Vladimiras Putinas / EPA-ELTA nuotr.'

Rusija užpuolė Ukrainą. Ankstyvą ketvirtadienio rytą pasirodžiusiame įraše Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas paskelbė, kad jo šalis esą neturi kitos išeities, tik pradėti karinę operaciją prieš Ukrainą. 

Iškart po Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ nepriklausomybės pripažinimo Putinas pranešė, kad Rusija esą yra priversta pradėti karinę operaciją prieš „neonacistinę Ukrainą“.

Likus porai valandų iki militaristinio Premliaus pranešimo Ukraina patyrė masines kibernetines atakas prieš valstybines įstaigas, energetinį sektorių.

Graudendamas apie sovietų sąjungos sugriuvimą, pasaulinės tvarkos griūtį ir galios pusiausvyros nebuvimą V. Putinas tikino, kad Ukraina esą kelia grėsmę Rusijai. Tuo metu NATO Rusijos lyderis patarė „nesikišti“, priminęs, kad Rusija yra branduolinė valstybė.

Pasipylė gausi informacija apie mūšius palei visą fronto liniją palei Ukrainos sieną. Minimi apšaudymai iš salvinių ugnies sistemų „Grad“. Apie sprogimus skelbiama nuo Charkovo iki pat sostinės Kijevo ir Odesos šalies pietuose. Pastarajame strateginiame uostamiestyje skelbiama apie raketinius smūgius bei rusų desantininkų išsilaipinimą.

Rusijai užpuolus Ukrainą, atšaukti skrydžiai iš pietinių Rusijos miestų, esančių netoli Ukrainos sienos – Krasnodare, Sočyje, Anapoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė karo padėtį visoje Ukrainos teritorijoje. V.Zelenskis paskelbė, kad Rusija atakavo šalies karinės infrastruktūros objektus visoje teritorijoje.

„Buriame antiputinišką koaliciją“, – paskelbė V. Zelenskis socialiniame tinkle „Twitter“ po pokalbių su JAV, Europos Sąjungos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Lenkijos lyderiais -„Pasaulis privalo priversti Rusiją laikytis taikos“.

Skubiai surengtoje spaudos konferencijoje V. Zelenskis pranešė, kad Ukraina po Rusijos pradėto puolimo nutraukia diplomatinius santykius su Maskva.

Kijevo meras Vitalijus Kličko informavo tautiečius, kad Ukrainą užpuolė agresorius, ir patarė nepanikuoti. Pasak jo, Kijevo vadovybė yra mieste ir pasirengusi priešintis. Meras teigė, kad visi, kurie nėra susiję su miesto kritinės infrastruktūros ir miesto aprūpinimo darbu, turėtų likti namuose ir turėti būti pasiruošę „būtinų daiktų lagaminą“.

Džo Baidenas / EPA-ELTA nuotr.’ –

JAV prezidentas J. Bidenas pasmerkė „neišprovokuotą ir nepateisinamą ataką prieš Ukrainą“. Jis teigia, kad pasaulis pareikalaus Rusijos atsakomybės dėl Ukrainos puolimo.

„Prezidentas Putinas pasirinko iš anksto apgalvotą karą, kuris atneš katastrofiškų aukų ir žmonių kančių. Tik Rusija yra atsakinga už mirtį ir destrukciją, kurią atneš šis išpuolis, o Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai bei partneriai atsakys vieningai ir ryžtingai“, – pareiškė J.Bidenas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen / Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Seimo pirmininkė Viktoriją Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį ryte teigė, kad skaudu, pikta ir gėda dėl Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą ir Vakarų šalių veiksmų. Pasak jos, šiandien valdyboje bus kalbama apie būtinybę šaukti neeilinę Seimo sesiją kuo anksčiau.

„Skaudu, pikta ir gėda. Skaudu dėl ukrainiečių, gėda dėl Vakarų, tiek metų nemačiusių Putino imperinių ketinimų ir po Gruzijos dalinės okupacijos leidusių toliau planuoti kaimyninių šalių okupacijas. Šiandien rusiški kerzai jau trypia ukrainiečių žemę.

Jau kalbėjau su koalicijos partneriais, šiandien valdyboje kalbėsime apie būtinybę šaukti neeilinę Seimo sesiją kuo anksčiau. Dėl sprendimų, kuo dabar galime padėti Ukrainai, dėl spaudimo Vakarams taikyti maksimaliai griežtas sankcijas, kokias galima taikyti.

Tikiuosi, Vakaruose nebeliko savęs gerbiančių lyderių, kurie vis dar galvotų apie galimybę „kalbėtis su Putinu“. Jis nesikalba, jis veikia, ir supras tik veiklos kalbą atgal“, – socialiniame tinkle Facebook rašė Seimo vadovė.

Lenkijos, Ukrainos ir Lietuvos prezidentai Kijeve / LRP nuotr.

Ketvirtadienio rytą prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į šalį kalbėdamas apie Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą.

Brangūs Lietuvos žmonės,

šiandien mes tapome nusikalstamų Rusijos veiksmų prieš Ukrainą liudininkais. Negalime likti abejingi šiai neišprovokuotai karinei agresijai, kuri stumia į pavojų milijonus nekaltų žmonių ir griauna tarptautinės tvarkos pamatus.

Šią nerimo valandą mano ir, tikiu, kiekvieno iš Jūsų mintys yra su broliška ukrainiečių tauta. Siautėjančio blogio akivaizdoje privalome būti vieningi, solidarūs ir pasirengę duoti atkirtį.

Ukraina neliks nei viena, nei vieniša. Ji gali ir toliau kliautis visokeriopa Lietuvos parama. Agresijos Ukrainoje akivaizdoje didiname ir savo kovinį pasirengimą. Kaip tai užtikrinti, spręs mano sušaukta Valstybės gynimo taryba.

Sustabdyti Rusiją gali tik vieninga ir griežta demokratinių Vakarų reakcija. Todėl jau pradėjau aktyvias konsultacijas dėl tolesnių veiksmų su NATO sąjungininkais ir Europos Sąjungos partneriais. Veiksmai turės apimti tiek aktyvią paramą Ukrainai, tiek ir sunkias sankcijas Rusijai.

Nuo to, kaip reaguosime artimiausiomis valandomis ir dienomis, gali priklausyti visos Europos ateitis. Todėl kviečiu Lietuvos žmones laikytis rimties, o valstybės institucijas – būti ypač budrias ir užtikrinti aukščiausią parengtį. Nors tiesioginės grėsmės Lietuvos valstybės stabilumui nėra, privalome tinkamai vertinti susiklosčiusią situaciją ir veikti atsakingai bei solidariai.

Niekada anksčiau nebuvome tokie stiprūs ir taip gerai pasirengę kartu su sąjungininkais atremti išorės iššūkius.

Atėjo metas parodyti, kas mes esame – ir ko mes esame verti.

Gitanas Nausėda, Lietuvos Respublikos Prezidentas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: