Skunk Anansie © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nors Lietuvoje roko muzikos gerbėjų yra tikrai nemažai, bet britų roko grupę ,,Skunk Anansie‘‘, o tiksliau vieną jų hitą, žino tik vyresni klausytojai, o gaila. Grupė susilaukė didžiulio pripažinimo visame pasaulyje ne vien dėl savo išskirtinės muzikos, bet ir dėl ekstravagantiškos vokalistės Skin.

Savo veiklą grupė pradėjo 1994 metais. Pagrindinę grupės ašį sudarė keturi nariai: Skin – grupės vokalistė ir gitaristė, Cass – bosistas, gitaristas, pritariantysis vokalistas, Ace – gitaristas ir pritariantysis vokalistas ir Markas Richardsonas – būgnininkas ir perkusininkas. Tokia sudėtimi grupė grojo iki 2001 metų, kai grupės vokalistė Skin nusprendė, kad jų grupės jėga išsikvėpė ir visi nariai pasuko skirtingais keliais. Visgi 2009 metais grupė, kiek kitokia sudėtimi, bet vėl grįžo į didžiąją sceną.

Kokia yra šios grupės sėkmės paslaptis? Kai tik pasirodė jų debiutinis albumas ,,Paranoid and Sunburnt‘‘ ne tik klausytojams, bet ir visai muzikos industrijai tapo aišku, kad tai nebus tipinė roko grupė – jų muzikoje su roko stiliumi persipina R&B, pop, soul ir punk muzika. Visame šiame muzikiniame kokteilyje įpinama ir elektroninės muzikos detalių, o tai grupės muzikinį stilių dar labiau išskiria iš kitų.

Įdomi ne tik londoniečių atliekamos alternatyvaus ir indie roko muzikos žanrų interpretacija, bet ir pačios grupės pavadinimas. Pavadinimo idėja yra pasiskolinta Afrikos Akano regiono folkloro veikėjo vardu Anansi, kuris yra žmogaus-voro atitikmuo Ganoje. Grupės nariai prie pavadinimo pridėjo žodį ,,skunk‘‘, kuris slengo kalba reiškia bjaurybę ar niekšą. Yra ir kita – paprastesnė pavadinimo šifruotė – kadangi skunkas yra juodai baltas/baltai juodas gyvūnas, grupėje du nariai juodaodžiai, kiti du – baltieji – dėl to buvo pasirinktas toks pavadinimas. O kaip yra iš tikrųjų – atsakyti galėtų tik grupės nariai.

,,Skunk Anansie‘‘ muzikinės karjeros laiptais kopė labai sparčiai. 1995 metais pelnė geriausios naujos grupės apdovanojimą. Visai netrukus 1997 metais MTV Europos muzikos apdovanojimuose jie buvo nominuoti geriausios grupės bei geriausio gyvo pasirodymo kategorijose. Dešimtajame dešimtmetyje grupė keliavo turuose su tokiomis žvaigždėmis kaip ,,U2‘‘, ,,Aerosmith‘‘, ,,Lenny Kravitz‘‘, ,,Rammstein‘‘ ir daug kitų garsių grupių.

Po grupės išsiskyrimo 2001 metais, kai grupės nariai išsiskirstė skirtingais keliais, Skin pradėjo solinę karjerą ir išleido solo albumą, kiti grupės nariai taip pat bandė save realizuoti skirtinguose muzikiniuose projektuose. Visgi, 2009 metais grupė vėl susivienijo ir surengė didžiulį turą. Buvo išleista naujų kūrinių, kurie tapo hitais ir sulaukė milijoninių peržiūrų.

2010 metais ,,Skunk Anansie‘‘ pasirodė ir Lietuvos scenoje. Jie buvo pakviesti kaip pagrindinės muzikos žvaigždės į festivalį ,,Be2gether‘‘. Pasirodymas pranoko visus klausytojų lūkesčius ir tai tik patvirtino, kad grupės susivienijimas įkvėpė juos naujai kūrybinei jėgai. Lietuvoje grupė atliko ne tik savo senuosius kūrinius, bet sugrojo ir dalį naujų, iš būsimojo albumo. Žinoma, jei ne charizmatiškoji grupės vokalistė Skin, grupės pasirodymai toli gražu neatrodytų tokie įspūdingi – atlikėja keri ne tik savo ekstravagantiška išvaizda, bet ir elgesiu scenoje – šuoliai į publiką, energija sprogstantys atlikėjos judesiai.

Čia verta pastebėti ir tai, kad savo charizma Skin pasireiškia ne tik scenoje bet ir gyvenime. 2013 ji sudarė civilinę partnerystę su savo mylimąja Christiana Wyly – amerikiete, klimato kaitos aktyviste. Matyt, asmeninis gyvenimas nesiklostė taip sklandžiai kaip sceninė sėkmė ir pora po keletos metų pasuko skirtingais keliais. Šiuo metu Skin yra susituokusi Elon Musk broliu Kimbal. Tiesa, bulvarinė spauda neretai Skin išraiškingumą ir išskirtinumą lygino su David Bowie inkarnacija į Ziggy Stardust.

2019 metais grupė leidosi į jubiliejinį 25 metų sukakties turą. Vieno iš turo koncerto įrašą, šiemet turėjo galimybę išgirsti ir LRT OPUS klausytojai. Liepos 5 dieną LRT OPUS transliavo ,,Skunk Anansie‘‘ gyvo garso koncertą, kuris buvo atliktas tais pačiais metais Romoje.

Grupė savo muzikinę karjerą tęsia iki šiol. 25 metų sukakties turo metu grupės siela Skin sulaukė itin daug dėmesio iš žiniasklaidos, jos interviu itin atviri. Paklausta kaip jaučiasi, 53 metų atlikėja atsakė, kad puikiai. Niekas nepasikeitė. Ji teigia, kad jos asmenybė susiformavo, kai jai buvo 26 metai ir pasirodė pirmasis grupės albumas. Skin teigia, kad didysis lūžis jos gyvenime įvyko, kai ji nusiskuto plaukus – tuomet pasijuto stipri ir nepažeidžiama. Iš katalikiškos šeimos Jamaikoje kilusi atlikėja niekad nebijojo kalbėti apie jai aktualius dalykus: abortus, translyčius žmones, homoseksualias ar biseksualias poras, rasių nelygybę. Tą patį daro ir dabar. Taip pat ji mini, kad menas negimsta iš tobulumo. Kokybiškas menas randasi ten, kur yra spragų. Tobulam pasaulyje tiesiog nebūtų apie ką ir dėl ko kurti.

Taip pat skaitykite: 90-jų muzikos ikonos: „The Cardigans“, „Texas“ ir „The Cranberries“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: