© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jau daugiau nei savaitę du JAV savanoriai: 39 metų Aleksandras Druekas ir 27 metų Andy Huynhas, pasak šeimos narių yra dingę Ukrainoje be žinios. Jei amerikiečiai iš tiesų yra paimti į nelaisvę, tai Jungtinėms Amerikos Valstijoms apsunkintų jų pastangas išvengti tiesioginės konfrontacijos su Rusija.

Aleksandras Druekas ir Andy Huynhas yra JAV karo veteranai, gyvenę Alabamoje. Į Ukrainą jie išvyko kaip savanoriai norintys padėti mūšyje prieš Rusiją. Po vieno iš susirėmimų į šiaurę nuo Charkovo, jų šeimos prarado ryšį su savanoriais. Paskutinį kartą su artimaisiais kariškiai bendravo birželio 8 dieną, kai vyrai informavo, kad kelioms dienoms jie bus nepasiekiami, kadangi išvyksta į misiją.

„Iš tikrųjų tai buvo gana įprastas pokalbis: aš jam pasakiau, kad valgau su draugais mūsų mėgstamiausiame restorane“, – sakė Joy Black, Andy Huynhas sužadėtinė. „Ir jis pasakė: „Aš tave labai myliu“. Ir tada jis pasakė: „Aš būsiu nepasiekiamas dvi ar tris dienas“. Sužinojau, kad tai buvo dėl misijos, kurią jie vykdė“. Joy ir Andy susižadėjo prieš pat Andy išvykstant į Ukrainą, kovo mėnesį.

Pasak Andy sužadėtinės ir Aleksandro motinos, dabar itin sunkus metas. “Stengiuosi išlikti rami ir drąsi, nes visko praradimas Aleksandrui nė kiek nepadės. Taigi tiesiog stengiuosi išlikti rami”, – sakė jo motina Bunny Drueke. “Žinau, kad šiuo metu nėra itin gera situacija, bet vis tiek juo labai didžiuojuosi. Tiesiog noriu jį saugiai pamatyti”, – sakė Andy.

Sekančią dieną, po vyriškių dingimo, Rusijos propagandos kanalo „Telegram“ įraše buvo teigiama, kad netoli Charkovo buvo sugauti du amerikiečiai. „Tai buvo visiškas chaosas“, – CNN sakė, dėl saugumo anonimu norėję išlikti, tačiau prisistatęs būrio seržantu, vyriškis. „Į mūsų pozicijas veržėsi apie šimtą ar daugiau pėstininkų. T72 tipo tankai šaudė į žmones iš 30 – 40 metrų atstumo“ – sakė jis.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai trečiadienį pareiškė, kad jie „žino nepatvirtintus pranešimus apie du Ukrainoje sučiuptus JAV piliečius“. „Atidžiai stebime situaciją ir palaikome ryšį su Ukrainos valdžia“, – sakė atstovas spaudai. „Dėl privatumo sumetimų daugiau komentarų neturime“.

Tuo tarpu Baltųjų Rūmų atstovas spaudai Johnas Kirby sakė negalintis patvirtinti dviejų amerikiečių dingimo, bet sakė: „Jei tai tiesa, padarysime viską, ką galime, kad jie saugiai grįžtų namo“.

Bunny Drueke, Aleksandro motina, CNN sakė, kad „manoma, kad jie yra karo belaisviai, bet tai nebuvo patvirtinta“. Ji sakė, kad JAV ambasada Ukrainoje negalėjo patikrinti, ar jos sūnus buvo sulaikytas. “Jie negalėjo patvirtinti, kad jis yra su rusais. Viskas, ką jie gali patikrinti, yra tai, kad šiuo metu jo nėra”, – sakė ji. „Jie palaiko glaudžius ryšius su manimi, ir aš visiškai tikiu, kad jie dirba su šia situacija“.

Aleksandras Druekas ir Andy Huynhas yra pirmieji amerikiečiai, kurie, kaip manoma, buvo sugauti arba nukentėję Ukrainoje, į kurią Putinas įsiveržė dar vasario mėnesį. Manoma, kad jei informacija, kad kariai išties yra Rusijos nelaisvėje, bus patvirtinta, tai gerokai apsunkins JAV pastangas tiesiogiai nesikišti į karą tarp Ukrainos ir Rusijos.

Taip pat neseniai buvo pranešta, kad per mūšį Ukrainoje žuvo du britų piliečiai, o dar dviem britams ir vienam marokiečiui gresia mirties bausmė, nes prorusiškas teismas juos sulaikė ir nuteisė kaip samdinius. Pasaulio lyderiai tokį sprendimą pasmerkė. O Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenko pasmerkė procesą kaip teisiškai negaliojantį, sakydamas: „Tokie parodomieji procesai propagandos interesus iškelia aukščiau už įstatymus ir moralę“. Tai pirmieji užsienio kovotojai, nuteisti Ukrainos Rusijos remiamų sukilėlių.

Prezidentas Džo Baidenas, kiek anksčiau, trečiadienį paskelbė, kad skirsiąs dar vieną, milijardo dolerių karinę pagalbą Ukrainai, tačiau pareiškė, kad JAV pajėgos tiesiogiai nesusidurs su Rusija, kita branduoline „kolege“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: