(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Rugsėjo 4 dieną įvyks dokumentinio filmo „The Invisible Front“ premjera, kino teatre „Romuva“, Kaune.

Filmas pasakoja apie Lietuvos pokario patirtį. Terminas – „Nematomas Frontas“, (Незримый Фронт), buvo naudojamas Sovietų saugumo ir vidaus kariuomenės, kaip pokario konflikto Baltijos valstybėse neoficialus pavadinimas, kai jie šiose mažose valstybėse beveik dešimtmetį turėjo kovoti su niekaip nenumalšinamu ginkluotu pasipriešinimu, ypač Lietuvoje.

Filmas pasakoja apie partizanų vado Juozo Lukšos – Daumanto likimą. Jo parašyta knyga „Partizanai“, bei dar gyvų bendražygių ir giminaičių skambantys žodžiai, suteikia dvasios ir gyvybės šiam skausmingam pasakojimui.

Tuo pačiu kiti pasipriešinimo dalyviai, taip pat Sovietų saugumo darbuotojai, išsako savo supratimą apie tai kas vyko Lietuvos miškuose prieš, maždaug 60 metų.

Filmas skirtas visų pirma Vakarų žiūrovams, kad būtų galima juos iš arčiau supažindinti su skaudžiu Lietuvai istorijos laikotarpiu, su pačia šalimi ir jos praeitimi. Tikimasi, kad filmas prisidės prie Lietuvos įvaizdžio kūrimo Pasaulyje.

„The Invisible Front“ yra sukurtas keturių filmo kūrėjų pastangomis. Tai: Jonas Ohman (Švedija), Vincas Sruoginis (JAV/Lietuva), Mark Johnston (JAV), Mark Ryan (JAV).

Filmas kurtas penkerius metus. Filmavimo metu remtasi archyvais ir kitais šaltiniais. Filmuota Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Švedijoje ir JAV.

Prieš filmo premjerą žurnalistai ir žiniasklaidos atstovai turės galimybę pakalbinti filmo kūrėjus, kurie papasakos apie savo sumanymą, kodėl ir kaip buvo ryžtasi kurti filmą apie Lietuvos istoriją. Bus galimybė gauti filmo ištrauką viešam demonstravimui. Interviu kalba – anglų arba su vertėju.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: