Dylanas Kuehlis / Youtube stop kadras

Mokymasis aukštojoje mokykloje daugeliui gali būti kupinas išbandymų etapas, tačiau kai kurie žmonės yra daugiau nei pasirengę šiam iššūkiui. Dylanui Kuehlui buvimas studentu buvo ne tik iššūkis, bet ir džiaugsmas. Šis 38 metų vyras turėjo aistrą mokytis ir tiki, kad išsilavinimas padeda pasaulį matyti kitaip. Toks atviras požiūris ir entuziastingas mąstymas dar labiau įkvepia, nes D. Kuehlis turi Dauno sindromą. Jis žino, kaip sunku paneigti stereotipus ir įveikti naujus iššūkius, nes visą gyvenimą jam primenama, jog yra kitoks.

Savo gebėjimą atsiskleisti kaip unikali asmenybė jis visiems įrodė baigęs Evergreeno valstybinį koledžą Vašingtono valstijoje. Kuehlis yra pirmasis Dauno sindromą turintis asmuo per 51 metų koledžo istoriją, įgijęs bakalauro laispnį. Daur daugiau – jis pirmasis Dauno sindromą turintis asmuo Vašingtono valstijoje, pasiekęs šį nepaprastą laimėjimą.

Tai ne pirmas toks atvejis žmonijos istorijoje. Pablo Pineda – pirmasis Europoje  Dauno sindromo sutrikimą turintis žmogus, sugebėjęs savarankiškai įgyti universitetinį išsilavinimą. Taip pat, pirmasis pelnęs geriausio aktoriaus apdovanojimą, kuris jam buvo įtektas San Sebastijano kino festivalyje, už vaidmenį filme „Aš taip pat”.

D. Kuehlo aistra kūrybai paskatino jį studijuoti menų bakalauro laipsnį. Studijų programoje jam patiko tapybos ir šokio užsiėmimai, tačiau daugiausia dėmesio jis skyrė rašymui. Iš 900 absolventų jis buvo vienas iš trijų, kurie buvo atrinkti pasakyti kalbą per diplomų įteikimo ceremoniją.

„Švęskite savo gebėjimus“, – savo kalboje kolegoms studentams sakė Kuehlis. „Gyvenkite ambicingai ir išdidžiai.“ Mes visi galime imti pavyzdį iš šio įkvepiančio vyro, kurame regis, spinduliuoja entuziazmas, pozityvumas, ryžtas ir daug motyvuojančio sunkaus darbo.

Dauno sindromas – tai būklė, kai žmogus gimsta su pilna arba daline 21-osios chromosomos kopija ir gali sukelti įvairaus laipsnio raidos atsilikimą ir negalią. Tai reiškia, kad tokiems žmonėms kaip Dylanas, turintiems fizinių ar neurologinių skirtumų, pritapti visuomenėje ir formaliose bei neformaliose struktūrose, kurios daugumai iš mūsų atrodo savaime suprantamos, yra sunkiau.

Be to, kad baigė koledžą, D. Kuehlis taip pat yra verslininkas. 2005 m. jis įkūrė savo vizualiųjų ir scenos menų įmonę „DK Arts“, kurioje prekiauja savo meno kūriniais ir stiklo papuošalais. Jis groja būgnais grupėje „Living the Dream“ ir savo muzika pasisako už integraciją.

Savo baigiamojoje kalboje D. Kuehlis kalba apie „Taip“ komandą, kurią jis subūrė aplink save, kad įveiktų nusivylimą ir stereotipus, kurie vis dar supa jo būklę. Jis dėkojo savo bendramoksliams, mokytojams, korepetitoriams ir mamai už paramą. Dėkodamas visiems, kurie jį palaiko, D. Kuehlis vis dėlto aiškiai pabrėžia, kad diplomą jis pasiekė savo sunkiu darbu ir ryžtu. „Kiekvienas iš mūsų turi asmeninį nuotykį, kuris laukia mūsų“, – sako jis savo kolegoms absolventams, o dabar ir visam pasauliui.

D. Kuehlo patirtis rodo, kad su daugeliu kliūčių, su kuriomis žmonės susiduria savo gyvenime, susiduria aplinkoje,ne tik dėl to, kaip skirtingai veikia jų kūnai ar smegenys. D. Kuehlis dėkoja Evergreen State koledžui už tai, kad priima ir įtraukia tokius studentus kaip jis, ir sako, kad įvairovė ir aplinka kuri draugiška visiems sukuria visapusišką bendruomenę. Tik tada, kai mokymosi ir kitos institucijos, tokios kaip jo koledžas, atvers savo duris ir teiks paramą, kad priimtų visus žmones, visi galėsime džiaugtis tikrai vieninga visuomene. Žaviai pasitikintis savimi D. Kuehlis nori, kad jo paties revoliuciniai pasiekimai atvertų duris kitiems studentams.

„Kai gyvenimas tau duoda citrinų, padaryk iš jų limonadą“, – sako D. Kuehlis. Jis ragina savo kolegas absolventus panaudoti savo įgūdžius kuriant gražią, įvairialypę aplinką. Galbūt jis yra pirmasis žmogus, turintis tokią būklę, kuris baigė Evergreeno valstybinį koledžą, bet esame tikri, kad jis nebus paskutinis. D. Kuehlis ketina ir toliau stebinti mus savo įkvepiančiais ir kūrybingais ieškojimais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: