© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimas pradeda svarstymus dėl referendumo, kuriuo norima uždrausti Lietuvoje žemę įsigyti ne tik užsieniečiams, bet ir šalies bendrovėms.

Šis klausimas įtrauktas į pirmadienį prasidedančios pavasario sesijos pirmojo plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Nutarimo iniciatorė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad referendumas galėtų įvykti anksčiausiai birželio 29-ąją – ši data bus teikiama Seimui patvirtinti. Anot jos, su prezidento ir Europos Parlamento rinkimais gegužės 11-ąją referendumo surengti nepavyktų, nes užtruks įvairios teisinės procedūros.

Vienas referendumo iniciatyvinės grupės narių, Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka teigia, kad siūlymas skelbti referendumą dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams birželio pabaigoje yra bandymas jį sužlugdyti.

Vyriausioji rinkimų komisija yra nutarusi, kad referendumo iniciatorių pateiktų rinkėjų parašų užtenka jį surengti – tam reikėjo ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų.

Stodama į ES, Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams – po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas turėtų nustos galioti.

Seimas pirmadienį taip pat planuoja galutinai apsispręsti, ar kartu su prezidento rinkimais gegužės 11 dieną skelbti privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 9 ir 147 straipsnių pakeitimo. Piliečių būtų klausiama, ar jie pritaria Konstitucijos pataisoms, kad referendumui inicijuoti reikėtų ne mažiau kaip 200 tūkst. rinkėjų parašų.

Į posėdžio darbotvarkę įtraukti ir prezidentės Dalios Grybauskaitės pakartotinai grąžinti Seimui svarstyti Žuvininkystės ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymų pakeitimai. Dar Seimas planuoja pradėti svarstyti dėl Elvyros Baltutytės, Vytauto Greičiaus ir Danutės Jočienės paskyrimo Konstitucinio Teismo teisėjais.

Pavasario sesijos metu, nuo kovo 10 iki birželio 30 dienos, planuojama surengti beveik 50 plenarinių posėdžių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: