R.Masiulį, kurį S.Skvernelis išstūmė malšinti mokytojų streikų, pats pasislėpęs Vyriausybės rūmuose. Argi taip elgiasi lyderis?! Taip elgiasi tik dėl savo reitingų bijantis konformistas.

Nuo tada S.Skvernelis jau neteko valdžios ir pavirto eiliniu politiniu parazitu. Kai reikėjo valdyti mokytojų krizę, R.Masiulis buvo labai reikalingas. Bet kai ėmė visai byrėti jūsų tariama dauguma, jūs lengvu mostu iškeitėte R.Masiulį. Į KĄ?? Į tą posovietinį juokdarį? Nesugebantį kalbėti jokia užsienio kalba, tik rusiškai, švonderiaujantį už kitų pinigus prie pietų ar vakarienės stalo!? Tokio ministro, kaip J.Narkevičius nebuvo jau gal dvidešimt metų, bet jūs vis dar manote, kad tai buvo būtina???

Kas jums atsitiko, kad vardan savo postų į koaliciją pasikvietėte Valdemarą Tomaševskį?? Ar jam kada nors rūpėjo valstybė? Jis net ne lenkas, o elementarus sovietinis mulkis, nes nė vienas save gerbiantis lenkas niekada nesegės Georgijaus juostelių ir negarbins sovietų, kurie žudė lenkus Katynėje. V.Tomaševskiui visa tai yra „jerunda“, jo rusiškas žargonas seniai nustelbė lenkišką „unorą“. Ir jūs tokį veikėją pasikvietėte į koaliciją??

Jūsų visi pastarieji žingsniai yra desperacija. Jūs manipuliuojate įstatymų projektais ir ketinate keisti rinkimų taisykles. Ar tai yra vardan valstybės??? Ar tai vardan demokratijos?? Neskieskite pasakų, kad mažindami rinkimų kartelę iki 3 proc. jūs rūpinatės demokratija! Jūs niekingai rūpinatės visokiomis politinėmis atmatomis, pradedant socialdarbiečiais, puteikininkais ir kamblevičiais, nes be šių valstybės parazitų jūs neįsivaizduojate, kad galėtumėte išlaikyti savo postus.

JŪS TAPOTE VALSTYBĖS PARAZITAIS!

Vietoje to, kad dirbtumėte vardan valstybės ir tautos, jūs įklimpote į asmeninius kerštus. Ar Viktoras Pranckietis yra didžiausia valstybės problema, dėl ko reikia tiek pastangų ir energijos, kad tik jis būtų pakeistas? Ar Austėja Landsbergienė yra didžioji Lietuvos švietimo problema, kad reikia žūtbūt pakeisti privačių mokyklų finansavimo tvarką ir tada viskas „atsigaus“? O gal konservatoriai yra ta demoniška jėga, su kuria kovoti reikia iš paskutiniųjų, pamiršus visa kitą?

ATSIKVOŠĖKIT! Konservatoriai patys plūduriuoja tarp tų pačių 15-17 proc. visuomenės paramos, inertiškai įsisukę į nesibaigiantį pasišaipymų maratoną, tačiau jau seniai neturi veiksmų plano, ką iš tiesų daryti. Jūs gainiojatės savo galvose susikurtus demonus, tarsi pakvaišę ir karščiuojantys ligoniai.

Jūs nebeturite jokių intelektualių resursų ir idėjų. Jūs neturite JOKIOS prasmingos idėjos, kaip parengti bent iš bėdos padoriau atrodantį biudžetą. Ir ne pinigų trūksta. Peržvelkite dar kartą Valstybės kontrolės, TVF ir visų ekspertų siūlymus – visi labai aiškiai rodo pirštu, kur yra pinigai. Išsikerojusiose lengvatose, nesibaigiančiame „gyvulių ūkyje“, beprasmiškai švaistomose lėšose.

Jūs neturėjote jokios valios imtis tikros mokesčių reformos ir apmokestinti labiau tuos, kurie moka niekšiškai mažus mokesčius nuo savo pelno ir turto. Ir dabar jūs krokodilo ašaromis verkiate, kad nėra pinigų mokytojams, gydytojams, dėstytojams ir daugeliui kitų valstybės tarnautojų. Bet tuo pat metu randate 300 tūkst. eurų premjero keliukui suremontuoti.

JUK TAI TYČIOJIMASIS IŠ VISŲ MŪSŲ! Jei jūs neturite valios rimtai įvykdyti biudžeto reformos, tai kokio velnio jūs atėjote į valdžią??? Keliukus pasiremontuoti???

Taip valdžia nesielgia. Taip elgiasi tik parazitai. Būtent jūs šiuo metu esate valstybės parazitai. Jūs nebe valdžia.

Kuo greičiau pasitraukite ir nebesiurbkite valstybės energijos savo menkiems ir niekingiems poreikiams, kurie sukasi tik apie tai, kaip kiek ilgiau išliktumėte savo postuose!

Tomas Janeliūnas VU TSPMI profesorius

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: