Organizatorių archyvo nuotr.

2019-tieji metai žada būti itin įdomūs krepšinio mėgėjams visame pasaulyje, nes būtent šiais metais vyks 18-tasis pasaulio krepšinio čempionatas. Norą rengti šį čempionatą išreiškė tokios šalys kaip Rusija, Filipinai, Puerto Rikas, Venesuela, Brazilija, jungtines paraiškas taip pat pateikė Vokietija ir Prancūzija bei Lietuva, Latvija, Estija ir Suomija. Vis dėlto buvo nuspręsta, kad 2019-tųjų krepšinio čempionatas vyks Azijoje, ir galutinis sprendimas buvo priimtas likus dviems šalims kandidatėms: Filipinams ir Kinijai, pasirenkant pastarąją. Kinijoje vyksianti krepšinio šventė taip pat bus atranka į kitais metais Tokijuje vyksiančią olimpiadą. Krepšinio čempionatui buvo paskirtas pasaulinis ambasadorius, ir juo FIBA sprendimu tapo K. Bryantas, anksčiau žaidęs Lakers klube ir ten laimėjęs 5 NBA titulus, savo kolekcijoje taip pat turintis 2 Olimpinius aukso medalius atstovaujant JAV rinktinei. FIBA teigia, kad K. Bryantas yra labiausiai Kinijos socialiniuose tinkluose sekamas NBA žaidėjas, turintis net 6,84 milijonus sekėjų. H. Muratore, FIBA prezidentas, pakomentavo šį sprendimą, sakydamas, kad “Kobe puikiai atstovavo Ameriką didžiausiose pasaulio arenose. Tai reiškia, kad būtent jis yra tinkamiausias imtis šio vaidmens ruošiantis didžiausiam kada nors vykusiam krepšinio čempionatui.“ Išrinkus čempionato šalį šeimininkę, FIBA taip pat paskelbė apie radikalius pokyčius, susijusius su čempionatu.

Pirmiausiai buvo pakeista čempionato data, taip siekiant išvengti dubliavimosi su tais pačiais — 2018 metais — vykusiu pasaulio futbolo čempionatu. Be to, FIBA paskelbė apie pasikeitusią Europos čempionatų ir kitų žemynų rinktinių turnyrų organizavimo tvarką: nuo šiol jie vyks nebe kas dvejus metus, kaip buvo įprasta, o kas ketverius. Taip pat buvo pakoreguotos pasaulio čempionatų datos, o šiemet turėtų būti pakoreguotas ir moterų krepšinio tvarkaraštis. Pasaulio krepšinio čempionatą perkėlus į 2019-tuosius, tai bus pirmasis kartas, kuomet šie du čempionatai nevyks tai pačiais metais nuo 1967-tųjų. Be to, pirmą kartą šių pirmenybių istorijoje buvo pakeistas grupių komandų skaičius: nuo 24 komandų jis buvo padidintas iki 32. Numatyta, kad į šių metų čempionatą turėtų patekti 12 Europos rinktinių, 7 dviejų Amerikos žemynų rinktinės, 7 Azijos rinktinės ir Okeanijos nacionalinės komandos, 5 ekipos iš Afrikos ir, žinoma, čempionato šeimininkė Kinija. Lietuvos rinktinė jau užsitikrino savo vietą pasaulio krepšinio čempionate, laimėjusi 9 mačus iš 10ties, o paskutines dvejas rungtynes žais prieš Italijos ir Nyderlandų krepšininkus. Jeigu iš dvejų likusių rungtynių Lietuvos krepšininkai pasieks bent vieną pergalę, tuomet mūsiškiai užsitikrins pirmąją vietą savo atrankos grupėje.

Lietuvos rinktinės treneris praėjusią savaitę paskelbė rinktinės kandidatų sąrašą paskutiniajam čempionato atrankos etapui, pirmą kartą į sąrašą įtraukiant Utenos „Juventus“ gynėją D. Bičkauskį, Italijoje žaidžiantį E. Mockevičių ir Panevėžyje rungtyniaujantį P. Valinską. Pranešama, kad paskutiniuosiuose rinktinės atrankos mačuose į rinktinę dėl tebesitęsiančio sezono negalės sugrįžti D. Sabonis bei J. Valančiūnas. Be lietuvių, vietą pasaulio čempionate iš Europos komandų taip pat jau užsitikrino Graikija, Vokietija, Ispanija, Čekija, Prancūzija ir Turkija, iš Amerikos — JAV, Venesuela bei Argentina, iš Azijos — Kinija, Korėja, Australija, Naujoji Zelandija, o iš Afrikos zonos — Angola, Tunisas ir Nigerija. Krepšinis — neabejotinai mėgstamiausia lietuvių sporto šaka. Pastebima, kad prieš pasaulio ar Europos krepšinio čempionatus vis daugiau tautiečių mėgsta išbandyti laimę lažybose bei statymuose.

Tiesą sakant, susidomėjimas krepšinio rungtynėmis bei jų baigties spėjimu Lietuvoje yra neįtikėtinai didelis: lietuviai įvardijami kaip vieninteliai Europoje, kurie aktyviau lažinasi dėl krepšinio, o ne futbolo varžybų baigties. Be to, net jeigu Lietuvos krepšinio rinktinės tikimybė laimėti rungtynes vertinama prasčiau, lietuviai vis tiek yra linkę palaikyti saviškius ir dažniau lažinasi, kad Lietuvos komanda bus pranašesnė už oponentus.

Užsakymo Nr. KMC190011

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: