U-17 futbolo rinktinė - pirmą kartą antrame atrankos etape
(c) V.Knyzelio/LFF.lt

Lietuvos U-17 jaunimo futbolo rinktinė (1995 m. gimimo ir jaunesni žaidėjai) pirmą kartą istorijoje pateko į Europos U-17 čempionato antrąjį „Elitinį“ atrankos etapą.

Nacionalinės futbolo akademijos auklėtinių pagrindu sudaryta komanda paskutinėse grupės rungtynėse sutriuškino Armėnijos bendraamžius 4:0 ir užėmė antrąją vietą Serbijoje vykusiame atrankos turnyre. Net keturis įvarčius lietuviams pelnė Simonas Stankevičius.

„Visi kažkur gilumoje tikėjome, bet žinojome, kad bus labai sunku. Nuostabiai rungtyniavo visa komanda. Pamatėme, kad einame teisingu keliu“, – po mačo sakė rinktinės treneris Antanas Vingilys.

Po įvarčių nenustojo atakuoti

Prieš paskutines rungtynes Europos U-17 čempionato atrankos 9 grupėje lietuviams norint užimti antrą vietą reikėjo nugalėti Armėniją keturių įvarčių skirtumu ir laukti Velso pralaimėjimo Serbijai. Pastaroji jau per pirmąsias dešimt minučių įgijo dviejų įvarčių pranašumą (rungtynės baigėsi 6:1), tad antrosios vietos likimas sprendėsi Pečinčyje Lietuvos ir Armėnijos jaunųjų futbolininkų dvikovoje.

Lietuviai nuo rungtynių pradžios buvo aktyvesni ir 20 minutę išsiveržė į priekį – po kampinio smūgiu galva pasižymėjo Simonas Stankevičius. „Armėnams reikėjo taško, todėl jie stengėsi rezultatą išlyginti, tačiau mes nesiruošėme gintis ir atiduoti iniciatyvą. Stengėmės atakuoti, spausti varžovus ir tai pavyko. Sunkesnė buvo antrojo kėlinio pradžia, tačiau vėliau komanda vis labiau tikėjo“, – sakė A. Vingilys.

57 minutę lietuvių pranašumą padidino po dar vieno kampinio atšokusį kamuolį įvartus pasiuntęs S.Stankevičius. 2:0 būtų užtekę norint aplenkti armėnus ir užimti trečią vietą, tačiau lietuviai atakavo toliau.

Luko Pangonio smūgiuotas kamuolys atsimušė į skersinį, o 73 min. po Tado Lekecko perdavimo iš krašto S.Stankevičius įmušė trečią įvartį. Netrukus dar vienas S.Stankevičiaus smūgis sudrebino vartų konstrukciją, o prasidėjus pridėtiniam laikui puolėjas pasižymėjo tiksliu smūgiu iš baudos aikštelės preigų – 4:0.

Lietuva, Armėnija ir Velsas atrankos turnyrą baigė surinkusios po tris taškus, tačiau lietuviams užimti antrą poziciją leido geresnis tarpusavio dvikovų įvarčių santykis 4:2.

Pademonstravo charakterį

Pasak rinktinės trenerio A. Vingilio, komanda padarė išvadas po pralaimėjimo Velsui antrose rungtynėse ir nenuleido rankų: „Nebuvome verti to pralaimėjimo, tačiau bet kokiu atveju labai gerai išanalizavome klaidas ir Armėnijos žaidimą. Buvome kupini ryžto įrodyti, kad esame verti daugiau. Atsargiai kažkur gilumoje tikėjome, kad dar įmanoma prasibrauti toliau, tačiau žinojome, kad bus labai sunku.“

Dvikovos herojumi tapo keturis įvarčius įmušęs puolėjas S. Stankevičius. „Atrodė, kad praktiškai neįmanoma užimti antrą vietą, tačiau visada bent šiek tiek tikėjome. Treneris sakė, kad svarbiausia neskaičiuoti įvarčių ir žaisti pilna jėga. Manau, kad pergalę lėmė tai, kad buvome tinkamai nusiteikę, visi kovojo ir palaikė vienas kitą.“

Šešiolikmetis futbolininkas prieš kelias savaites buvo pakviestas pasitreniruoti su nacionaline komanda. „Tokia galimybė pridėjo pasitikėjimo savo jėgomis. Pamačiau, kaip žaidžia geriausi Lietuvos puolėjai, stengiuosi kuo daugiau iš jų pasimokyti“, – sakė S.Stankevičius.

Treneris A. Vingilys po rungtynių negailėjo pagyrų visiems futbolininkams: „Be abejo, Simonas šiandien buvo lyderis ir sužibėjo savo meistriškumu. Įmušti keturiskart tokiose rungtynėse – retas pasiekimas. Bet nuostabiai sužaidė visi žaidėjai iš visų komandos grandžių, o visa komanda pademonstravo charakterį ir didelį norą laimėti.“

Akademijos darbo sėkmė

Lietuvos U-17 rinktinė šiemet ne tik pirmą kartą pateko į kitą atrankos etapą, bet ir pirmą kartą laimėjo dabartinio formato LFF U-17 taurės turnyrą Palangoje. „Tame turnyre su auklėtiniais buvo trečią kartą ir trečias kartas nemalavo, dabar taip pat pavyko įveikti atrankos barjerą trečiu bandymu. Visos pergalės malonios, bet ši asmeniškai man buvo viena geriausių“, – pripažino A. Vingilys.

Trenerio teigimu, vienas pagrindinių sėkmės faktorių – tai, kad rinktinės pagrindą sudaro Nacionalinės futbolo akademijos nariai. „Be akademijos šios pergalės nebūtume pasiekę. Kaip Lietuvoje tikrai turėjome idealias sąlygas, sužaidėme ir daug draugiškų rungtynių. Dėl to ir metai buvo tikrai sėkmingi.

Šiame atrankos turnyre pamatėme, kad einame teisingu keliu ir pamatėme, ko mums dar trūksta. Kitas atrankos etapas bus naujas lygmuo ir dar vienas žingsnis tobulėjimo link“, – kalbėjo A.Vingilys.

Europos U-17 čempionato „Elitinis“ atrankos etapas vyks kitų metų pavasarį. Iš septynių grupių, kurias sudarys po keturias komandas, į finalinį pirmenybių etapą pateks nugalėtojai. Finalinės varžybos 2012 metais vyks Slovėnijoje.
Rungtynių statistika

Lietuva U-17 – Armėnija U-17 4:0 (1:0)

Pecinci Suvaca stadionas
Teisėjas – Ivan Kružliak (Slovakija)

Įvarčiai: 20, 57, 73, 80+1 min. Simonas Stankevičius (Lietuva)

Įspėti: 42 min. Tadas Lekeckas, 67 min. Lukas Pangonis, 68 min. Matas Gavrilovas (Lietuva); 40 min. Artem Simonyan, 59 min. Sargis Shahinyan (Armėnija)

Lietuva U-17: Marius Suvaizdis, Julius Aleksandravičius, Matas Gavrilovas, Erikas Skripkinas (41 min. Tadas Lekeckas), Skirmantas Rakauskas, Simonas Stankevičius, Deimantas Petravičius, Lukas Pangonis, Gabrielius Judickas (80 min. Vykintas Slivka), Tomas Dombrauskis, Justas Raziūnas. Atsarginiai: Edgaras Jonaitis, Edvinas Dambrauskas, Kevinas Pavlijus, Almantas Vansevičius, Darius Kazubovičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: