(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Aktyvius vyresnio amžiaus žmones burianti nevyriausybinė organizacija „Senjorų iniciatyvų centras” kartu su Vytauto Didžiojo universiteto Socialinės gerovės fakulteto Socialinio darbo katedra ir Kauno miesto savivaldybės Socialinių reikalų departamento Socialinių paslaugų skyriumi įgyvendina Suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi Grundtvig programos Mokymosi partnerystės projektą „Senjorų vadovas”.

Kas yra „Senjorų vadovas”?

Tai aktyvus ir smalsus vyresnio amžiaus žmogus, gebantis rinkti ir perduoti informaciją apie vyresniame amžiuje aktualias mokymosi, laisvalaikio praleidimo, socialines ir kitas paslaugas savo bendraamžiams. Senjorų vadovas daug kuo domisi (pvz: kultūra, istorija, sportu), turi pomėgių ir nori juos toliau lavinti, kad taptų patikimu kitų žmonių vadovu kurioje nors srityje. Tai žmogus, pasiruošęs šviestis, patarti ir padėti kitiems.

Šis projektas skirtas vyresniems žmonėms, kurie nori mokytis ir gali bei sugeba mokyti kitus. Senjorų vadovas nori gyventi aktyviau, prasmingiau ir įdomiau, bet nežino, kaip tai padaryti. Projektas skirtas ir organizacijoms, kurios pasirengusios bendradarbiauti su vyresnio amžiaus žmonėmis ir atitinkamai plėsti savo paslaugų spektrą.

Tyrimais mūsų šalyje ir Europoje įrodyta, kad tie, kurie mokosi visą gyvenimą, ilgiau išlieka aktyvūs ir gyvybingi. Vyresniems žmonėms mokytis sunkiau: mažiau paskatų, mažiau noro ir sugebėjimai nebe tie, todėl projektu siekiama padėti vyresniems žmonėms tapti aktyviais bendruomenės nariais ir atlikti senjoro vadovų funkcijas.

Projekto vykdytojai kartu su partneriais iš Austrijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Vokietijos parengs ir su aktyvių vyresnio amžiaus žmonių grupe išbandys mokymosi programą. Pagal šią programą grupė vyresnio amžiaus žmonių išmoks ieškoti, kaupti ir skleisti informaciją apie savo amžiaus grupei aktualias paslaugas. Jie taip pat mokysis, kaip burti bendraminčių grupes ir skatinti bendraamžius būti aktyvesniais bendruomenei nariais, kurie ne tik įvardija problemas, bet ieško būdų ir kelių joms išspręsti.

Daugiau informacijos apie projekto įgyvendinimą suteiks „Senjorų iniciatyvų centras” projektų vadovė Edita Šatienė (+370 37 200178), o apie mokymosi programą – VDU Socialinės gerovės fakulteto Socialinio darbo katedros projektų koordinatorė Roberta Motiečienė (+370 37 327807).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: