Viktorija Čmilytė-Nielsen. ELTA / Žygimantas Gedvila

Jeigu Laisvės partija nori, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas parlamente būtų sėkmingas, mažieji koalicijos partneriai neturėtų viešojoje erdvėje skelbti apie tariamus politinius mainus su konservatoriais, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. „Laisviečiams“ tikinant, kad šie palaikys užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į Europos Komisiją (EK) priklausomai nuo konservatorių paramos civilinei sąjungai, parlamento vadovė pabrėžia – tai nepriartina Seimo prie sunkiai kelią besiskinančio įstatymo priėmimo.

„Manau, kad visiems aišku, kad tai daugiau yra rūpesčio klausimu imitavimas, nes jeigu tu nori iš tikrųjų pasiekti rezultatą, tu neini į viešąją erdvę ir nepradedi sakyti, kad štai tokiu būdu mainysimės. Tai nėra, mano galva, rezultato siekimas. Tai labiau parodymas, galbūt ir savo rinkėjus mobilizuojant, kad štai, mes dar nepamiršome apie tą vieną klausimą, kurį žadėjome įgyvendinti per pirmąsias šimtą dienų“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tokie mainai per viešąją erdvę nepriartina prie rezultato – tas akivaizdu“, – pridūrė parlamento vadovė.

ELTA primena, kad Laisvės frakcijos seniūnas Seime Vytautas Mitalas yra užsiminęs, jog „laisviečiai“ rems G. Landsbergio kandidatūrą į eurokomisarus, vertindami tai, kaip konservatoriai „kovos“ už Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

„Mes kovosime už Landsbergio kandidatūrą tiek, kiek jie kovos už civilinę sąjungą“, – praėjusią savaitę „Žinių radijui“ teigė politikas.

Laisvės partija ir anksčiau yra išreiškusi abejonių dėl G. Landsbergio kandidatūros į Europos Komisijos (EK) narius. Dar praėjusių metų rudenį naujienų portalas delfi.lt rašė apie Laisvės partijos valdybos patvirtintą planą, kuriame aptarti veiksmai tuo atveju, jei koalicijos partneriai tinkamai neparems „laisviečiams“ ypač svarbaus Civilinės sąjungos įstatymo projekto. Dokumente teigiama – jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į EK.

Įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais.

Viešojoje erdvėje jau anksčiau spekuliuota apie tai, jog G. Landsbergis veikiausiai yra įvardijamas kaip realiausias kandidatas pakeisti šiuo metu kadenciją EK baigiantį komisarą Virginijų Sinkevičių, atsakingą už aplinką ir vandenynus.

Visgi, pats G. Landsbergis konkretaus atsakymo iki šiol nėra pateikęs – pernai lapkritį komentuodamas minėtus gandus ministras nurodė, jog tai jam nėra svarbiausias klausimas.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: