Telegram kanalo analo "Nexta" archyvo nuotr.

Ukrainos kariai atrėmė Rusijos pajėgų ataką prieš sostinę Kijevą. Panašu, kad nei vienas Ukrainiečių miestas per naktį nebuvo užimtas. Ukrainiečių kariuomenė taip pat paskelbė, kad šeštadienį apie vidurnaktį numušė Rusijos sraigtasparnį ir lėktuvą SU-25 ir kad buvo sunaikintas karinis transporto lėktuvas IL-76, su rusų desantininkais.

Kiekviena nauja diena atneša naujų sankcijų ir sustiprina Rusijos izoliaciją. Į Ukrainą jau atkeliavo prieštankiniai ginklai, oro gynybos įranga, amunicija visų rūšių ginklams ir artilerijai, automobiliai, neperšaunamos liemenės, kuras, ginklai ir amunicija. Bus dar daugiau.

Svarbiausia, kad ukrainiečiai stovėtų tvirtai ir laikytų Kijevą. JAV prezidentas Bidenas praėjusią naktį kalbėjosi su prezidentu Zelenskiu ir nusprendė Ukrainai nedelsiant skirti 600 mln. USD: 250 mln. USD bendrajai pagalbai ir 350 mln. USD karinei pagalbai. Baltieji rūmai paprašė Kongreso skirti 6,4 mlrd. USD Ukrainai paremti, įskaitant 3,5 mlrd. USD gynybai.

Putinui ir Lavrovui asmeniškai buvo taikomos ES sankcijos. JAV ir kiti netrukus tai padarys. Jau rengiamas naujas ES sankcijų paketas. Rusijos bankai, įmonės, prekės tiesiogine prasme išmetamos iš lentynų, finansų sistemų ir biržų. Rusija netenka sporto ir pramogų renginių – Čempionų lygos ir „Eurovizijos“.

Ši banga turi kilti kaip cunamis. Ir ukrainiečiai su tuo dirba. Nemažai šalių jau uždarė oro erdvę Rusijos oro linijoms, o šiandien jų bus dar daugiau. Pasaulio tremtiniai turės arba visai neskristi, arba skristi per pusrutulį. Kelios ES šalys nustojo išduoti vizas rusams.

Namo Kijevo Lobanovskio gatvėje apšaudymas bus vienas iš Rusijos karo nusikaltimų tyrimo epizodų Tarptautiniame baudžiamajame teisme Hagoje. Atitinkamas teisinis procesas jau įsibėgėja. Ukrainos valdžia šiuo klausimu jau dirba. JT Saugumo Taryboje, bandydama priimti rezoliuciją, Rusija desperatiškai stengėsi nelikti vienintele vetuojančia šalimi.

Jai nepavyksta. Net artimi draugai susilaikė nuo atviros Rusijos palaikymo. Kaip informuoja Dmytro Kuleba, Ukrainos užsienio reikalų ministras, Ukrainos diplomatai palaiko visišką mobilizaciją ir dirba visą parą kariniu režimu, kad priimtų konkrečius didelių partnerių sprendimus. Ukrainos atkaklumas kas valandą ragina vis daugiau tarptautinės koalicijos partnerių ginti Ukrainą ir taiką. Koalicija tampa vis didesnė, stipresnė ir ryžtingesnė.

Pasak ukrainiečių politiko Oleksijaus Heraščenko, rusai tikėjosi, kad Ukrainą užims per 1-4 dienas. Jei Ukraina išsilaikys 10 dienų, tuomet Putinas turės sėsti prie derybų stalo, nes puolimo rezervas nėra begalinis.

„Bet koks karas neišvengiamai baigiasi derybomis. Ukraina išgirdo Maskvoje išdėstytą derybinę poziciją. Jie žino mūsų požiūrį į derybų formatą ir mūsų derybinę poziciją. Todėl jų komentarai, kad mes neva atsisakėme derėtis, tėra jų taktikos dalis.” – pareiškė Ukrainos prezidentūros viršininko patarėjas Mykhailo Podoliakas. – „Rusai bando įvesti derybas į aklavietę kol jos dar net neprasidėjo. Akivaizdu, kad reikia kitokio požiūrio. Derybos turi būti pagrįstos sveiku protu ir būti tokios, kad būtų galima rasti teisingą sprendimą, kuris atitiktų Ukrainos žmonių ir nacionalinio valstybingumo interesus. Savo pasipriešinimu ukrainiečiai įrodė, kad įvaryti jų į aklavietę yra nerealus siekis. Rusų melą, kad jie neva turėjo įsakymą sustoti, paneigia pati realybė, kurią šeštadienio vakarą išvydo visas pasaulis. Ir šį rytą. Kova buvo įnirtinga, maksimaliu intensyvumu. Būtent todėl, kad prezidentas Zelenskis kategoriškai nepriima Ukrainai nepriimtinų sąlygų ir ultimatumų. Bus tik visavertės derybos.”

„Ukraina laikosi, mūšiai dėl Kijevo tęsiasi. Rusijai nepavyko iš antro karto paimti Ukrainos sostinės. Raketomis okupacinės pajėgos apšaudė daugiabutį, kitus civilinius objektus. Dabar svarbiausia nedelsiant nesustabdomai tiekti visą reikalingą ginkluotę ir kitas atsargas Ukrainos kariuomenei ir šimtams tūkstančių savanorių, kurie jungiasi kiekvieną dieną. Visiems jiems neužtenka ginklų. Tik fizinis pasipriešinimas gali sustabdyti Kremlių. Žinoma paraleliai turi būti veržiama ir sankcijomis. Tai vyksta, bet kol kas per lėtai ir per mažai, nors bendros pastangos įgauna pagreitį. Noriu patikinti, kad Lietuvos valstybė prisideda prie šių pastangų itin reikšmingai, tačiau šiuo metu visko negalime paskelbti. – situaciją Ukrainoje komentuoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. – Skelbiama, kad sunaikinta jau virš 3500 okupantų, keli šimtai pasidavė arba paimti į nelaisvę, daug sužeistų. Ypač šlykščiai elgiasi Kadyrovo kovotojai, kurie vykdo karo nusikaltimus.

Rusijos diversinės žvalgybinės grupės puola Kijevo viduje, kitose vietose, taip pat šiuo metu atlieka parengiamuosius darbus okupanto aviacijai, kuri planuoja bombarduoti energetinę infrastruktūrą. Masinį Rusijos sausumos pajėgų puolimą Ukrainos gynėjai įnirtingai stabdo tiek Ukrainos pietuose, tiek rytuose, tiek vakaruose. Kai kur viena brigada jau trečią dieną stabdo ištisą tankų armija, šauktiniai atremia elitines desantines pajėgas. Kijeve vienas civilis sustabdė visą tankų koloną, tik vakar į teritorinę gynybą užsirašę Kijevo mikrorajono jaunuoliai sugebėjo sunaikinti 60 GRU specialiųjų pajėgų smogikų. Numušti kariniai transporto lėktuvai skraidinę okupantų desantininkus į Kijevą. „Čia jums už Luhanską 2014 metais”,- pareiškė Ukrainos Generalinis štabas.

Iš Baltarusijos lekia raketos, veržiasi okupacinės pajėgos. Gaila, kad baltarusiai nedrįsta išeiti į gatves ir pareikalauti Rusijos pajėgų išsinešdinimo. Rusijoje informacija blokuojama, tačiau pradeda pasiekti gyventojus apie tai, kad rusų kariai masiškai žūsta Ukrainoje. Kaip okupantai ir žudikai.

Kur baigiasi Rusijos sienos? „Jos niekur nesibaigia”,- yra pareiškęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Ukrainiečiai savo ryžtu ir auka demonstruoja, kad jos baigiasi. Baigiasi ten kur Rusija sulaukia fizinio atsako. Padėkime jiems dabar! Nepavėluokime.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: