eu2013.lt archyvo nuotr.

Už vengimą mokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM) reikia bausti tiek pirkėją, tiek pardavėją, teigia finansų ministras. Pasak Rimanto Šadžiaus, Seimui bus siūloma tobulinti kai kurias prekybos procedūras su Europos Sąjungos ir trečiosiomis šalimis.

Ministras tikina, kad pagal Lietuvos ekonomikos apimtis PVM surenkama per mažai. Jo nuomone, pagrindinės priežastys yra piktnaudžiavimas ir fiktyvios įmonės.

“Dvi pagrindinės, kurias dabar mes identifikavome, tai galimi piktnaudžiavimai, vykdant prekybines operacijas Europos Sąjungos viduje tarp Europos Sąjungos valstybių, ir firmos “feniksai”, kurie išrašo PVM sąskaitas faktūras ir tarsi turėtų tose sąskaitose nurodytą PVM sumokėti į biudžetą, bet to nepadaro, kadangi išnyksta kaip dūmas”, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė R.Šadžius.

Pasak jo, kai sandoriai sudaromi su “feniksais”, reikėtų bausti ne tik pardavėjus, bet ir pirkėjus.

“Siūlome patobulinti prekybos procedūras su trečiosiomis šalimis, su Europos Sąjungos kitomis valstybėmis, o tuose sandoriuose, kur šalys žinojo, kad tas sandoris nesibaigs, 100 proc. atsiskaitant su mūsų valstybės biudžetu pridėtinės vertės mokesčiu, kad galėtume pareikalauti materialinės atsakomybės iš abiejų sandorio šalių, ne tik iš pardavėjo, kaip dabar turėtume reikalauti pagal galiojantį įstatymą, bet taip pat ir iš pirkėjo, kuris perka prekes, gauna sąskaitą faktūrą iš nelabai patikimo šaltinio. Manau, kad Seimas pritars šitai praktikai”, – aiškino ministras.

R.Šadžius teigė, kad biudžetui taip pat svarbus akcizo surinkimas, kurio rodikliai šiemet gerėja.

“Akcizas taip pat sudaro didžiulę dalį mūsų pajamų ir surinkimo gerinimas iškart pagerintų ir viešųjų finansų situaciją. Mes įvedėme dyzelinio kuro deklaravimo sistemą, įvažiuojant į Lietuvos Respubliką ir, panašu, kad šios priemonės pradeda duoti rezultatus. Pagal pirmojo ketvirčio rezultatus akcizų mes surinkome daugiau, negu prognozavome, kai tuo tarpu visus praėjusius metus to plano neįvykdydavome”, – sakė ministras.

Per pirmus tris šių metų mėnesius PVM surinkta 2,479 mlrd. litų – 4,8 proc., arba 126,3 mln. litų mažiau nei planuota. Tuo tarpu akcizo surinkta 784,699 mln. litų – 2,8 proc., arba 21,2 mln. litų daugiau.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: