Ernestas Česonis Parateam.lt archyvo nuotr.

Atšauktos ir nukeltos varžybos, uždarytos sporto salės, maniežai ir baseinai. Su tokia realybe praeitos savaitės pabaigoje ir šios pradžioje susidūrė Lietuvos sportininkai. Pasaulyje plintančio naujojo koronaviruso (COVID-19) grėsmė ir su ja susiję apribojimai užminė mįslių daugumai atletų: kur sportuoti, kam ruoštis? Nors sportininkai ir jų treneriai gyvena nežinioje, tačiau išlaiko šaltą protą ir stengiasi nenutraukti treniruočių, kuriose demonstruoja ir išradingumą.

Kokie variantai? Tai ežere, o kur dar? Va čia, šalia namų, yra tvenkinukas kažkoks, – sako E. Česonis, paklaustas, ką darys su plaukimo treniruotėmis. – Tų ežerų, kur plaukti, pilna. Tik reikia žiūrėti, kokia dabar vandens temperatūra. Nes jeigu diskomfortas bus labai didelis, tai tikrai labai nepriplaukiosi. Viskas baigsis tuo, kad paprasčiausiai susirgsi, ir tada visai bus ragai.“

Plaukimas – viena iš trijų E. Česonio sporto šakos paratriatlono rungčių. Ir vienintelė, kelianti galvos skausmą po to, kai Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės įsigaliojo draudimas lankytis sporto klubuose.

Kitas dvi paratriatlono rungtis – bėgimą ir važiavimą dviračiu – mūsų šalies sportininkas treniruojasi lauke arba namie. Dėl sąlygų rengtis šioms rungtims problemų nėra.

„Šiandien namie myniau stakles. Turėjau dar plaukti. Tai net nežinau, ką darysiu. Visokių svarstymų buvo. Mąsčiau apie kažkokį privatų baseiną. Dabar galvoju, gal… bet vanduo šaltas (juokiasi – red.). Rimtai. Reikia pažiūrėti, koks vanduo ir paklausti tų plaukikų, kurie plaukioja ežere, ar būtų įmanoma plaukti su neoprenine kepure. Gal būtų įmanoma bent kažkiek formą palaikyti.

Daug kas sezonus anksti atidaro, būna visaip. Turiu vieną pažįstamą, kuris plaukia ir vėlyvą rudenį, ir ankstyvą pavasarį. Parašysiu jam, paklausiu apie galimybes“, – sako E. Česonis.

Kelialapio į 2020 m. Tokijo paralimpines žaidynes siekiantis sportininkas kovo 22 d. planavo startuoti pasaulio taurės etape Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Tačiau šalis praėjusią savaitę uždarė savo sieną daugumai Europos šalių. Netrukus paskelbta, kad varžybos nukeliamos.

„Atšaukė tikrai nemažai varžybų. Klausimas, į kada tos varžybos bus perkeltos ir kaip bus su reitingo taškų rinkimu. Triatlono bendruomenėje visi svarsto tą patį: kaip rinksime taškus? Juk paralimpinės žaidynės, galima sakyti, jau ant nosies“, – pasakoja paratriatlonininkas.

Parateam.lt archyvo nuotr.

Plaukikams – priverstinės atostogos

Jeigu paratriatlonininkai, besivaržantys atvirame vandenyje, dar gali bent svarstyti galimybę plaukti ežere, tai plaukimo sporto šakos atstovams tokia alternatyva yra neįsivaizduojama.

„Tiek laisvo laiko dar gyvenime neturėjau“, – nelinksmai šypteli kaunietis plaukikas Edgaras Matakas.

2017 m. pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionas praėjusį šeštadienį planavo dalyvauti Lietuvos čempionate, tačiau Elektrėnų baseine turėjęs vykti renginys paskutinę minutę buvo atšauktas.

Atšauktas startas – viena pusė. Visai kas kita – sustojęs treniruočių procesas. Kaune uždaryti visi baseinai, tarp jų ir „Vilijos“ baseinas, kuriame E. Matakas kasdien įveikdavo po kelis kilometrus.

Uždarytos ir sporto salės, kuriose vykdavo paralimpiečio fizinio rengimo treniruotės.

Startai atšaukti, baseinas uždarytas, į universitetą eiti nereikia. Sėdžiu namie“, – sako E. Matakas.

Koronaviruso pandemija grasina nukelti artėjančius tarptautinius Lietuvos neįgaliųjų plaukikų startus.

Balandžio 9-12 d. suplanuotas Lietuvos plaukikų startas pasaulio taurės etape Šefilde, Didžiojoje Britanijoje. Gegužės 17-23 d. kalendoriuje numatytas Europos čempionatas Madeiroje, Portugalijoje.

Panikai nepasiduodu. Nereikia savęs apkrauti. Užtenka ir taip aplink panikuojančių. Reikia laikytis higienos, paisyti rekomendacijų ir tiek“, – apie koronaviruso grėsmę sako E. Matakas.

Parateam.lt archyvo nuotr.

Tarp treniruočių įrankių – ir plytos

Duris užvėrus Šiaulių lengvosios atletikos maniežui, treneriui Deimantui Jusiui neliko nieko kito, tik sudaryti individualių treniruočių planus kiekvienam auklėtiniui. O jų specialistas turi dvi dešimtis.

Visiems yra yra paskirstytos užduotys dirbti savarankiškai namie. Ir jaunimui, ir vyresniems atletams. Tas pats galioja lyderiams – Lietuvos rinktinei atstovaujantiems Europos čempionatų prizininkams Egidijui Valčiukui, Deimantui Skujai, Jonui Spudžiui.

E. Valčiuko ir A. Skujos rungtys – rutulio stūmimas ir ieties metimas, J. Spudžio – ieties metimas.

Egidijus sportuoja namie Šaukėnuose. Treniruojasi ir su plytomis. Metimai iš priekio atgal dėl sprogstamosios jėgos yra reikalingi. Dviem rankomis imi, pritūpi ir atgal meti. Čia reikalinga po svarmenų, kad sportininkas netaptų per daug lėtas. Tokios sąlygos.

Andrius su Jonu sportuoja Kuršėnuose namų sąlygomis Mus uždarė, nieko neįleidžia į maniežą“, – pasakoja D. Jusys.

Pagrindinis lengvaatlečių startas iki Tokijo paralimpinių žaidynių – birželio 2-7 d. numatytas Europos neįgaliųjų čempionatas kol kas lieka kalendoriuje, sportininkai jam ruošiasi.

Dvi savaites atostogauti būtų per didelė prabanga. Po to įsivažiuoti iš naujo būtų labai sunku.

Jeigu negali treniruotis viduje, gali lauke. Viskas paprasta. Eisiu šiandien lauke pasidarysiu svorius, pasibėgiosiu sprintus. Namie treniruosiu presą, šonus ir taip toliau“, – apie planus sako daugkartinis Senojo žemyno pirmenybių prizininkas A. Skuja.

Atletas sako pandemijos nesibaiminantis, į situaciją žvelgiantis ramiai.

Kažkaip nebijau. Stengiuos dažnai plauti rankas. Nesinori tų nereikalingų ligų. Daugiau pamąstymų dėl varžybų. Ta nežinia dėl ateities tokia šiek tiek yra“, – sako A. Skuja.

Sporto salė – po namų stogu

Rutulio stūmikas Ramūnas Verbavičius praėjusią savaitę surengė paskutinę treniruotę Kauno manieže, kuris dabar dėl koronaviruso grėsmės užvėrė duris absoliučiai visiems sportininkams.

Su treneriu galvojome, gal lauke galima sportuoti. Bet orų prognozės nieko gero nežada, laukia mūsų visokie atšalimai ir panašiai. Pasitreniruosi porą dienų lauke – gulėsi porą savaičių lovoje.

Išsiskirstėme visiškai pasimetę. Stebėsime orus. Kai tik bus šilčiau, iškart keliausiu į Ąžuolyną ir sportuosiu ten“, – pasakoja lengvaatletis.

Pasak vežimėliu judančio 2018 m. Europos vicečempiono, oras lauke turėtų sušilti bent iki 12 laipsnių. O kol sąlygos lauke nėra tinkamos, teks dirbti individualiai namie.

Atsivežiau namo visą inventorių, kokį galėjau. Bet vis tiek namų sąlygomis padarysiu tikriausiai tik apie 25 procentus to, ką darydavau normaliomis sąlygomis“, – dėsto R. Verbavičius.

R. Verbavičius ir dar keli Lietuvos lengvaatlečiai kovo 14-17 d. turėjo startuoti „Grand Prix“ serijos varžybų etape Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Startas buvo atšauktas.

Startai atšaukiami, visaverčių treniruočių nėra. Visi pasimetę. Ir olimpiečiai, ir paralimpiečiai. Tik vienas išganymas – orų pagerėjimas.

Nežinau, lauksime. Na, o jeigu jau visiškai trūks kantrybė, tai eisime sportuoti į lauką tokiomis sąlygomis, kokios bus“, – pokalbį baigia R. Verbavičius.

Atšauktos tarptautinės neįgaliųjų varžybos, kuriose startus planavo lietuviai:

Pasaulio paratriatlono taurės etapas JAV kovo 22 d. (planavo dalyvauti Ernestas Česonis);

Europos paralimpinės atrankos regata Italijoje balandžio 27-29 d. (planavo dalyvauti Augustas Navickas);

Finalinė paralimpinės atrankos regata Italijoje gegužės 8-10 d. (planavo dalyvauti Augustas Navickas);

Lengvosios atletikos „Grand Prix“ etapas Jungtiniuose Arabų Emyratuose kovo 14-17 d. (planavo dalyvauti Kęstutis Skučas, Ramūnas Verbavičius, Oksana Dobrovolskaja, Osvaldas Kucavičius);

Šaudymo pasaulio taurės etapas Jungtiniuose Arabų Emyratuose kovo 11-22 d. (planavo dalyvauto Raimeda Bučinskytė);

Barselonos maratonas Ispanijoje kovo 14 d. (planavo dalyvauti Aušra Garunkšnytė);

Tokijo maratonas Japonijoje kovo 1 d. (planavo dalyvauti Aušra Garunkšnytė);

Plaukimo pasaulio serijos varžybos Italijoje vasario 23-25 d. (planavo dalyvauti Gabrielė Čepavičiūtė).

parateam.lt

Taip pat skaitykite: Mindaugas Bilius: „Iš šios situacijos išeisime dar stipresni“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: