Jau rytoj, liepos 6-ąją, kauniečių rankose atsidurs „Varom už Lietuvą“ krepšinio kamuolys. Kaunas bus pirmasis miestas, kurio gyventojai pradės aštuonias savaites truksiančią unikalią nacionalinio masto tautos akciją – krepšinio kamuolio žygį „Varom už Lietuvą“.

Nuo 19 val. prie Kauno sporto halės prasidės iškilminga atidarymo šventė, kur susirinkusiems miestelėnams „užvesti“ kamuolį kelionei per Lietuvą ir sukurti pirmąjį tautos derinį padės visas būrys krepšinio legendų su Arvydu Saboniu priešakyje, taip pat įvairūs atlikėjai – Burgundiškasis Kauno, Oranžinis Alytaus chorai, Linas, BIX, Vaida Genytė, Rondo, Kastaneda, Rebelheart. Dalyvaus apie 80 šokėjų, 80 choristų, 100 krepšinio mokyklų vaikų ir apie 40 savanorių.

Simbolinėje kamuolio „užvedimo“ ceremonijoje turėtų aktyviai dalyvauti ne tik nusipelnę krepšininkai ar visuomenės veikėjai, bet ir susirinkę miestelėnai.

„Aš pats esu kilęs iš Kauno, todėl labai sergu už tai, kad kauniečiai parodytų visai Lietuvai, ką jiems reiškia krepšinis, ir savo pavyzdžiu bei geromis emocijomis įkrautų kamuolį, kurių pakaktų dar ne vienam miestui pakeliui. Todėl labai kviečiu į šventę ateiti pasipuošus Lietuvos simbolika ir, jei tik įmanoma, atsinešti kamuolį – pažadam įdomių tautos „derinukų“,“ – sakė „Varom už Lietuvą“ vadovas Raimundas Daubaras, taip pat žinomas kaip vienas iš „Tūkstantmečio odisėjos“ iniciatorių.

Trečiadienį į Kauną bus nukreiptos visų šalies gyventojų akys – renginį nuo halės tiesiogiai transliuos televizija.

„Kaunas – Lietuvos krepšinio lopšys. Šių metų rudenį sukaks 90 metų kai Vytauto kalne Elenos Kubiliūnaitės ir kitų merginų pastangomis buvo įrengta pirmoji to meto reikalavimus atitinkanti krepšinio aikštelė.

E. Kubiliūnaitės ir Stepono Dariaus iniciatyva 1922 metų rudenį šioje aikštelėje įvyko pirmosios Lietuvos krepšinio pirmenybės, kuriose dalyvavo dvi moterų komandos. Vėliau prasidėjo Lietuvos vyrų krepšinio triumfas Kauno sporto halėje.

Džiaugiuosi, kad akcija „Varom už Lietuvą“ prasideda kaip tik šioje vietoje, kur užgimė Lietuvos krepšinis“, – sakė Kauno meras Rimantas Mikaitis.

Kamuolys savo žygį pradės iš karto po to, kai 21 val. prie Kauno sporto halės ir visame pasaulyje nuskambės Tautiška giesmė – unikali mūsų tautos tradicija, kuri jau trečius metus gyva balsų grandine apjungia lietuvius visoje planetoje. Šiemet Tautišką giesmę kviečiama giedot ne tik Lietuvos, bet ir Lietuvos krepšinio garbei.

„Nesiekiame sutapatinti valstybės ir krepšinio, bet juk krepšininkai – tie žmonės, kurie šlovina ir garsina Lietuvą. Tautiška giesmė šiais metais skiriama ne pavieniams krepšininkams, bet visam Lietuvos krepšiniui kaip mūsų tautos tapatybės daliai,“ – teigė R. Daubaras.

Planuojama, kad prieš pat 21 val. televizijos eteryje į tautą kreipsis Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nuskambėjus viso pasaulio lietuvius vienijančiai Tautiškai giesmei, kamuolys pajudės iš renginio vietos. Pirmasis į miestą kamuolį išvarys jo šeimininkas meras Rimantas Mikaitis.

Pakeliui į miestą ketinama užsukti į pačią sporto halę, kurioje krepšinio veteranai atliks simbolinį metimą į krepšį. Tai taps padėkos, pagarbos ir atsisveikinimo ženklu su jau istorine tapusia hale, kurios parketas atnešė pergalę pirmajame Lietuvoje vykusiame Europos vyrų krepšinio čempionate prieš 72 metus.

Planuojama, kad atiduoti pagarbą į renginį atvyks įvairių krepšininkų kartų atstovai – LVKKI Senato pirmininkas, ilgametis Lietuvos krepšinio federacijos vadovas Stanislovas Stonkus, legendinis krepšininkas Modestas Paulauskas, Arvydas Sabonis, Linas Kleiza ir kiti.

Kamuolio kelionė per Kauną iš viso truks dvi dienas – iki liepos 8-osios. Liepos 7-ąją kamuolį miesto gatvėmis varys įvairios Kauno verslo ir visuomeninė organizacijos, taip pat visi tie, kurie užsiregistravo projekto interneto svetainėje www.fanspace2011.com/varom.

Savo rankų ir palinkėjimų sušildytą kamuolį kauniečiai išleis į kelionę per Lietuvą, pirmiausiai perduodami Kazlų Rūdos gyventojams.

Tarsi olimpinis deglas perduodamas iš rankų į rankas, žygio metu kamuolys nukeliaus daugiau 2,5 tūkst. kilometrų, aplankydamas daugiau nei 60 miestų. Apkeliavęs visą šalį, prieš pat čempionatą kamuolys bus įteiktas Lietuvos krepšinio rinktinės vyrams kaip tautos pasišventimo simbolis ir pažadas – už Lietuvą žaidžia trys milijonai.

Kauno miesto savivaldybė pristato kamuolio varymo akcijos – „Varom už Lietuvą“, vyksiančios liepos 7 d. Kauno gatvėse, tvarkaraštį.

„Varom už Lietuvą“

2011 m. liepos 7 d.

Žygio pradžia parduotuvė IKI (Laisvės al. 90) – žygio pabaiga IKI Aleksotas (Veiverių g. 150), Kaunas.

9.00 val.

nuo Laisvės al. IKIUKAS (Laisvės al. 90) iki 9.45 val. IKI Žaliakalnis (Savanorių pr. 111)

(kamuolio varymas Laisvės alėja ir Savanorių prospektu)

Atstumas 1,6 km

Trukmė 1 val. 30 min.

9.45 val.

nuo IKI Žaliakalnis (Savanorių pr. 111) iki 10. 15 val. IKI Rausvė (Savanorių pr. 214a)

(kamuolio varymas Savanorių prospektu)

Atstumas 1,9 km

Trukmė 30 min.

10.30 val.

nuo IKI Rausvė (Savanorių pr. 214a)

10.30 val.

nuo IKI Rausvė (Savanorių pr. 214a) iki 11.30 val. IKI Girstupis (Kovo11–osios g. 22)

(kamuolio varymas J. Basanavičiaus alėja, Taikos prospektu, Pašilės gatve, Dujotiekio gatve, Kovo11-osios gatve)

Atstumas 3,1 km

Trukmė 1 val.

11.30 val.

nuo IKI Girstupis (Kovo11–osios g. 22) iki 12.00 val. IKI Pasimatymas (V. Krėvės pr. 57)

(kamuolio varymas Kovo11-osios gatve, Draugystės parku, V. Krėvės prospektu)

Atstumas 2 km
Trukmė 1 val.

12.00 val.

nuo IKI Pasimatymas (V. Krėvės pr. 57) iki 12.30 val. IKI Kalniečiai (P. Lukšio g. 60)

(kamuolio varymas V. Krėvės prospektu, Kovo11-osios gatve, P. Lukšio gatve)

Atstumas 2,1 km

Trukmė 45 min.

12.30 val.

nuo IKI Kalniečiai (P. Lukšio g. 60) iki 13.00 val. IKI Eiguliai (Šiaurės pr. 91)

(kamuolio varymas P. Lukšio gatve, S. Žukausko gatve, Šiaurės prospektu)

Atstumas 1,5 km

Trukmė 45 min.

13.15 val.

nuo IKI Eiguliai (Šiaurės pr. 91) iki 15.00 val. IKI Lituanika (Jonavos g. 3)

(Kamuolio varymas Šiaurės prospektu, Jonavos gatve)

Atstumas 5,5 km

Trukmė 2 val. 15 min.

15.00 val.

IKI Lituanika (Jonavos g. 3) iki 16.30 val. Kauno IKIUKAS (Vilniaus g. 56)

(Kamuolio varymas Jonavos gatve link Kauno miesto senamiesčio. Bus aplankyta Kauno pilis, Kauno rotušė bei bažnyčios)

Atstumas 2 km

Trukmė 1 val. 15 min.

16.30 val.

nuo Kauno IKIUKAS (Vilniaus g. 56) iki 18 val. IKI Aleksotas (Veiverių g. 150)

(kamuolio varymas Vilniaus, Palangos gatve, Karaliaus Mindaugo prospektu, Vytauto Didžiojo tiltu, Veiverių gatve)

Atstumas 5 km
Trukmė 2 val.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: