Kadras iš serialo „Mažoji Britanija“

„Nuo tada, kai pirmą kartą pasirodė „Mažoji Britanija”, daug kas pasikeitė“, – teigia ,,BBC“.

Britų skečų komedija „Mažoji Britanija“ (Little Britain) buvo labai populiarus šou 2000-ųjų viduryje. Jis padėjo išgarsinti savo kūrėjų bei žvaigždžių Matt Lucaso ir Davido Walliamso vardus. Tačiau dabar – serialas pašalintas iš „Netflix“, „BritBox“ ir BBC „iPlayer platformų“ nuogąstaujant dėl rasizmo, ypač dėl veikėjų, vaidinančių juodaodžius.

2000-aisiais pasirodęs kaip radijo serialas, tokiu formatu jis buvo transliuojamas porą metų. Daugybės teigiamų atsiliepimų iš gerbėjų sulaukęs šou netruko persikelti į televizijos ekranus – jau 2003-aisiais žiūrovai sulaukė serialo premjeros antrajame BBC kanale.

Šou kūrėjai – komikų Matto Lucaso ir Davido Walliamso duetas. Sėkmingai sukūrus tris sezonus, nuspręsta orientuotis į platesnę auditoriją – 2006-aisiais serialo veikėjai palieka gimtąją Angliją, o po poros metų, 2008-aisiais, pasirodo atsikūręs ir pavadinimą pakeitęs šou: žiūrovams pristatytas „Little BRITAIN USA“. Originaliose serijose pasakojama apie Mažojoje Britanijoje gyvenančių personažų gyvenimus. Kaimo vietovėje prieglobstį rado Vikė Pollard, nuotykių ieškanti paauglė; Lu Toddas, prižiūrintis iš pažiūros neįgalų ir iš vežimėlio nekylantį tingų storą Endį Pipkiną; Sebastianas Lovas, Ministro Pirmininko patarėjas gėjus; Rėjus Makūnis, ekscentriškas škotiško viešbučio administratorius; viršsvorio turinti moteriškė Bubbles DeVere ir daugelis kitų veikėjų, kuriuose atvaizduojami gajausi britiški stereotipai.

„Netflix“ patvirtino, kad serialas, kuris pirmą kartą pasirodė 2003 m. „BBC Three“, buvo pašalintas iš platformos penktadienį kartu su „Come Fly With Me“ komedijos tęsiniu, kurį sukūrė Lucasas ir Walliamsas (šiame seriale taip pat yra personažų, pamėgdžiojančių juodaodžius, nusidažydami tamsia spalva).

„BBC iPlayer“ yra daugybė istorinių programų, kurias mes reguliariai patikriname, – pridūrė BBC atstovas, – nuo tada, kai pirmą kartą pasirodė „Mažoji Britanija, daug kas pasikeitė, todėl šiuo metu serialas nėra prieinamas „BBC iPlayer“ platformoje.

,,Mažoji Britanija“ dėl savo skečų jau kurį laiką yra prieštaringų nuomonių objektas. Seriale yra vaizduojami transseksualai ir neįgalūs asmenys bei Tailandės nuotakos, tačiau didžiausią pasipiktinimą sukėlė D. Walliamso suvaidinta tamsiaodė moteris Desiree DeVere. Problema vėl iškilo į viešumą, nes visame pasaulyje vyko „Black Lives Matter“ protestai ir kilo klausimų dėl rasės vaizdavimo žiniasklaidoje, šou sulaukė naujos kritikos socialiniuose tinkluose.

Kalbėdamasis su žurnalu „Big Issue“ 2017 m., Lucasas, kuris ketina prisijungti prie „The Great British Bake Off“ kaip vienas iš programos vedėjų, apgailestavo dėl ,,Mažosios Britanijos“.

„Jei galėčiau grįžti atgal ir perdaryti ,,Mažąją Britaniją“, nebūčiau vaidinęs juodaodžių personažų, – sakė jis, – iš esmės, dabar tokio šou nekurčiau. Tai sutrikdytų žmones. Padarėme žiauresnę komediją, nei daryčiau dabar “.

Taip pat saitykite: TOP 10 skandalingiausių filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: