© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Įstatymas, suteikiantis pagrindą Britanijai surengti referendumą dėl potencialaus pasitraukimo iš Europos Sąjungos antradienį įveikė pirmąją kliūtį parlamente, bet sykiu tapo akivaizdu, kad šis klausimas kelia a6trius nesutarimus premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) partijoje.

Bendruomenių Rūmai, kaip ir tikėtasi, palaikė Europos Sąjungos referendumo įstatymą 544 balsais prieš 53, bet dabar tas projektas dar turės būti apsvarstytas tolesniuose parlamento debatuose ir sulaukti pritarimo balsavimuose, kad įsigaliotų.

Šešias valandas trukusios kalbos atskleidė D.Camerono centro dešiniosios Konservatorių partijos vidaus nesutarimus dėl Europos klausimo ir problemas, su kuriomis premjeras susidurs, jeigu jam teks organizuoti referendumą turint tik nedidelę 12 vietų daugumą, o dešimtims deputatų nusiteikus palaikyti pasiūlymą pasitraukti iš ES.

Šis balsavimas buvo surengtas kitą dieną po to, kai D.Camerono komentarai išprovokavo ginčą, ar jo vyriausybės ministrai turėtų atsistatydinti, jeigu nepalaikytų pozicijos, kad Britanija turi likti ES dalimi.

Debatų pradžioje užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) pareiškė, kad daugeliui britų atrodo, kad “ES jiems tapo veikiau našta, o ne pagalba”.

“Laikas sugrąžinti Europą žmonėms, užtikrinti, kad sprendimai būtų priimami kuo glaudžiausiai jiems prisidedant, ir suteikti nacionaliniams parlamentams didesnį vaidmenį prižiūrint Europos Sąjungą”, – pridūrė Ph.Hammondas.

Referendumą, kurį planuojama surengti iki 2017 metų pabaigos ir kuris gali įvykti jau ateinančiais metais, pradėta organizuoti vykdant priešrinkiminius pažadus, kai konservatoriai užsitikrino daugumą per praeitą mėnesį vykusius parlamento rinkimu.

D.Cameronas šiuo metu intensyviai tariasi su kitais Europos lyderiais, siekdamas inicijuoti reformas Europos Sąjungoje. Premjeras nori, kad tos reformos būtų patvirtintos prieš surengiant referendumą Britanijoje.

Numatoma, kad jis oficialiai išdėstys savo reikalavimus per Europos Vadovų Tarybos susitikimą vėliau šį mėnesį. Tikėtina, kad premjeras, be kita ko, reikalaus teisės nustatyti tvarką, pagal kurią migrantams iš kitų ES šalių būtų apsunkinta galimybė naudotis socialinėmis garantijomis Britanijoje.

D.Cameronas ragins balsuoti už Britanijos pasilikimą Europos Sąjungoje, jeigu užsitikrins jam rūpimus pokyčius. Naujausios apklausos taip pat rodo, kad dauguma britų nori, jog jų šalis išliktų ES nare.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: