© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė teikti Seimui svarstyti Turizmo įstatymo pataisas, pagal kurias bus naikinamos gidų licencijos ir įtvirtinta jų registracija Valstybinio turizmo departamento interneto puslapyje.

Pagal pataisas, gidas, prieš pradėdamas veiklą, Valstybiniam turizmo departamentui privalės pateikti pranešimą apie gido paslaugų teikimą. Asmenims būtų suteikiama galimybė vykdyti veiklą jau kitą dieną po pranešimo pateikimo.

Kaip teigia pataisas parengusi Ūkio ministerija, taip bus lengvinama verslo pradžia asmenims, siekiantiems teikti gido paslaugas.

Taip pat gidui būtų suteikiamas unikalus registracijos sąraše numeris. Jam pageidaujant, Valstybinio turizmo departamento interneto svetainėje asmeniškai jam būtų suteikiama galimybė gauti automatinį patvirtinimą apie teisės teikti gido paslaugas įgijimą, jame greta kitos informacijos nurodant gido asmens duomenis ir nuotrauką.

Kaip ir dabartiniame Turizmo įstatyme, pataisose numatyti gidų kvalifikaciniai reikalavimai – privalomas aukštasis išsilavinimas, išklausyti ne trumpesni nei 250 akademinių valandų trukmės specialūs gidų kursai ir praktinis ekskursijų vedimo egzaminas.

Licencijos gidams naikinamos siekiant mažinti administracinę naštą verslui.

Anksčiau Ūkio ministerija siūlė atsisakyti valstybinės gidų kontrolės teigdama, kad gidai gali užsiimti savireguliacija per juos vienijančias organizacijas. Patys gidai perspėjo, kad visiškai atsisakius valstybinės kontrolės gali padaugėti nekvalifikuotų gidų, kurie kenktų ir Lietuvos įvaizdžiui.

Šiuo metu gidų pažymėjimus Lietuvoje turi apie pustrečio tūkstančio asmenų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: