Kleckas.lt archyvo nuotr.

Zarasų teismas penktadienį nepaskelbė nuosprendžio byloje dėl galimo rinkėjų balsų pirkimo ir grąžino bylą tyrimui papildyti.

Pasak teismo pranešimo, baudžiamoji byla pagreitinto proceso tvarka gali būti išnagrinėta, kai nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės yra aiškios. Nors bylos nagrinėjimo teisme metu kaltinamasis kaltu prisipažino, teismo manymu, nebuvo nustatytos visos nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės.

Teismas galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje nurodė, kad nebuvo nustatytos visos nusikaltimo padarymo aplinkybės, kaltinamojo veiksmai ir vaidmuo darant nusikaltimą nebuvo pakankamai aiškūs, todėl, teismo nuomone, būtina papildomai ištirti nusikaltimo padarymo aplinkybes ir pašalinti visus neaiškumus.

Šioje byloje Zarasų gyventojas Ramūnas Garbinčius kaltinamas, jog mokėdamas rinkėjams už balsus trukdė asmenims realizuoti savo teisę rinkti. Valstybės kaltintojas prokuroras Genadijus Jefimovas prašė teisiamąjį pripažinti kaltu ir skirti dvejų metų laisvės apribojimo bausmę.

Pasak prokuratūros, atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad spalio 10 ir 11 dienomis Zarasų mieste R.Garbinčius keliems asmenims pažadėjo atsilyginti po dešimt litų, jei jie balsuos už Darbo partiją ir jos kandidatą. Pasak pranešimo, papirkti asmenys įvykdė prašymą ir jiems buvo sumokėta.

Manoma, kad R.Garbinčius rinkėjus papirkinėjo paprašytas kandidato į Seimo narius Rimvydo Podolskio. R.Garbinčius taip pat tikėjosi materialinio atlygio sau.

Šioje byloje rinkėjai yra ir liudytojai, ir nukentėjusieji. Pastarieji norėjo ir buvo apsisprendę balsuoti už vieną kandidatą, tačiau gavę 10 litų, nusprendė balsuoti už “darbietį” R.Podolskį. Manoma, kad papirkti mažiausiai penki rinkėjai.

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė tenkinti Utenos apylinkės prokuratūros prašymą leisti R.Podolskį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pats kandidatas kategoriškai neigia davęs pinigų R.Garbinčiui rinkėjų balsams pirkti. Jis teigia, kad jį šmeižia politiniai konkurentai.

Utenos apylinkės prokuratūros prokuroras G.Jefimovas penktadienį BNS sakė, kad VRK panaikinus kandidato teisinį imunitetą, jis R.Podolskiui įteiks įtarimus dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Baudžiamasis kodeksas už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

R.Podolskį Darbo partija kėlė kandidatu į Seimo narius vienmandatėje Zarasų-Visagino apygardoje. Per sekmadienį vykusį pirmąjį rinkimų turą R.Podolskis su “tvarkiečiu” Algimantu Dumbrava surinko daugiausia balsų ir pateko į antrą rinkimų turą. Jis vyks spalio 28 dieną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: