© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus savivaldybės įkurtos oro bendrovės “Air Lituanica” žlugimą buvo galima numatyti, teigia “Swedbank” vyriausiasis ekonomistas. Pasak Nerijaus Mačiulio, tai, kad bendrovė nerado strateginio investuotojo, parodė ir jos perspektyvas rinkoje.

“Manau, kad čia toks labai realus scenarijus buvo, vertinant tai, kad nuo pat veiklos pradžios jos veikė nuostolingai ir kiekvienais metais tas nuostolis vis didėjo. Galima trumpuoju laikotarpiu finansuoti iš biudžeto, bet turime atsiminti, kad pagal Europos Sąjungos konkurencijos teisę tai yra nelegali veikla, ir anksčiau ar vėliau būtų tekę susitaikyti su baudomis”, – BNS sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, įmonė nebuvo perspektyvi, nes nesugebėjo sudominti investuotojų: “Man labai geras indikatorius įmonės sveikatos ir jos perspektyvos, kad nepaisant didelių pastangų, nebuvo rasta investuotojo, kuris norėtų čia įdėti bent vieną eurą”.

N.Mačiulio teigimu, jeigu savivaldybė ir būtų toliau finansavusi “Air Lituanica”, ši negalėjo garantuoti pelningos veiklos.

“Nėra jokių garantijų, kad avialinijos pradėtų veikti efektyviau, vykdytų pakankamai skrydžių ir sugebėtų nugalėti konkurentus ir būtų nenuostolingos. Galima projektuoti ir planuoti, bet patirtis rodo, kad jokios avialinijos Lietuvoje nesugebėjo veikti pelningai. Na, prielaidų, kad šį kartą būtų kitaip – nežinau, iš kur jas būtų galima ištraukti”, – aiškino ekonomistas.

Anot N.Mačiulio, “airBaltic” sprendimas perimti dalį skrydžių yra teigiamas žingsnis.

“Šis scenarijus, kurį dabar matome Lietuvoje, kad trumpuoju laikotarpiu – artimiausią savaitę – “Air Baltic” perima skrydžius, palieka vilties, kad “Air Baltic” vykdys skrydžius tiesiogiai į kitas sostines ir toliau”, – sakė jis.

Ekonomistas tikisi, kad ateityje “Air Baltic” glaudžiau bendradarbiaus su Lietuva ir taps regionine bendrove, užtikrinančia susisiekimą tarp Vilniaus ir kitų Europos sostinių.

“Jeigu būtų ieškoma tampresnio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Latvijos, gal net ir Estijos, vykdant skrydžius, mes galėtume matyti skandinavišką modelį – aš matau labai daug prielaidų tam, bet reikia ir Lietuvos iniciatyvos”, – teigė N.Mačiulis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: