Dima Vinogradovas, Andrius Lobovas, Antanas Kandrotas-Celofanas. ELTA / Andrius Ufartas

Vilniaus miesto apylinkės teismas, reaguodamas į incidentą, kai praėjusią savaitę aktyvūs įvairių protestų dalyviai Andrejus Lobovas ir Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, teisme užgauliojo parlamentarą Tomą Vytautą Raskevičių, nurodė, kad replikos politikos atžvilgiu buvo išsakytos ne teismo posėdžio metu. Teismas akcentavo negalintis atsakyti už proceso dalyvių ar žiūrovų elgesį jau po teismo posėdžio, taip pat nurodė, kad neturi jokių galimybių užtikrinti, jog per kiekvieną teismo posėdį teismo salėje budėtų po pareigūną.

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms dėl rugsėjo 20 d. incidentą Vilniaus miesto apylinkės teisme, kai teismui nagrinėjant civilinę bylą, aktyvūs įvairių protestų dalyviai A. Lobovas ir A. Kandrotas-Celofanas ėmė užgaulioti Seimo narį T. V. Raskevičių, savo komentarą pateikė ir teismas.

Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovas Giedrius Janonis nurodė, kad rugsėjo 20 d. teismo posėdis byloje, kurioje A. Kandrotas-Celofanas iš T. V. Raskevičiaus siekia prisiteisti 100 eurų dėl galimai patirtos neturtinės žalos, užtruko apie 10 minučių ir baigėsi be jokių viešosios tvarkos pažeidimų ar incidentų. Anot teismo atstovo, nustatyta, kad į teismo posėdžių salę atėjęs A. Lobovas ir teismo posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavęs A. Kandrotas-Celofanas užgauliojo T. V. Raskevičių ne teismo posėdžio metu.

„Socialiniuose tinkluose kilus diskusijoms dėl jau po teismo posėdžio vykusių teismo proceso dalyvių ir žiūrovų pokalbių teismo patalpose, buvo peržiūrėti visi teismo apsaugos kamerų vaizdo įrašai, kurie daromi teismo posėdžių salėje.

Buvo nustatyta, kad po teismo posėdžio, kai teisėja jau buvo išėjusi iš teismo salės, vienas žiūrovas pradėjo bendrauti su ieškovu (A. Kandrotu-Celofanu – ELTA), atliekančiu bausmę Vilniaus kalėjime.  Tuo metu teismo salėje iš teismo personalo dirbo tik teismo posėdžių sekretorė. Pasibaigus teismo posėdžiui ji iškvietė informacinių technologijų skyriaus specialistą, atsakingą už vaizdo konferencijų transliacijas. Netrukus atvykęs specialistas išjungė vaizdo konferencijos įrangą.

Po teismo posėdžio pabaigos ieškovas mažiau nei minutę bendravo nuotoliu, kol nebuvo atjungtas nuo Vilniaus kalėjime esančios vaizdo konferencijos įrangos“, – situaciją apžvelgė Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Kaip nurodė minėto teismo atstovas G. Janonis, teismas negali atsakyti už proceso dalyvių ar žiūrovų elgesį jau po teismo posėdžio.

„2024 m. rugsėjo 20 d. Vilniaus miesto apylinkės teisme iš viso vyko 170 posėdžių. Visose teismo patalpose dirba 2 apsaugos darbuotojai. Teismas neturi jokių nei techninių, nei finansinių galimybių užtikrinti, kad per kiekvieną teismo posėdį teismo salėje budėtų po pareigūną“, – teigiama G. Janonio perduotame teismo komentare.

Teismas taip pat nurodė, kad nuo 2024-ųjų rugsėjo po beveik metus trukusių viešųjų erdvių rekonstrukcijos darbų teismo patalpose sumontuota nauja praėjimo kontrolės ir vaizdo stebėjimo sistema, kuri, anot teismo, padės užtikrinti didesnį proceso dalyvių, teisėjų ir teismo darbuotojų saugumą.

Teisėsauga pradėjo tyrimą

Kaip skelbta anksčiau, T. V. Raskevičiaus rugsėjo 20 d. socialiniame tinkle „Facebook“ paviešintame vaizdo įraše matyti, kad teismui nutarus atidėti posėdį, nuotoliniu būdu jame dalyvavęs A. Kandrotas-Celofanas ir į teismo salę atėjęs A. Lobovas ėmė užgaulioti ir tyčiotis iš parlamentaro.

Vaizdo įraše fiksuota, kad A. Lobovas teismo posėdžių salėje ėmė kalbėti apie tai, kad T. V. Raskevičiaus „burna užimta“ ir dėl to jis „negali kalbėti“. A. Kandrotas-Celofanas savo ruožtu, kalbėdamas apie parlamentarą, teigė, kad „pas jį, kai burna užimta, pas jį būna kietas daiktas burnoj“ ir vėliau pridūrė: „pasimatysim dar Vytautai, būsi eilinis pyder… gėjus“.

Antradienį prokuratūra pranešė, kad dėl minėto įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl, įtariama, neapykantos skatinimo ir kurstymo prieš asmenį dėl jo seksualinės orientacijos bei viešosios tvarkos pažeidimo.

Kreipėsi į teismą dėl bučinio

ELTA primena, kad aktyvus įvairių protesto akcijų dalyvis, šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekantis A. Kandrotas-Celofanas kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl esą nederamo parlamentaro, T. V. Raskevičiaus elgesio jo atžvilgiu. Iš politiko vyras siekia prisiteisti 100 eurų neturtinės žalos.

A. Kandroto-Celofano advokatas Erikas Rugienius Eltai anksčiau minėjo, kad ieškinys T. V. Raskevičiui yra susijęs su praėjusių metų liepos mėnesio įvykiu, kuomet Vilniuje, Katedros aikštėje, A. Kandrotui-Celofanui atsistojus šalia Seimo nario T. V. Raskevičius, pastarasis vyrą staiga pabučiavo.

Pasak advokato E. Rugienius, kadangi tąkart policija nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl galimo seksualinio priekabiavimo, A. Kandrotas-Celofanas nutarė kreiptis į teismą dėl T. V. Raskevičiaus veiksmų.

Praėjusių metų, liepos 1 d., Vilniuje, Gedimino prospekte, vyko LGBTQ+ bendruomenės protesto eitynės „Vilnius Pride 2023: vis dar einam“, o tuo metu Katedros aikštėje organizuotas ir nedidelis A. Kandroto-Celofano susibūrimas „Keliu trispalvę už Lietuvą“, kuriame protestuota prieš Vilniuje ir kituose miestuose keliamas Ukrainos vėliavas. Eitynėms pasiekus Katedros aikštę, joje susitiko ir eitynėse dalyvavęs Seimo narys T. V. Raskevičius bei A. Kandrotas-Celofanas. Vyrams atsistojus šalia vienas kito, parlamentaras staiga pabučiavo A. Kandrotą-Celofaną.

A. Kandrotas-Celofanas kreipėsi į policiją su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo, tačiau policija tyrimo nepradėjo.

Apeliacinis teismas šių metų sausį A. Kandrotą pripažino kaltu dėl finansinių nusikaltimų dviejose baudžiamosiose bylose, subendrinus bausmes, vyrui skirta 2 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Jis dabar atlieka bausmę Vilniaus kalėjime.

Anksčiau teistas A. Kandrotas yra vienas iš kaltinamųjų 2021 m. riaušių prie Seimo byloje.

A. Lobovui taip pat pareikšti kaltinimai šioje byloje.

Gytis Pankūnas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: