Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiausias pasaulyje religinis festivalis, kuris vyko Indijoje, sekmadienį baigėsi beveik dviem milijonams maldininkų atlikus apsiplovimo ritualą šventoje Gangos upėje, kuri per pastarąsias 60 dienų nuplovė nuodėmes iš viso 120-čiai mln. žmonių.

Kumbhamela, kuri kas 12 metų vyksta prie trijų šventų upių – Gangos, Jamunos ir mitinės Sarasvatės – santakos Indijos šiaurėje esančiame Alahabade, sutraukia didžiules tikinčiųjų, asketų ir užsienio turistų minias.

Šiemetinė du mėnesius trukusi Kumbhamela baigėsi Mahašivaratrės dieną – svarbią hinduistams Viešpačio Šivos šventę, švenčiamą visoje Indijoje ir Nepale.

Festivalio organizatoriai sekmadienį pranešė, kad paskutinė asketų grupė Kumbhamelos pabaigoje pasinėrė į Gangos vandenis, o kiti maldininkai sėmė upės vandenį į plastikinius butelius religinėms ceremonijoms namuose.

Daugelis nuogų asketų išsitrynė kūnus pelenais ir smėliu, sukalbėjo paskutines maldas iš išvyko iš Kumbhamelos vietos.

“2001 metais šiame festivalyje dalyvavo daugiau kaip 60 mln. žmonių, o šį kartą, kaip manome, dalyvavo 120 mln. žmonių”, – vėlai šeštadienį sakė festivalio vadovas Mani Prasadas Mishra (Manis Prasadas Mišra).

Festivalio metu minios kontroliuojamos įspūdingu mastu, tačiau nepaisant visų atsargumo priemonių praėjusį mėnesį įvyko tragedija – per spūstį Alahabado traukinių stotyje žuvo 36 vykti namo ketinę maldininkai.

Nepaisydami nepatogumų, ankstyvo kėlimosi, maudynių užterštuose Gangos vandenyse ir nuolatinio minios spaudimo, maldininkai iš viso pasaulio kalba apie dvasinį pakilimą ir nuostabą dėl festivalio masto.

“Jaučiamas palengvėjimas, nes festivalis pagaliau baigiasi. Dauguma maldininkų grįžo namo”, – sakė M.P.Mishra.

Pasak jo, iki sekmadienio vakaro bus pašalintos penkios elektros pastotės ir dešimtys tūkstančių gatvių žibintų, kurie palapinių miesteliui prie santakos nuo sutemų iki aušros suteikdavo gelsvą švytėjimą.

Visos laikino miestelio policijos nuovados, mobilios lauko ligoninės, gaisrinės, parduotuvės ir kavinės jau uždarytos, išvežta daugiau kaip 35 tūkst. laikinų tualetų.

“Šiame festivalyje dalyvauja žmonės iš visų socialinių grupių, bet visi jie turi vieną bendrą dalyką – jie trokšta gyventi tyrą gyvenimą”, – sakė vienos Alahabado šventyklos dvasininkas Chandra Bala (Čandra Bala).

“Kumbhamelos jėga yra žmogiškumo jėga”, – pridūrė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: