© Wikimedia Commons nuotr.

#WelcomeRefugees – programa, skirta remti karo pabėgėlius Kanadoje

„Atviros širdys ir šiltai pasitinkančios bendruomenės: tai kanadiečių būdas“ – tai vienas šios programos pristatomųjų šūkių. „Pabėgėlių įkurdinimas yra svarbi ir pasididžiavimo verta Kanados humanitarinės tradicijos dalis. Tai atsispindi mūsų įsipareigojime kanadiečiams ir rodo pasauliui, kad mes turime pasidalintą atsakomybę padėti žmonėms, kurie yra perkelti arba persekiojami“.

Kanados humanitarinė tradicija yra išties stipri. Šalis padėjo Vengrijos pabėgėliams 1950-aisiais, 1970 – aisiais ir 1980 – aisiais – Pietryčių Azijos ir musulmonų pabėgėliams. Dabar prie #WelcomeRefugees programos gali prisidėti visi norintys. Kanadiečiai internete gali susirasti sau priimtiną ir tinkamą būdą. Žmonės yra skatinami prisidėti savanoriška pagalba, verslininkai taip pat gali aukoti pinigus, daiktus, paremti pabėgėlius priimdami juos į darbą.

Liberali Kanados politika : „Mes priimsime daugiau pabėgėlių iš Sirijos į Kanadą“

„Dauguma kanadiečių jau suteikė pagalbą Sirijos pabėgėliams, o dabar metas federalinei valdžiai padaryti tą patį“ – teigia Kanados liberalai. „Mes atsakingi už tai, kad daugiau karo aukų turėtų saugų rojų Kanadoje“. Šalis jau priėmė 25 000 pabėgėlių ir planuoja priimti dar daugiau.  Šiam tikslui pasiekti valdžia investuos 250 mln. dolerių.

Nuo konflikto pradžios Sirijoje, Kanada aktyviai pasisakė už paramą pabėgėliams. Ji padeda ginti Sirijos žmonių teises ir jau paaukojo 969 mln. dolerių humanitarinei pagalbai, apsaugai bei vystymuisi.

„Sveiki atvykę į Kanadą, gerovės žemę“

Taip parašė Kanadoje gyvenantis berniukas niekada nematytam Sirijos pabėgėlių vaikui. Tai yra vienas iš 56 laiškų, padėtų i paketus, skirtus Sirijos pabėgėlių vaikams, kurie tikimasi atvyks Vasario gale. Vietiniai gyventojai padėjo pripildyti paketus suaukotais rašikliais, spalvotais pieštukais, užrašų knygutėmis ir klijais.

Women and children among Syrian refugees striking at the platform of Budapest Keleti railway station. Refugee crisis. Budapest, Hungary, Central Europe, 4 September 2015.
   © Wikimedia Commons nuotr.

Tai yra viena iš istorijų, rodančių kanadiečių paramą pabėgėliams. Iš to matyti, kad ne tik valdžia palankiai žiūri į jų priėmimą. Galima pateikti dar daugiau atvejų, kuriuose visuomenė rodo prielankumą karo aukoms.

Vyras atvežė tuziną mokyklinių kuprinių, pripildytų mokyklinėmis priemonėmis, skirtų Sirijos vaikams. Vietinis stomatologas nemokamai sutaisė dantis 5-erių metų mergaitei. Daugybė žmonių prisidėjo pinigine parama, kiti ištiesė pagalbos ranką gaminant baldus pabėgėliams. CBC žinių reporterė pakalbėjusi su Sirijos jaunavedžių pora ir supratusi, kad jie neturi nei vienos vestuvių nuotraukos, socialinių tinklų pagalba suorganizavo jiems fiktyvias vestuves, kurioms daiktų suaukojo Kanados gyventojai.

Pateikiami penki būdai, kaip padėti Sirijos pabėgėliams. Tai parama baldais, parama žieminiais drabužiais, parama virtuvės įranga, parama pinigais, savanoriavimas. Savanoriai padeda pabėgėliams įsikurti, prižiūrėti vaikus, integruotis į visuomenę. Jie taip pat teikia vertėjo paslaugas, moko kasdienės anglų kalbos, organizuoja bendruomenės priėmimo vakarus.

„Kaip mes visada sakėme : mes padarėme tai ankščiau. Mes galime padaryti tai vėl“. Šia fraze, kuri pateikta #WelcomeRefugees puslapyje, galima apibendrinti kanadiečių požiūrį į pabėgėlių krizę. Programos dalis pavadinimu Lifeline Syria entuziastingai pasitinka pabėgėlius. Jie tiki, kad tai unikali galimybė parodyti sau ir pasauliui, kad Kanada yra pajėgi tobulėti.

Taip pat skaitykite: Jie terorizavo mano dukras ir nužudė mano kūdikį. Štai kodėl mes bėgame iš Sirijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: