Kino filmo "Malena" kadras

Kol kino mokyklose sėdintys studentai ir kritikai diskutuoja kodėl filmuose yra tiek mažai moteriškų personažų, aktorės tuo pat metu įnirtingai kaunasi dėl vietos po saule didžiuosiuose ekranuose.

Bėgant metams moterys aktorės ne kartą buvo prašomos vaidinti princeses, damas ar įkyrias žmonas, prieraišias merginas ir kartais (tik kartais) įdomias veikėjas. Šis sąrašas apžvelgia geriausius netipinius  moteriškus personažus kino istorijoje. Mėgaukitės.

100. Malena Skordija („Malena“)

Veikėja: Vyro netekusi italė, kurios ištikimybė mirusiajam susvyruoja atsiradus nepritekliui ir prasidėjus Nacių okupacijai.

Aktorė: Režisierius Džiuzepė Tornatore  filme norėjo matyti gražiausia miesto moterį ir šovė į dešimtuką šį vaidmenį atidavęs buvusiam modeliui Monikai Beluči.

Pasirodymas: Dar niekad kerintys Beluči bruožai ir gracija nebuvo nufilmuoti taip taikliai.

planet-terror

99. Šerė Darling („Teroro Planeta“/ „Planet Terror“)

Veikėja: „Teroro Planetos“ go go šokėja. Jos nesustabdo net tai, kad zombiai nuplėšė jai koją. Jos vietoje įstačiusi granatomis šaudantį ginklą, ji tampa tiesiog nesustabdoma.

Aktorė: Jau žinoma iš serialo „San Francisko Raganos“ ir Grego Araki filmų, Rose McGowan yra gimusi vaidmeniui „Teroro planetoje“

Pasirodymas: Praturtintas humoru ir seksualumu. Rose įkūnyta Šerė yra kaip tik ta mergina, kurios jums reikia apokalipsės metu.

monster

98. Aileen („Monstras“/ „Monster“)

Veikėja: Bjaurios išvaizdos moteris žudikė – maniakė. Tikrais įvykiais paremta istorija apie žiaurią prostitutę Aileen Wuornos, nužudžiusią šešis vyrus ir jos ištikimą meilužę.

Aktorė: Milžinišką patirtį kine turinti Charlize Theron atsiduoda režisierės Patty Jenkins kūrybiniam genijui ir rezultatas tiesiog pranoksta lūkesčius.

Pasirodymas: Charlize Theron sugebėjo visiškai persikūnyti. Jos vaidyba absoliučiai įtikina ir sukelia jausmą sumišusį tarp neapykantos bei gailesčio herojei.

sixteen-candles

97. Samanta Baker („Šešiolika žvakučių“/ „Sixteen Candles“)

Veikėja: Paauglė jau buvo pasiruošusi užpūsti šešiolika žvakučių ant savo gimtadienio torto, kuomet suprato, kad jos gimtadienį visi pamiršo. Visi, išskyrus moksliuką Tedą.

Aktorė: Debiutuojantis režisierius Džonas Hughesas ieškojo aktorės su patirtimi, tačiau kartu norėjo ir tikros paauglės. Abu šiuos reikalavimus atitiko Molė Ringwald, 16m. aktorė, jau spėjusi nusifilmuoti filme „Kosminis medžiotojas: Nuotykiai uždraustoje zonoje.“

Pasirodymas: Sarkastiška idealistė, šiek tiek kvailoka, Ringwald atskleidė realistiškesnį ir labiau praturtintą paauglės įvaizdį didžiajame ekrane.

american-pie

96. Stiflerio Mama („Amerikietiškas Pyragas“/ „American Pie“)

Veikėja: Jaunus vyrus viliojanti moteris, įkvėpimo šaltinis panašus į aktores iš pornografinių filmų išlieka flirtuojančia ir šiek tiek purvina personaže.

Aktorė: Šis vaidmuo atiteko aktorei Dženifer Coolidge ir tapo jos tramplynu į sėkmę, kartu užtikrinęs jai darbą su kita “Amerikietiškojo pyrago” žvaigžde Judžinu Levy.

Pasirodymas: Paviršutiniška figūra scenarijuje  įgauna tikroviškumo dėka išdykusių Coolidges akių ir įsijautimo į vaidmenį.

buffalo-66

95. Laila („ Bufalas 66“/ „Buffalo ‘66“)

Veikėja: „Bufalo 66“ paauglė šokėja pagrobiama išprotėjusio buvusio kalinio Bilio Brown, bet teigiama, kad ji yra tokia pat pamišusi, nes sutinka apsimesti pagrobėjo sužadėtine susitikime su jo šeima.

Aktorė: Žvaigždė nuo vaikystės. Kristina Riči buvo pasiruošusi „Adamsų šeimynėlės“ keistumą paversti suaugusios aktorės karjera. Po filmo „Bufalas 66“ sekė ne ką mažiau aštrus filmas „The Opposite of Sex“

Pasirodymas: Režisierius ir aktorius Vincentas Gallo apibūdino Riči personažą kaip lėlę, tačiau ji nenuleidžia rankų ir neleidžia Lailai būti užgožtai Gallo narcisizmo.

dangerous-liaisons

94. Markizė de Martel („Pavojingi ryšiai“/“Dangerous Liaisons“)

Veikėja: Grobuonė markizė “Pavojinguose ryšiuose” yra pasiruošusi sugriauti kitų gyvenimus dėl jos pačios seksualinių užgaidų.

Aktorė: 1980-siems einant į pabaigą Glenn Close buvo žinoma filmų žvaigždė dėka filmo “Fatališkas potraukis” , o taip pat pagarsėjusi Brodvėjaus veteranė – ideali kombinacija šiam vaidmeniui.

Pasirodymas:  Gąsdinanti labiau nei Alex Forrest, Close vaidina tylią ir atsargią, bet triuškinančiai galingą moterį.

silkwood

93. Karen Silkvud (“Silkvud”/ “Silkwood”)

Veikėja: Paprasta darbuotoja atominėje elektrinėje, kurios drąsos pareikalavęs tyrimas apie nesaugų darbą nuvedė ją į pražūtį. Homeriui Simpsonui taip niekuomet nenutiko.

Aktorė: Nesulaukusi net 30-ties Meryl Streep jau turėjo du oskarus ir geriausios aktorės reputaciją.

Pasirodymas: Filmas pridėjo dar daugiau parako Streep karjerai, itin įtikinančiai suvaidinusiai elektrinės darbuotoją.

marnie

92. Marnė Edgar (“Marnė”/ „Marnie“)

Veikėja: Pakankamai sunku būti kleptomane, persekiojama baisių vaikystės prisiminimų, o dar Šonas Koneris verčia tave už jo tekėti.

Aktorė: Kai Greisės Kelly karališkos vedybos sutrukdė revanšą su Alfredu Hitčkoku, šis pasamdė filme „The Birds“ terorizuojamą aktorę Tippi Hedren.

Pasirodymas: Marnės vaidmuo yra sudėtingiausias kokį tik Hitčkokas kada yra davęs blondinei, atrodančiai kaip isterijos pagautas zuikis stovintis prieš automobilio lempas.

atonement

91. Brionė Tallis („Atpirkimas“/“Atonement“)

Veikėja: Pagrindinė dramos veikėja yra būsimoji rašytoja Brioni, kurią papildydamos viena kitą vaidina trys skirtingos aktorės. Paauglė mergaitė netinkamai suprato įvykius ir jos kaltinimai „Atpirkime“ sunaikina meilės romaną, dėl kurio kaltė ją slegia visą likusį gyvenimą. Fantazijose paskendusi 13-metė mergaitė jaučia paauglišką simpatiją namų tvarkytojos sūnui Robiui (James McAvoy ) ir pradeda žiauriai pavydėti, kai jo dėmesys atitenka vyresniajai seseriai Sesilijai. Vieną ramų vakarą Brioni netyčia užsuka į bibliotekos kambarį ir tampa įsimylėjalių aistros liudininke. Neteisingai suprasti įvykiai paskatina Brioni apkaltinti jaunuolį siaubingu nusikaltimu, kurio jis nepadarė.

Aktorės: Naujokės Saoirse Ronan, Romola Garai ir Vanessa Redgrave – nuostabiuose kartų lenktynėse.

Pasirodymas: Brionę slegiančią kaltę ir neviltį sumaniai perteikia Garai ir Regave, bet įtikinamiausiai filme dominuoja Ronan spindintis ir naivus faktų nesupratimas.

e-t

90. Gertė („Ateivis“/“E.T.“)

Veikėja: Jauniausia Elioto sesuo, kurios spontaniškas prisirišimas prie ateivio peraugo į nepaprastą ryšį tarp žmogaus ir svečio iš kitos planetos.

Aktorė: Penkiametė Drew Barrymore jau tuomet buvo aktorė (debiutavo filme „Altered States“). Jos seneliai „Auksinio Amžiaus“ žvaigždes John Barrymore ir Dolores Costello tad aktorinė sėkmė nekelia nuostabos.

Pasirodymas: S. Spilbergas filmą filmavo chronologine tvarka, tikriausiai todėl Barrymore akys smalsiai išsipūsdavo iš tikrųjų.

rebecca

89. Ponia Danvers („Rebeka“/“Rebecca“)

Veikėja: Išprotėjusi namų šeimininkė, kuri psichologiškai kankina antrąją pono de Vinterio žmoną, šiai negebant pasiekti pirmtakės Rebekos nustatytų standartų

Aktorė: Kartu su tokiomis aukščiausios klasės žvaigždėmis kaip Laurence Olivier ir Joan Fontaine, Hitčkokas grėsmingąją Danvers vaidinti pasamdė niekam nežinomą aktorę Judith Anderson.

Pasirodymas: Seksualiai dviprasmiška Anderson išvaizda tobulai įgyvendina Hitčkoko meilę potekstei: ar Danvers yra lesbietė? O gal vaiduoklis?

the-prime-of-miss-jean-brodie

88. Jean Brodie („The Prime Of Miss Jean Brodie“)

Veikėja: Duokit Brodie merginą, kuri lengvai įsisavina visą gautą informaciją, ir ji priklausys jai visą likusį gyvenimą. Tai išeina į gera, kai Brodie moko merginas kultūros ir romano teorijos. Viskas pasisuka ne ta kryptimi, kai Brodie atskleidžia savo potraukį į fašizmą.

Aktorė: Megė Smit lėtai kilo karjeros laiptais tiek kine tiek scenoje, bet „The Prime Of Miss Jean Brodie“ buvo jos karjeros viršūnė, sunkiausias ir didžiausias aktorei tekęs išbandymas.

Pasirodymas: Išdidi, griežta, bet kartu ir dažnai pasinerianti į savąsias pasakas, Megė Smit atidavė visas jėgas šiam Oskarą laimėjusiam vaidmeniui. Visi personažai, kuriuos aktorė vaidino po to dingo Brodie šešėlyje.

dirty-dancing

87.  Beibi („Purvini šokiai“/ „Dirty Dancing“)

Veikėja: santūri mergina, žydė, atostogų metu šokio meno mokosi su Patriko Sveizo personažu Džoniu Kastlo. Dabar jos niekas nesulaikys.

Aktorė: Žinoma kaip Ferrio Buellerio sesuo, Dženifer Grey taip pat yra Oskaro laimėtojo, šokėjo Džoelio Grey dukra, tad šokis jai buvo nesvetimas.

Pasirodymas: Biblija kaip tapti moterimi skirta tam tikro amžiaus merginoms.

little-shop-of-horrors

86. Odrė 2 („Siaubų krautuvėlė“/“Little Shop Of Horrors“)

Veikėja: Pavadinta floristo Seimūro garbei, bet kiek kitokia nei pirmoji, Odrė 2 yra išprotėjusi, muses ryjanti gėlė, su nepasotinamu žmogaus kraujo troškimu.

Aktorė: Atsiprašau, kas? Norint pabrėžti jos keistumą, originaliame filme ją dubliavo aktoriai Čarlzas B Griffith, o muzikiniame perdirbinyje, „Four Tops“ dainininkas Levis Stubbsas.

Pasirodymas: Stubsas yra galutinis balso variantas, jo išskirtinis baritonas persipina su piktdžiuga kai jis sako Seimūrui „Pamaitink mane!“

gilda

85. Džilda Mundson Farrell („Džilda“/“Gilda“)

Veikėja: Naktinio klubo dainininkė ugnies spalvos plaukais, dėl kurios išvaizdos kyla skandalai ir įtarimai tarp dviejų vyrų: jos vyro ir buvusio meilužio.

Aktorė: Rita Hayworth karo laikotarpio gražuolė, žymiojo režisieriaus bei aktoriaus Orsono Welleso žmona.

Pasirodymas: Hayworth spinduliuoja seksualumu, kuris sukėlė skandalą 1940 m. cenzūravus žymiąją striptizo sceną, nors aktorė nusiėmė tik vieną pirštinę nuo rankos skambant dainai „Who Put The Blame on Mame?“

body-heat

84. Matė Walker („Kūno karštis“/“Body Heat“)

Veikėja: Filmas grįžta į aštuoniasdešimtuosius. Matė aplink savo piršta apvynioja nekaltą vyrą naudodamasi ne vien seksu.

Aktorė: Katlina Turner debiutas buvo toks pritrenkiantis, kad tiesiog įkaitino kino ekranus.

Pasirodymas:  Graži išvaizda ir prikimęs balsas. Turner grožis ir žudikiški instinktai paverčia ją žymia femme fatale.

bull-durham

83. Anė Savoy („Daremo bulius“/“Bull Durham“)

Veikėja: Beisbolu besidominti moteris su neįtikėtinu filosofiniu požiūriu – kiekvieną sezoną suvilioti Daremo bulių ir padėti jam tapti geresniu žaidėju.

Aktorė: Susan Sarandon metai iš metų yra žiūrovų numylėtinė, šlovės sulaukė būdama 40 m. suvaidinusi filme „Istviko Raganos“

Pasirodymas: Kvailas sporto scenarijus ir Sarandon ironiška išmintis (bei realiame gyvenime vykęs romanas su filmo žvaigžde Timu Robbinsu) priverčia žiūrovus tikėti jos aistra.

belle-du-jour

82. Severina Serizy („Dienos Gražuolė“/“Belle Du Jour“)

Veikėja: Idiliškas namų šeimininkės gyvenimas ir jo nuobodumas priveda ją prie slaptų seksualinių svajonių išsipildymo jai tapus prostitute, kitaip tariant „Dienos Gražuole“.

Aktorė: Populiari prancūzų aktorė Katerina Deneuve pamažu po filmo „Pasibjaurėjimas“ tapo dar gilesne ir tamsesne aktore, o tai išėjo į naudą surrealistines satyras mėgstančiam Luisui Bunueliui.

Pasirodymas: Kontrastas tarp nusikalstamos vaizduotės ir porcelianinio Deneuve grožio.

GLORIA, Gena Rowlands, 1980, © Columbia/courtesy Everett Collection

81. Glorija Swenson („Glorija“/“Gloria“)

Veikėja: Gangsterio mylimoji nori apsaugoti jauną vaikiną, kuris atsirado jos vienadienių partnerių taikinyje.

Aktorė: Gena Rowlands buvo pirmoji gavusi galimybę žvilgtelėti į jos vyro Johno Cassaveteso parašytą scenarijų ir nebenorėjo paleisti šio vaidmens.

Pasirodymas: Rowlands tempo pasikeitimas, kuris padėjo jos svaiginantį realizmą ir žanro jausmingumą paversti kažkuo super jaudinančiu.

Skaitykite toliau: 100 išties įspūdingų moters portretų kine [80-61]

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: