© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Sąjungos (ES)ambasadoriaus Afganistane postą paliekantis Vygaudas Ušackas sako, kad Lietuvai būtų naudinga dalyvauti naujoje NATOmokymo misijoje ir skirti komercijos atašė Kabule.

Paskutinę savo darbo dieną diplomatas BNSteigė, kad “Lietuvai reikėtų tęsti keleriopą dalyvavimą Afganistane”.

“Pirma, paremti afganų karinių pajėgų mokymą, dalyvaujant NATO “Resolute Support” misijoje. Antra, išlaikant specialią diplomatinę misiją Kabule, skirti komercinį atašė su tikslu padėti Lietuvos įmonėms surasti verslo nišas ir dalyvauti ekonominio atstatymo bei investiciniuose šalies ir regioniniuose projektuose”, – sakė V.Ušackas.

Pasak diplomato, Lietuva taip pat turėtų tęsti vystomojo bendradarbiavimo projektus per ES programas ir dalintis regioninio bendradarbiavimo patirtimi.

V.Ušacko teigimu, šių metų antrąjį pusmetį pirmininkaudama ESTarybai Lietuva gali daryti įtaką ES valstybių narių diskusijai dėl ES politikos Afganistano ir regiono atžvilgiu po 2014 metų.

“Toks mūsų tęstinis dalyvavimas ne tik įprasmintų mūsų ilgalaikę paramą Afganistanui, bet ir sukurtų papildomas prielaidas politinės ir ekonominės darbotvarkės bei potencialiai bendrų projektų paieškai ir realizacijai su ypatingai svarbiomis šalimis: Indija, Kinija, Rusija, Pakistanu, potencialiai ateityje ir su Iranu, Vidurinės Azijos valstybėmis ir kt. Lietuvos dalyvavimas, remiant Afganistano ir regiono tolesnį vystymąsi taip pat sutvirtins mūsų, kaip patikimo partnerio ir sąjungininko kredencialus NATO ir ES”, – sakė V.Ušackas.

Lietuva artimiausiu metu baigs 2005 metais pradėtą misiją Afganistano Goro provincijoje. Pagrindinis civilinės ir karinės misijos uždavinys buvo padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Pietų Afganistane taip pat yra dislokuotas Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas. Šalies kariai taip pat rengia afganistaniečių sraigtasparnių pilotus Kandahare, nedidelės grupės karių tarnauja ir keliose kitose vietose.

NATOvadovaujama karinė misija Afganistane baigsis 2014 metais. Šiuo metu Aljansas sprendžia, kokio masto mokymo misija turėtų tęstis po 2014-ųjų.

Nuo rugsėjo 1 dienos V.Ušackas pradės dirbti ESambasadoriumi Rusijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: