© Wikimedia Commons nuotr.

Japonijos demografiniai iššūkiai visame pasaulyje žinoma tema. Japonai yra tauta, kurių žmonės gyvena ilgiausiai lyginant su kitomis pasaulio tautomis. Tačiau ši populiacija pasižymi mažėjančiu gimstamumu ir neįtikėtinu skaičiumi vienišių. Nepaisant vyriausybės skatinimų tuoktis ir susilaukti vaikų, situacija vis dar nesitaiso ir keliauja nenumatyta kryptimi.

Remiantis dienraščio „The Japan Times“ duomenimis, buvo atlikta nauja apklausa, kurios tikslas buvo išsiaiškinti šios situacijos rimtumą Japonijoje. Apklausa buvo skirta Japonijos piliečiams, kurie atitiko amžiaus cenzą nuo 18 iki 34 metų. Apklausa parodė, kad 70% nesusituokusių vyrų ir 60% neištekėjusių moterų apklausos metu nebuvo jokiuose rimtuose santykiuose. Bet gali būti ir  blogiau.. Iš jų net 42% vyrų ir 44.2% moterų pripažino, jog jie vis dar yra „nekalti”. Dauguma apklaustųjų teigė, kad kada nors jie tikisi susituokti ir turėti šeimą, tačiau kada, tai atsitiks – jie ir patys to nežino.

Vyriausybė tikrai nėra patenkinta, kad vienišumas tuoj taps taip pat japoniška, kaip sumo imtynės ar gėrimas sakė. Japonijos vyriausybė su ministru pirmininku Shinzo Abe priešakyje yra pasiryžę padidinti gimstamumą nuo 1.4 iki 1.8 ir tokių rezultatų tikisi sulaukti iki 2025 metų. Siūlydami tėvams geresnes sąlygas vaiko auginimui ir taip pat mažindami mokesčius susituokusioms poroms, vyriausybė tikisi pasiekti savo užsibrėžtą tikslą. Tačiau visai, tai bus tik ant popieriaus ir nebus pasiekti jokie tikslai, kol patys Japonai nepravers miegamojo durų ir ten pradės užsiiminėti tinkamais reikalais.

Taip pat skaitykite: Japonai pasidavė pamišimui fotografuotis voniose

Laikai keičiasi ir Japonijoje situacija darosi vis prastesnė. Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie nori būti vieniši. 2010 metais tik 36.2% vyrų ir 38.2% moterų prisipažino, kad vis dar nėra turėję lytinių santykių, o neseniai atlikta apklausa rodo, jog situacija šiuo klausimu tikrai prastėja.

Ši apklausa yra atliekama Japonijos nacionalinio populiacijos instituto (National Institute of Population and Social Security Research) ir yra atliekama kas penkerius metus. Institutas atlieka šį tyrimą jau nuo 1987 metų, kai situacija tikrai nebuvo geresnė. Net 48.6% nevedusių vyrų ir 39.5% netekėjusių moterų, teigė niekad neturėję lovos partnerio.

Tai nėra būdinga tik Japonijai –  tai būdinga ekonomiškai stiprioms šalims. Tokį žmonių pasirinkimą dažniausiai lemia ekonominės sąlygos ir požiūris į gyvenimą. Dauguma žmonių Japonijoje mieliau renkasi karjerą, vietoj šeimyninio gyvenimo. Jie puikiai supranta, kad atsiradus vaikui kilti karjeros laiptais bus sunkiau ir laiko bus dar mažiau. Tad paaukodami šeimyninį gyvenimą jie siekią kito tikslo – kilti karjeros laiptais kuo aukščiau. Būtent toks požiūris padėjo iškilti Japonijos ekonomikai į neregėtas aukštumas, tačiau dabar valstybė susidūrė su kita, itin svarbia problema – mažėjančiu gimstamumu.

Taip pat skaitykite: Paauglės iš Japonijos „Babymetal”- sprogstantis pop ir metalo muzikos mišinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: