R. Rakausko fotografijų paroda
(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Lapkričio 8 dieną, 17 valandą, Kauno fotografijos galerijoje (Rotušės a. 1 / Vilniaus g. 2) pristatoma nacionalinės premijos laureato, šįmet švenčiančio savo garbingą jubiliejų, fotomenininko Romualdo Rakausko fotografijų paroda „Vilniaus ir Kauno šiokiadieniai“.

Fotografijos klasiko R. Rakausko kūryba tampriai susieta su lietuvių fotografijos mokyklos reiškiniu. Jis vienas pirmųjų įžiebė naują stilistinę raišką, pažvelgęs į aplinką ne patetiško sovietinio fotožurnalisto žvilgsniu, o humanistiškai ir dvasingai.

Amžinai romantiškas R. Rakausko požiūris į fotografiją, ypač jautriai perteikiamas žymiojoje jo serijoje „Žydėjimas“, tapusia autoriaus kūrybos etalonu, kaip mat transformuojasi pradėjus pažintį su kitomis fotomenininko serijomis – „Vilniaus šiokiadieniai“ (1960-1965 m.) bei „Mūsų Kaunas“ (1967-1976 m.) atskleidžiančiomis ir kitą fotografo pusę – gebėjimą įžvalgiai ir prasmingai perteikti kasdienišką aplinką.

Šioje parodoje minėtosios fotografijų serijos susijungia į vientisą „Vilniaus ir Kauno šiokiadienų” pasakojimą, aprėpiantį visus metų laikus ir atveriantį įvairius miestų sluoksnius. Kaip pastebi menotyrininkė Agnė Narušytė, čia pasakojama ne teiginiais, ne literatūriniais tropais, o plika akimi nepagaunamos miesto kaitos stebėjimu, pasiekiančiu bežodžio supratimo erdvę, kurioje tekstai rašomi figūrų judėjimo ir šešėlių ritmais.

R. Rakauskas tiksliai pagauna „lemtingus“ atsitiktinumus, kurie įgyja reikšmę tik fotografijoje, išryškindami kitaip neapčiuopiamas tikrovės struktūras.

Romualdas Rakauskas gimė 1941 m. Akmenėje. 1962 m., baigęs žurnalistiką Vilniaus universitete, dirbo fotokorespondentu savaitraštyje „Literatūra ir manas“ (1961-1963), žurnale „Mūsų gamta“ (1963-1967), žurnale „Nemunas“ (2004 -).

Nuo 1970 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Nuo 1976 Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) garbės narys. 1980 m. pelnytas Nusipelniusio žurnalisto garbės vardas, 1997 – Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės nario vardas. 2009 suteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Už savo kūrybą menininkas yra gavęs 5 Grand Prix, 3 aukso, 1 sidabro, 4 bronzos medalius ir per 70 kitų apdovanojimų.

Paroda galerijoje veiks iki š. m. lapkričio mėn. pabaigos.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: