Organizatorių archyvo nuotr.

Praėjusiais metais, ypač garsiai Lietuvoje nuskambėjęs renginys GameOn, į Siemens areną sukvietė tūkstančius žiūrovų. Tačiau daugelis net nesitikėjo, jog atvykę į renginį jie taip pat pateks į būrį herojų, burtininkų ir riterių. Cosplay (angl. costume play) tai kultūros atstovai, tokio hobio entuziastai, kurie meilę savo mėgstamiems personažams išreiškia jais persirengdami bei realizuoja savo kūrybą patys gamindamiesi sudėtingus, įvairiausių žinių ir technologijų reikalaujančius kostiumus.

Veikėjų pasirinkimas dažniausiai varijuoja nuo japoniškų anime, komiksų, kompiuterinių žaidimų, kino personažų ar muzikos atlikėjų iki realybėje egzistuojančių garsių žmonių įkūnijimo. Neretai, yra klaidingai manoma, kad Cosplay menas kilo būtent iš Japonijos, tačiau šis fenomenas iš tiesų atsirado vakarų mokslinės fantastikos sąskrydžiuose. Amerikoje šis hobis atsirado dar tarpukario metais, kuomet „World Science Fiction Convention“ metu vienas dalyvis apsirengė savo sukurtu futuristiniu kostiumu. Tiesa, terminas „Cosplay“ buvo sukurtas būtent japono, anime studijos „Studio Hard“ įkūrėjo Nobuyuki Takahashi. 1984 metais besilankant mokslinės fantastikos suvažiavime Worldcon, japoną sužavėjo tai, jog konvencijos dalyviai vaikšto persirengę savo mylimais personažais. Cosplay itin išpopuliarėjo 1990 metais ir šis fenomenas tapo neatskiriama Japonijos popkultūros bei viso pasaulio dalimi.

Dabar Cosplay galime išvysti kiekviename mokslinės fantastikos komiksų, filmų, anime ar kompiuterinių žaidimų susibūrime. Šio hobio entuziastai suvažiavimuose renkasi ne tik vieni kitais pasigrožėti, bet ir varžosi konkursuose. Dažniausiai konkursui dalyvis turi paruošti trumpą pasirodymą, kuris atspindi įkūnyto veikėjo judesius, charakterį. Nenuostabu, kad ir patys pasirodymai būna labai įvairūs, nuo paprasto veikėjo pozavimo iki įmantrių šokių, atkartotos scenos iš žaidimo ar pasirinktų filmų.

Lietuvoje Cosplay kultūra sparčiai pradėjo vystytis 2008-aisiais, kuomet startavo specialiai šiai veiklai skirtas renginys „Koi Cosplay“. Vėliau šis renginys peraugo į didžiausią Baltijos šalyse japonistikos festivalį – „nowJapan“. Populiarėjant šiai kultūrai daugėjo ir renginių. Dabar Lietuvoje vyksta „Anime Weekend“, „Anime Nights“, „Nyaaa! Cosplay“, „Umi no Suna“ renginiai.

Game on 2016 Vilnius

Organizatorių archyvo nuotr.

GameOn 2016 renginio metu, kaip ir pernai bus organizuojamas vienas didžiausių Cosplay konkursų Batijos šalyse. Šiais metais konkursą kuruoja ir dalyviams padeda daugeliui žinoma „Nyaaa! Cosplay“ komanda, kurios atsidavimas ir pagarba cosplay konkursų dalyviams daugeliui yra gerai žinomas ir vertinamas. Cosplay dalies koordinatorė Ingė, šio hobio aplinkoje geriau žinoma kaip Dulcinea, teigė, kad šiemet konkurse tikimasi sulaukti dar daugiau dalyvių nei pernai. „Pernykštis GameOn Cosplay konkursas sulaukė nemažai dalyvių paraiškų. Ant scenos pasirodė net 35 dalyviai, o dviejų valandų trukmės konkursui, tai yra tikrai daug. Šiais metais daugiau laiko bus praleidžiama ant scenos, kadangi GameOn vyks LITEXPO parodų rūmuose, tad tikimės sulaukti daugybės dalyvių! Praėjusiais metais teisėjų komisija išrinko ne tik geriausius soliniuose parodymuose, tačiau ir geriausią cosplay grupę. Publika taip pat rinko savo favoritą, o laimėtojai buvo apdovanoti įspūdingais prizais. Šiemet, bendradarbiavimo su Nyaaa! Cosplay dėka, GameOn Cosplay konkurse taip pat bus renkamas Lietuvos atstovas, kuris gaus galimybę atstovauti savo šalį tarptautiniame Cosplay World Masters konkurse Portugalijoje – tikimės, kad ši galimybė šiemet prikvies dar daugiau šio įspūdingo, originalaus ir nepakartojamo hobio entuziastų, kurie GameOn 2016 papuoš dar niekur nematytais kostiumais ir įspūdingais pasirodymais“ – pasakojo Ingė.

GameOn organizatoriai teigia, kad kostiumų konkurse gali dalyvauti visi norintys ir turintys, ar dar tik gaminantys savo kostiumą. Registracijos į konkursą anketa jau pasiekiama visiems, o kompetentingi konkurso organizatoriai žada atrinkti verčiausius pasirodyti GameOn scenoje.

GameOn 2016 vyks spalio 29-30 dienomis, parodų ir kongresų centre LITEXPO. Greta įspūdingo Cosplay konkurso, renginio dalyviai taip pat galės pasimėgauti ir didžiausia žaidimams skirta paroda Baltijos šalyse, išmėginti virtualią realybę ar ateiti pasirgti už savo mėgiamas komandas esporto turnyruose.

Daugiau informacijos apie GameOn: http://www.gameon.lt/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: