© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seime antradienį planuotas svarstyti projektas dėl pavardžių rašybos nelietuviškais rašmenimis asmens dokumentuose nukeltas ketvirtadieniui.

Rytiniame posėdyje pradėjus svarstymo procedūrą Mišri Seimo narių grupė paprašė pertraukos iki kito posėdžio, o vakariniame grįžus prie projekto – dar vienos pertraukos.

Valdantieji sutarė, kad pavardžių rašybą liberalizuojantis socialdemokratų inicijuotas projektas būtų svarstomas šią savaitę. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) siūlo leisti naudoti lotyniškos abėcėlės raides, rašant Lietuvos piliečių vardus ir pavardes asmens dokumentuose, jeigu jie šiais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija laikosi pozicijos, kad trys raidės – q, w ir x – galėtų būti rašomos tik Lietuvos piliečių, susituokusių su užsieniečiais ir tokių sutuoktinių vaikų, bei Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių dokumentuose.

Seimui yra pateiktas ir alternatyvus projektas dėl pavardžių rašymo dokumentuose, originalią rašybą leidžiantis tik papildomame paso puslapyje. Analogiškus siūlymus grupė parlamentarų registruoja ir socialdemokratų projektui, bet jie iki šiol TTK buvo atmesti.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuoserašyti lenkiškas pavardesnaudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę “w”. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms.

Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: