Prancūzijos ultradešiniųjų pažiūrų satyrinis žurnalas “Minute” ketvirtadienį buvo nubaustas 10 tūkst. eurų bauda dėl juodaodės ministrės palyginimo su beždžione.

Paryžiaus teismas baudą skyrė savaitraščio “Minute” bosui Jeanui-Marie Molitorui (Žanui Mari Molitorui) už viešus įžeidžiančius rasistinius pareiškimus.

Praėjusių metų lapkritį šio savaitraščio viršelyje buvo įdėta teisingumo ministrės Christiane Taubira (Kristian Tobiros) nuotrauka su antrašte: “Maligne comme un singe” (Klastinga it beždžionė) ir “Taubira retrouve la banane” (Taubira rado banana).

Ch.Taubira apie tuos žodžius žurnale pasakė, jog jie “nepaprastai žiaurūs ir neigiantys, kad ji priklauso žmonių giminei”.

Šis provokuojantis žurnalo viršelis primena apie dar du atvejus, kai Ch.Taubira viešai buvo prilyginta beždžionei; tie incidentai sukėlė pasipiktinimą Prancūzijoje, kurioje kyla nepakantumo banga.

Tiesėjai pažymėjo, kad žurnalo leidėjai turėjo suprasti, jog tokiu būdui jie “skatina ginčą užuot malšinę jį”, “tokių užuominų į primatą kartojimą galima laikyti papildomu provokavimu”.

Šis palyginimas yra užuomina į “aiškią rasistinę klišę”, pareiškė teismas.

J.M.Molitoras savo leidinį vadinantis “laisvu ir nepriklausomu”, o ne ultradešiniuoju, vis dar neapsisprendė ar pateikti apeliacinį skundą, sakė jo advokatas Fredericas Pichonas (Frederikas Pišonas).

Šių metų liepą viena buvusi Prancūzijos vietos rinkimų kandidatė, priklausanti ultradešiniajam Nacionaliniam frontui (FN), buvo nuteista kalėti devynis mėnesius dėl to, kad tą pačią ministrę prilygino beždžionei.

2013 metais Anne-Sophie Leclere (An Sofi Lekler) išprovokavo audrą, kai Prancūzijos televizijos eteryje prilygino teisingumo ministrę Ch.Taubirą beždžionei ir pripažino paskelbusi socialiniame tinkle “Facebook” fotomontažą, kuriame iš Prancūzijos Gvianos kilusi politikė buvo pavaizduota greta šimpanzės jauniklio.

Po beždžionėlės nuotrauka buvo užrašas “18 mėnesių (amžiaus)”, o po Ch.Taubiros atvaizdu – “Dabar”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: