uspaskich.lt achyvo nuotr.

Parlamente vėl stringa Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho imuniteto panaikino klausimo svarstymas.

Antradienį Seimas planavo apsispręsti dėl laikinosios komisijos, kuri turėtų parlamentui pateikti siūlymą dėl V.Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo, darbo pratęsimo. Tačiau klausimas dar Seniūnų sueigoje “tvarkiečio” Petro Gražulio siūlymu išbrauktas iš darbotvarkės.

Šis klausimas iš Seimo darbotvarkės išbrauktas ne pirmą kartą.

Laikinajai komisijai vadovaujantis P.Gražulis pareiškė, kad netrukus bus Europos Parlamento rinkimai, todėl esą komisija neturės laiko susirinkti.

Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius prasidėjus Seimo posėdžiui siūlė klausimą grąžinti į plenarinio posėdžio darbotvarkę, bet valdančiųjų balsais siūlymas atmestas.

“Tai rodo, kokią kainą socialdemokratai yra pasiruošę sumokėti už Viktoro Uspaskicho paramą Zigmantui Balčyčiui (antrajame prezidento rinkimų ture – BNS). Turiu pasakyti, kad labai pigiai parsiduodate”, – teigė A.Kubilius.

Jis pareikalavo, kad socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius paaiškintų, kodėl taip elgiamasi. Vyriausybės vadovas atsakė nesikišąs į Seimo vidaus nesutarimus.

“Jei nesutariate Seniūnų sueigoje, tai jūsų problemos. Esu per daug užimtas, kad tokiais vaikiškais klausimais užsiiminėčiau”, – pareiškė jis.

Vėliau žurnalistams Seime Vyriausybės vadovas tvirtino, kad jokių susitarimų V.Uspaskicho klausimu mainais į paramą Z.Balčyčiui nėra.

“Labai atsakingai ir sąžiningai sakau, kad jokio susitarimo nebuvo ir jokio pokalbio nebuvo”, – sakė A.Butkevičius.

Opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis BNS teigė, kad vilkindami V.Uspaskicho imuniteto klausimą valdantieji siekia sulaukti Europos Parlamento rinkimų, kai jis vėl bus išrinktas ir įgis naują teisinę neliečiamybę.

Praėjusią savaitę Seimas antruoju balsavimu buvo nusprendęs, kad laikinoji komisija darbą turėtų baigti iki gegužės 16-osios, tačiau antradienį nepriėmus sprendimo, reikės registruoti naują siūlymą su nauja data ir procedūrą pradėti iš naujo.

“Tvarkiečių” seniūno P.Gražulio vadovaujama komisija dėl V.Uspaskicho neliečiamybės nespėjo numatytu laiku, iki balandžio 4 dienos, pateikti savo siūlymo, nes nusprendė, kad jos netenkina Teismo ekspertizės centro specialisto išvada dėl V.Uspaskicho žodžių ir nutarė atlikti papildomą ekspertizę, taip pat išsiuntė institucijoms kitus prašymus, todėl klausimo svarstymas įstrigo.

V.Uspaskichą traukti baudžiamojon atsakomybėn prašoma dėl nepagarbos teismui. Generalinio prokuroro prašymas Seimą pasiekė dar praėjusių metų spalio pradžioje. Į darbotvarkę klausimas buvo įtrauktas baigiantis lapkričiui, o opozicijai nesutikus su P.Gražulio kandidatūra į komisijos pirmininkus komisijos sudarymas dar nusikėlė.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Parlamente gavus prašymą leisti traukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį, tuo klausimu sudaroma laikinoji komisija. Ji Seimui teikia rezoliucijos projektą, kaip pasisakyti dėl generalinio prokuroro prašymo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: