(c) Stock.xchng arcyvo nuotr.

Siekdama apgaulingai sumažinti apyvartą ir mokėtinas mokesčių sumas, bendrovė savo klientams neva taikydavo iki 99 proc. nuolaidas.

2010 m. gegužės 25d., Kaunas. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad išaiškintas dar vienas mokesčių vengimo būdas, kai, pasinaudojant elektroninio fiskalinio kasos aparato techninėmis galimybėmis, rodoma netiksli apyvarta siekiant nuslėpti gaunamas pajamas.

Mokesčių inspekcijos specialistai peržiūrėję populiaraus Kauno restorano tam tikro laikotarpio elektroninėje kontrolinėje juostoje spausdinamų užsakymų, mokėtinų sumų ir atšauktų sąskaitų duomenis netruko atskleisti įdomų mokesčių vengimo mechanizmą.

Tikrintame restorane, dienos metu, skirtingu laiku prie įvairių staliukų aptarnaujamų klientų užsakymams buvo pateikiamos sąskaitos, tačiau kompiuteriniai kasos aparatų kvitai šioms sąskaitoms neatspausdinami, o ir pačios sąskaitos vėliau panaikinamos. (Per nepilnus dvejus metus šiame restorane buvo atšaukta beveik 10 tūkst. sąskaitų). Paprastai dienos pabaigoje visi užsakymai iš atšauktų sąskaitų buvo perkeliami į vieną, reprezentacinėmis išlaidomis pateisinamą sąskaitą, kuriai pritaikoma 99 proc. nuolaida.

Pvz., per vieną tikrintą dieną atšaukta 20 sąskaitų, o vakare vietoje jų išspausdinta viena 936 Lt sumai. Pritaikius 99 proc. nuolaidą atspausdintas fiskalinis 9,57 Lt kvitas, kuris apmokėtas negrynais pinigais. Taip „šešėlyje“ paslepiama 926,43 Lt.

Nustatyta, kad tokiu būdu restorane, kurio metų apyvarta pernai buvo didesnė nei pusantro mln. Lt, galėjo būti neapskaityta apie penktadalis visų gaunamų pajamų.

„Kad ir kokių išradingų mokesčių vengimo būdų sugalvoja kai kurie mokesčių mokėtojai, dažniausiai mūsų specialistai juos išaiškina. Dėl šių patikrinimo metu nustatytų pažeidimų jau pradėtas ikiteisminis tyrimas. Manau, kad ikiteisminį tyrimą atliekančios institucijos restorano vadovams dėl neteisėtų veiksmų nuolaidų netaikys ir tai bus bus pamoka kitiems, bandantiems apvaginėti valstybę“,- sakė Kauno AVMI viršininkas Antanas Nesteckis.

Panašūs pažeidimai išaiškinti ir vienoje kavinėje Raseiniuose. Ten, pasinaudojus kasos aparato techninėmis galimybėmis ir nerodant tikslios apyvartos, bandyta nuslėpti beveik 100 tūkst. litų.

Kauno AVMI primena, kad, kad apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti trumpuoju pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt ar apsilankius savo gyvenamosios vietos mokesčių inspekcijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: