(c) stock.xchng archyvo nuotr.

MP Bank atlikta taupymo ir investavimo priemonių Lietuvoje analizė atskleidė gyventojų įpročius, kurie dabartinėmis rinkos sąlygomis jiems yra neoptimalūs. Tai pirmiausia lemia sumažėjusios palūkanos už populiariausią taupymo ir investavimo priemonę – indėlius.

Per metus gyventojų indėlių likučiai bankuose išaugo 1,4 milijardu litų ir 2010 metų viduryje pasiekė 24,4 mlrd. Lt. Bendra indėlių suma bankuose (be kredito įstaigų) pasiekė rekordinę 43 milijardų litų sumą. Tačiau augančios indėlių sumos nereiškia daugiau palūkanų pajamų. Šių metų antrąjį ketvirtį indėlininkai bankuose uždirbo 244 milijonais litų mažiau palūkanų nei tą patį ketvirtį pernai, tai reiškia 31 proc. sumažėjimą.

Lėšos investiciniuose fonduose augo sparčiausiai ir per metus padidėjo 361 mln. Lt arba 84 procentais, prie to labiausiai prisidėjo rinkų kilimas. Taip pat augo investicinio gyvybės draudimo, investicijų į akcijas bei trečios pakopos pensijų fondus sumos, atitinkamai 43, 24 ir 18 procentų.

Ryškiausiai sumažėjo investicijų į susietas obligacijas vertė, kuri per metus krito 1,27 milijardu litų arba 70 procentų. Tai lėmė didelių sumų išpirkimai, kai naujos investicijos į susietas obligacijas buvo žymiai mažesnės.

„Sumažėjusios indėlių palūkanos gyventojus gali paskatinti didesnę dalį lėšų skirti aukštesnį pelningumą galinčioms pasiekti investicijoms”, – teigia Mindaugas Vaičiulis, MP Bank filialo Baltijos šalyse Turto valdymo departamento vadovas. – “Nustatant aukštesnio pelningumo investicijų dalį visame taupymo ir investavimo priemonių portfelyje reikia atsižvelgti į investavimo laikotarpį, požiūrį į riziką bei kitas asmenines aplinkybes”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: