(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Tarptautinės teatro dienos proga penktadienį Kauno rotušėje miesto meras Andrius Kupčinskas pasveikino aktorius, režisierius, scenografus ir įteikė apdovanojimus – tradicines Fortūnos statulėles ir diplomus.

„Gerbiami aktoriai, režisieriai, scenografai, kiti teatro darbuotojai. Tarptautinė teatro diena pirmiausia jūsų, o po to ir visų mūsų šventė, nes mažai žmonių, kurie nesidomi teatru. Po sunkių darbų einame į spektaklį, kuriame galime pajusti gyvenimo džiaugsmą, kankinami įvairių minčių apie gyvenimo sąrangą, einame į teatrą ieškoti atsakymo į sudėtingus klausimus.

Šiandien sveikiname tuos, kurie pasižymėjo praėjusiais metais. Linkime kūrybinės sėkmės, nes pelnyti apdovanojimą yra lengviau, negu tą šlovę išlaikyti. Dėkoju visiems, kurie pakviesdavote į premjeras. Dar niekada nemačiau tiek spektaklių kaip pastaruoju metu.

Nenusiminkite, jeigu likote be apdovanojimo – gyvenimas nestovi vietoje. Jūsų žvaigždė tikrai nušvis“, – kalbėjo meras A. Kupčinskas.

Aktorius Andrius Žiurauskas pristatė „Fortūnos“ apdovanojimų komisijos narius:
dramaturgas Gediminas Jankus, teatrologė Elvyra Markevičiūtė (pirmininkė), choreografė Lina Navardauskienė, rašytoja Aldona Ruseckaitė, teatrologė prof. dr. Jurgita Staniškytė, žurnalistė Ramutė Vaitiekūnaitė, muzikologė Jevgenija Žakienė.

Aktorius pažymėjo, kad komisija buvo reikli, bet teisinga ir profesionali. „Noriu informuoti, kad visai neseniai komisijos narys Gediminas Jankus už teatro kritikos darbus pelnė premiją“, – sakė A. Žiurauskas.

Komisijos pirmininkė E. Markevičiūtė pasveikino teatralus 14-ojo „Fortūnos“ gimtadienio proga. Ji pažymėjo, kad „teatro uždavinys nenusmukdyti žiūrovo, o šie apdovanojimai kaip tik prie to prisideda“.

Teatro dienos minėjimo šventėje buvo akcentuota, kad praėjusieji metai Kauno teatrams buvo jubiliejiniai: Kauno valstybinis dramos teatras šventė 90-metį, Kauno muzikinis – 70-metį, o lėlių teatras – 50-metį. Akcentuota, kad septyniuose Kauno teatruose įvyko 25 premjeros, net aštuonios iš jų Kauno valstybiniame dramos teatre.

Kaip ir visada į Tarptautinės teatro dienos minėjimą atvyko „peliukai“. Jie apžvelgė visų Kauno teatrų gyvenimą, išdavė kai kurias paslaptis.
Vėliau buvo įteikti Auksinio kūloko apdovanojimai. (Statulėlės – kūloko autorius Donatas Mockus). Auksinius kūlokus pelnė visi teatrai, nes visi pasižymėjo vienoje ar kitoje srityje. Pvz., muzikinis teatras apdovanotas už šūkį „Vieningas Kaunas – sotus teatras“, o Kamerinis teatras už tai, kad laikosi senų tradicijų – spektaklių aptarimai čia gali vykti visą naktį.

Dar viena džiugi žinia prieš keletą dienų pasiekė Kauno teatralus: Tarptautinės teatro dienos išvakarėse „Teatro projektams“ (vadovas aktorius Petras Venslovas) atsiųsta maloni žinia. „VšĮ „Teatro projektai“ su spektakliu “pi er kvadratu” pakviesti spalio 1-10 dienomis atstovauti Lietuvai pagrindinėje programoje tarptautiniame teatrų festivalyje Jerevane.

Tai prestižinis profesionalių teatrų festivalis, kuriame dalyvaus teatrai iš įvairių šalių: Prancuzijos, JAV, Nyderlandų, Ukrainos, Rusijos, Vokietijos, Austrijos, Švedijos, Ispanijos, Šveicarijos, Singapūro, Izraelio, Indijos, Belgijos, Japonijos ir kt.

FORTŪNOS statulėlės už 2010 teatro darbus įteiktos:

Aktorei Kristinai SIURBYTEI – už pagrindinius markizės Pompadur ir grafienės Cedlau vaidmenis operetėse: Leo Fall MADAM POMPADUR (režisierė ir choreografė Anželika Cholina) ir Johann Strauss VIENOS KRAUJAS (atnaujinimo režisierius Gediminas Maciulevičius). Kauno valstybinis muzikinis teatras.

Aktoriui Aleksandrui RUBINOVUI už hitlerio ir Fuddzi vaidmenis monospektaklių dilogijoje: Konstantin Kostenko HITLERIS IR HITLERIS ir Edvard Radzinskij KOBA (režisierius Stanislovas Rubinovas). Kauno kamerinis teatras.

Aktorei Vilijai GRIGAITYTEI – už nepagrindinį sekretorės ODETĖS vaidmenį Jean Dell ir Gerald Sibleyras komedijoje TEGYVUOJA BUŠONAS! (režisierius Ričardas Vitkaitis). Kauno valstybinis dramos teatras.

Aktoriui Sigitui ŠIDLAUSKUI – už nepagrindinį Engstrano vaidmenį Henrik Ibsen dramoje ŠMĖKLOS (režisierius Artūras Areima). Kauno valstybinis dramos teatras.

Režisieriui Agniui JANKEVIČIUI – už Daniel Danis dramos AKMENŲ PELENAI režisūrą.

Režisieriui Olekui ŽIUGŽDAI – už geriausią spektaklį vaikams pagal Daivos Čepauskaitės pjesę DIDŽIOSIOS GIRIOS ŠEIMYNĖLĖ (pagal Gintaro Beresnevičiaus pasakas)“. Kauno valstybinis lėlių teatras.

Choreografei, šokėjai ir pedagogei Kirai Katerinai DAUJOTAITEI – padėkos FORTŪNA už išraiškos šokio Lietuvoje įdiegimą ir puoselėjimą.

Režisieriui Jonui JURAŠUI – padėkos FORTŪNA už nuopelnus Lietuvos teatrui ir spektaklio pagal Aušros Marijos Sluckaitės pjesę ANTIGONĖ SIBIRE (pagal Jean Anouilh „Antigonę“) sukūrimą.

FORTŪNOS diplomai už 2010 m. teatro darbus įteikti:

Aktoriui Ričardui VITKAIČIUI – už debiutą režisuojant Jean Dell ir Gerald Sibleyras komediją TEGYVUOJA BUŠONAS! Kauno valstybinis dramos teatras.

Aktoriui Tomui ERBRĖDERIUI – už Laimono vaidmenį Aušros Marijos Sluckaitės pjesėje (pagal Jean Anouilh „Antigonę“) ANTIGONĖ SIBIRE (režisierius Jonas Jurašas). Kauno valstybinis dramos teatras.

Aktoriui Ridui ŽIRGULIUI – už Emilio vaidmenį Tonino Guerra pjesėje KETVIRTOJI KĖDĖ (režisierius Rolandas Atkočiūnas). Kauno valstybinis dramos teatras.

Aktoriui Sauliui ČIUČELIUI už Kiškio ir Koko vaidmenis spektakliuose: Agnės Sunklodaitės (pagal Liudviko Jakimavičiaus „Lapė ir kaliošai“) KIŠKIS PABĖGĖLIS (inscenizacijos autorė ir režisierė Agnė Sunklodaitė) ir Daniel Danis AKMENŲ PELENAI (režisierius Agnius Jankevičius). Kauno valstybinis dramos teatras.

Scenografei Ramunei SKREBŪNAITEI už spektaklio KIŠKIS PABĖGĖLIS (pagal Liudviko Jakimavičiaus „Lapė ir kaliošai“) scenografiją (inscenizacijos autorė ir režisierė Agnė Sunklodaitė). Kauno valstybinis dramos teatras.

Auksiniai kūlokai buvo įteikti:

Kauno pantomimos ir plastikos teatrui atiteko „Atraminis metų kūlokas“ už tai, kad savo rankoje laiko Mažojo teatro ir Kultūros skyriaus užpakalines duris.

„Tradicijų kūlokas“ atiteko Kauno kameriniam teatrui, vieninteliam teatrui, kur dar galima iki paryčių… aptarinėti spektaklius.

Kauno šokio teatrui „Aura“ prijungusiam prie savo šokio festivalio tekstilės bienalę, įteiktas „Kūlokas avansu“. Tikimasi, kad kitąmet prie šokio prijungs architektūrą, skulptūrą ir landšafto dizainą.

„Stiprybės kūlokas“ atiteko Kauno mažojo teatro administratorei, direktoriaus pavaduotojai, sekretorei, trupės vedėjai, režisieriaus padėjėjai, kostiumininkei, rekvizitininkei, bilietų kontrolierei, valytojai ir kaskadininkei Robertai Taraškevičiūtei.

Kauno valstybiniam dramos teatrui „Vyriškas kūlokas“ atiteko už tai, kad buvęs meno vadovas Gintaras Varnas repetuoja Kauno dramos teatro spektaklį Vilniuje, nes Kaune neranda vyriškų artistų.

„Godaus Kalėdų senelio kūlokas“ atiteko Kauno valstybinio lėlių teatro vyriausiajai administratorei Marijai Lukševičienei už Kalėdas nuo gruodžio 13 iki sausio 16 dienos ir 102 kalėdinius spektaklius.

Kauno muzikiniam teatrui ir konkrečai Benjaminui Želviui atiteko „Vienybės kūlokas“ už šūkį „Vieningas Kaunas – sotus teatras“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: