instagram.com/banksy archyvo nuotr.

Nepagaunamas gatvės menininkas vėl grįžta. Tik šį kartą su Brexit įvykiu. Tai tapo jo vienas iš pirmųjų meninių pasisakymų apie Jungtinės Karalystės atsiskyrimą nuo Europos sąjungos.

Dar prieš dažams išdžiūvant, žiniasklaida bandė atspėti, ar šis kūrinys priklauso garsiam menininkui kuris slepiasi po pseudonimu Banksy. Vėliau mįslingas gatvės menininkas patvirtino savo darbo autentiškumą, todėl jis tapo vienas iš pirmųjų, kuris pripažino apie JK išėjimą iš Europos sąjungos. Kaip ir daugelis jo senesnių kūrinių, kiekvienas atlieka svarbų vaidmenį visuomenėje, ir siunčia pranešimą.

Kai atsirado šis piešinys, visi tik galėjo spėlioti. Tačiau, Banksy pasidalino kūrinio nuotrauka savo ,,Instagram“ paskyroje. Šis įvykis sutapo su Prancūzijos prezidento rinkimų data, kuomet paaiškėjo jauno, buvusio investicijų bankininko – Emmanuelio Macrono pergalė. Šie rinkimai įtvirtino svarbią Prancūzijos vietą Europos sąjungoje, ir perėmė iš Didžiosios Britanijos lyderio titulą.

Pats piešinys yra Dover mieste, Pietryčių Anglijoje. Europos sąjungos vėliavos žvaigždės buvo lyg stendas vienybės, solidarumo ir harmonijos tarp Europos tautų. Tačiau jame vaizduojamas žmogus, kuris iš Europos sąjungos vėliavos bando pašalinti vieną žvaigždę, ir simbolizuoja atsijungimą. Šis įvykis buvo pavaizduotas plakato forma, su labai aiškia mintimi.

Kūrinys atsirado per naktį ant pastato netoli keltų terminalo, kuris jungia Jungtinę Karalystę su Europos žemynu. Jis buvo sukurtas sunkiu metu, kai dar vyko derybos tarp ES ir Didžiosios Britanijos atsiskyrimo.

Vieni buvo daugiau, kiti mažiau sužavėti Banksy darbu. ,,Ar tai tikrai Banksy? – Jan Honza Zicha rašė savo ,,Facebook“ paskyroje. ,,Prisimenu tuos laikus, kai jis dirbdavo su tam tikrais subjektais anksčiau nei kiti, būdavo vienas iš pirmųjų geriausių menininkų. Deja ne šį kartą, jis vėlavo apie 10 mėnesių ir jo darbas toks tiesmukiškas…Aiškus, bet ne naujoviškas.“

banksy 2

instagram.com/banksy archyvo nuotr.

Tačiau ekologas Melas Lloydas, labai išgyrė Banksy strateginį piešinio išsidėstymą. Šalia A20 pagrindinio kelio, netoli Dover keltų terminalo, kuris yra vienas iš pagrindinių šalies vartų į Europą. ,,Didelis, nuostabus, strategiškai gera vieta netoli Doverio. Paliekantys miestą, pamato tai.“

Banksy, kurio uolus tapatybės slėpimas padeda išlaikyti visuotinį susidomėjimą jo darbais, nevengia politinių temų. 2015 metais, jis sukūrė intriguojantį piešinį migrantų stovykloje Calais rajone, Prancūzijoje. Ši vieta žinoma apie ten gyvenusius pabėgelius iš Sirijos, Afganistano, ir dauguma bandė rasti būdą, kaip pasiekti Didžiąją Britaniją. Kitas Banksy darbas pasirodė kaip priminimas apie ,,Apple“ įkūrėjo Steve Jobs biologinį tėvą, kuris tai pat buvo imigrantas. Taip pat Banksy yra padėjęs įrengti viešbutį Palestinos – Izraelio konflikto teritorijoje.

Taip pat skaitykite: Banksy savo menu užpildė ,,The Walled Off Hotel“ viešbutį Palestinoje [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: