"Pulp Fiction" (1994) režisierius Quentin Tarantino

Kaip knygos sudarytos iš pastraipų ir sakinių, taip filmai – iš kadrų, išmoningai sumontuotų į įsimintinas scenas. Yra kadrų, kuriuos visi žinome ir atpažįstame net jei patys ir nematėme to filmo (pvz. veikėjų duetas iš “Pulp Fiction”), tačiau, nepaisant savo ikoniškumo, ne visi jie gali pasigirti įsimintina kompozicija, neįprastu apšvietimu ar kitais, kartais netikėtais, tačiau dėmesį patraukiančiais ir atmintin įsirėžiančiais elementais.

Jų svarba ir reikšmė glūdi filmo kontekste. Kad ir minėtas kadras iš Basic Instict – jeigu nežinotume, kas seka prieš ir po, tai būtų tiesiog moteris, sėdinti gundančia poza ant kėdės. Kad ir koks gražus bebūtų, visgi, pats savaime, nėra nei itin įsimintinas, nei išskirtinis.

Tuo pačiu yra apstu kadrų, kurie ne visada būdami tokiais atpažįstamais, dėka įdomaus apšvietimo, neįprasto kameros kampo ar netikėtos aktorių padėties kadre yra įdomūs patys savaime. Negirdint foninės muzikos, nematant pilnos scenos ir nežinant kedrą supančių kontekstų gali būti sunku suprasti, kas sustabdytame filmo momente vyksta, tačiau ir be šių atributų galime grožėtis kompozicijos elementais ir gerėtis kadru ir profesionalaus fotografo daryta nuotrauka. Visgi, jeigu ne fotografijos menas, šiandien neturėtume ir tokios klestinčios kino industrijos. Ir nors kinas bei fotografija šiandien yra labai skirtingi menai, sąsajos taškų tarp šių skirtingų medijų vis dar galima rasti.

Štai 20 neįtikėtino grožio kadrų, kurie galėtų papuošti meno galerijų sienas. Ką juose matytumėte jūs, jeigu pažvelgtumėte naujomis akimis, taip, kaip žiūrėtume į nuotraukas nė nežinodami, kad tai akimirkos iš kino istorijoj įėjusių filmų?

39pleasantville

Pleasantville (1998)
Režisisavo Gary Ross

Du paaugliai romantiškai stoviniuojantys prie kiemo vartelių… Iš svetainės sklindanti jauki šviesa, tvarkingas sodas jaunuoliams už nugaros ir tas rausvas skėtis, priderintas prie geltonos suknelės nespalvotame kadro fone. Gary Ross sugebėjo sukurti idilišką sceną, kuri puikiai tinka puikuotis ir ant atviruko.

56benbutton

The Curiuos Case of Benjamin Button (2008)

Režisierius David Fincher

Tamsi naktis, kylantis rūkas, vos pora blankiai šviečiančių gatvės žibintų ir šokėjos figūra, grakščiai besisukanti parko pavėsinėje. Melsvame nakties fone blausiai žaliuoja medžiai ir vien pasižiūrėjus į nuotrauką galima girdėti tylią melodiją, pagal kurią sukasi šokėja.

64truegrit

True Grit (2010)

Režisieriai Ethan Coen, Joel Coen

Įsivaizduokite, kad ramiai sau jojate – virš galvos mėlynuoja dangus, aplinkui – rudeniniai, jau pliki, medžiai. Vaiski dangaus žydruma tik paryškina tai, kokios plikos yra medžių šakos. Skruostą glosto gaivus, gal kiek šaltas vėjas, šlaunys spaudžia ritmingai risnojančio žirgo šonus… ir staiga prieš akis pamatote tai.
Ką darote?

69seven

Se7en (1995)

Režisierius David Fincher

Turbūt retas atsisakytų galimybės pasivažinėti Route 66 nuo Čikagos iki Los Andželo per Centrinės Amerikos lygumas. Karšta saulė ir kelio dulkės nebūtų per didelis vargas nė vienam siekiančiam įveikti šį istorinį, beveik 4000 km. kelią.
O dabar, tarp tų 4000 km. įsivaizduokite kelio atkarpą, atrodančią štai taip. Įsivaizduokite spiginančią kaitrą, dulkes ir nesibaigiančias eiles elektros stulpų, kai kilometrų kilemtrai aplinkui – tik tuščia dykynė.
Smagaus pasivažinėjimo.
Rear Window (1954)
Režisierius Alfred Hitchcock

10rearwindow

Fight Club (1999)

Režisierius David Fincher

19fightclub - Copy

Jurassic Park (1993)

Režisierius Steven Spielberg

24jurassicparkGravity (2013)

Režsierius Alfonso Cuarón

79gravity

Melancholia (2011)

Režisierius Lars von Trier

Melancholia

300 (2006)

Režsierius Zack Snyder

300_2006

The Dark Knight (1984)
Režisierius Jonathan Nolan

Batman

The Shining (1980)

Režisierius Stanley Kubrick

svytejima

American Beauty (1999)

Režisierius Sam Mendes

american_beuty_1999

Apocalypse Now (1979)

Režisierius Francis Ford Coppola 

apocalypse_now_1979

Chinatown (1974)

Režisierius Roman Polanski

chinatown_1974

For a Few Dollars More (1965)

Režisierius Sergio Leone

for_few_dollars_more_1965

Raiders of the Lost Ark (1981)

Režisierius  Steven Spielberg
indiana_jones_lost_ark_1981

Life of Pi (2012)

Režisierius Ang Lee

life_of_pi_2012

L.A. Confidential (1997)

Režisierius Curtis Hanson

LA

The Fall (2006)

Režisierius Tarsem Singhe

the-fall-stepwell

The Grand Budapest Hotel (2014)

Režisierius Wes Anderson

The-Grand-Budapest-Hotel-12097

Taip pat skaitykite: TOP 10 nepakankamai įvertintų kino šedevrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: